PS4 - odbudowa bazy danych nie działa.

Zaczęty przez Mr.Q, Maj 16, 2020, 17:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

Mr.Q

Cześć.
Właśnie zrobiłem sobie niezłe kuku. Grając w Days Gone gra zbugowała się wyłączając część dzwięków. Stwierdziłem że muszę zamknąć grę i włączyć ją jeszcze raz ale właśnie w tym momencie zginąłem w grze. Pomyślałem że może załaduje od checkpointa już z dźwiękiem. No i gra się jednak wcale nie załadowała. Patrzyłem minutę w czarny ekran, potem próbowałem wyjść do menu, próbowałem zrobić cokolwiek ale zwiecha była całkowita. Wcisnąłem power na konsoli - nic. Przytrzymałem power chwilę - nic. No to wyjąłem wtyczkę z gniazdka... Tak wiem, świetny pomysł.
Efekt jest taki że konsola najpierw próbowała odbudować bazę danych. Nie udało się. Ładuje się raz do 9, raz do 25%. Potem nic. Wywalała komunikat żeby podłączyć kablem DS4 ale porty USB jakby nie wykrywały kontrolera. Na kilku kablach.
Wyłączyłem całość na 20 minut. Teraz udało mi się zmusić kontrolery do działania w trybie bezpiecznym. Odbudowa bazy danych stoi aktualnie na 27%, wątpię że dojdzie to do końca. Wcześniej jak czekałem to po dojściu do 25% prosiła o podłączenie kontrolera.
I teraz stoję przed opcją ponownej inicjacji PS4 czyli wykasowaniu wszystkiego. Nie wiem czy konsola będzie działać, może uwaliłem dysk, ale zależy mi na sejwach. Nie mam plusa. Czy da się jeszcze jakoś uratować sejw z Days Gone?

psmaniac

Miałem tak kilka razy. Za którymś razem zaskoczyła normalnie,  innym odbudowała bazę danych. Restartuj kilka razy może załapie.
===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================

renifer Lopez

W moim przypadku odbudowa bazy danych trwała z pół godziny, w końcu zaskoczyła, nie wiem od czego to zależy bo laikiem jestem w sprzęcie.

Mr.Q

Będąc już praktycznie pogodzony z koniecznością resetu oprogramowania (mając nadzieję że odpali bo podejrzewałem uszkodzenie hardware'u), konsola niespodziewanie po 3h i 30 próbach odbudowy bazy w końcu zaskoczyła. Co prawda zwiesiła się jeszcze raz przy odpalaniu gry, potem znowu kilka razy odbudowywała, ale w końcu ruszyła na dobre. Jeden sejw z Days Gone uszkodzony, ale poprzedni się załadował. Kamień z serca powiem szczerze.