PlayStation VR - Wirtualne okularki

Zaczęty przez Yuki, Marzec 13, 2018, 11:32

Poprzedni wątek - Następny wątek

cinek

Cytat: Bodzio w Czerwiec 04, 2019, 14:09
Mi się nie udało dłużej przysiąść jeszcze z tym i pewnie dopiero po powrocie z wycieczki to ogarnę, ale tytuły gier zapisałem i na pewno się pobawię. Z VR fajna sprawa, że w zasadzie używki można teraz nawet za 500zł dostać, a że wielu kupiło ten sprzęt w zasadzie na próbę i odłożyło na półkę to często te używki są w zasadzie w stanie jak nowe. Tylko temu się w zasadzie skusiłem na te gogle. Zresztą kontrolery Move odsprzedałem bo miałem swoje, więc ich cenę dodatkowo zbiłem.
Ja kiedyś miałem zestaw V1 i sprzedałem a teraz znowu wróciłem do zabawy już z zestawem V2. To prawda, że z drugiej ręki można już kupić za grosze. Ja kupiłem praktycznie nieużywany hełm v2 + nowa kamera + 2 x move za 700 zł więc cena bardzo przystępna.
Są spore promocje na gry vr na psn np. astro bot za 70 zł (najlepiej oceniana gra na PSVR, świetna platformówka, masa dobrej zabawy, gęba się cieszy jak u dzieciaka), Arizona Sumshine (fajna strzelanka zombie), firewall (gra do multi coś jak rainbow six, warto mieć do tego dedykowany kontroler - aim, zabawa niesamowita, szczególnie grając w grupie znajomych, komunikacja głosowa itp).
Jak ktoś lubi gry logiczne to polecam statik i I expect you to die no i pozycja obowiązkowa - superhot vr.
Grałem też w Skyrima vr ale nie zrobił na mnie wrażenia, ten system walki nie jest w ogóle przystosowany do tego typu gry i jest to zwykły port, bez większego pomysłu. Może jeszcze kiedyś przysiądę i dam szansę.
Mam masę tytułów do nadrobienia więc tym bardziej się jaram z powrotu do wirtualnej rzeczywistości, to jest coś wspaniałego i świeżego jeśli chodzi o postrzeganie gier i i obcowanie z nimi.
Każdemu polecam spróbować i nie nastawiać się negatywnie na mdłości itp, jest dużo gier, w których kamera się zbytnio nie przemieszcza i stoimy w zasadzie w miejscu. Do reszty można się stopniowo przywyczajać i hartować organizm. ;)

SALADYN

Pobawiłem się wczoraj swoimi już okularkami. Model testowy to była wersja pierwsza, moja sztuka to V2 która ma kilka różnic, głównie na plus.
Przede wszystkim przeniesienie pilota z dyndającego kabla bezpośrednio na gogle to był dobry pomysł, teraz mam do niego dostęp cały czas w jednym miejscu i nie trzeba macać ręką w poszukiwaniu przewodu gdy chcesz np ściszyć dźwięk.
Dedykowany zestaw słuchawkowy też poprawił wygodę użytkowania ale ciekawe jak długo wytrzyma. Średnio zajeżdżam jedną do nawet dwóch par słuchawek przez cały rok, mam więc obawy że szybko będę musiał go czymś zastąpić a smyrający mnie po karku kabel od zwykłych słuchawek będzie raczej przeszkadzał. No i same słuchawki mogłyby mieć bardziej zaokrąglone brzegi bo drapią przy poruszaniu
Kabel od gogli wydaje się teraz nieco mniej "pewny". W pierwszym modelu wychodził pod kątem i był przytrzymywany kawałkiem plastiku po czym dopiero opadał luzem, w nowej wersji od razu wychodzi z ramy gogli. Nie wygląda jakoś łamliwe ale mam obawy że coś kiedyś może się z nim stać. Kabel mógłby też być odpinany, najlepiej gdzieś w okolicach pleców żeby po skończonej grze okulary odłożyć na półkę bez wijącego się dwumetrowego przewodu.
Drobnym minusem jest opakowanie. Pudło pierwszej wersji miało osobne kartoniki na całą zawartość, wszystko miało swoje miejsce i wyglądało estetycznie. Nowa wersja z zewnątrz niczym się nie różni ale w środku jest tylko jeden kartonik oddzielający gogle od okablowania które teraz po prostu sobie leży w dwóch przegródkach

Ogólnie gdybym dopiero teraz, już po zapoznaniu się z każdym modelem, musiał wybierać którą wersję kupić to doszedłbym do wniosku że różnice są na tyle małe że wybrałbym tańszą albo bardziej rozbudowaną opcję, bez zwracania uwagi na powyższe zmiany które są po prostu mało istotne.

cinek

V1 a raczej power unit nie ma obsługi HDR więc dla posiadaczy tv z tą technologią, wersja V2 może być przymusem. Chyba, że chcą co chwilę przepinać kable tak żeby pomijać PSVR.
Ja 1.5 roku temu miałem V1 a teraz V2 i już bym nie chciał wracać do pierwszej odsłony, dużo udogodnień ma jej następca, więc po co z tego rezygnować, nawet kosztem droższego sprzętu o 50-100 zł.

SALADYN

Cytat: cinek w Czerwiec 10, 2019, 16:53V1 a raczej power unit nie ma obsługi HDR

O tym nie wiedziałem, taka zmiana jest ważna bo co prawda nie mam telewizora obsługującego HDR ale planuje przesiadkę na taki gdzieś w tym roku.

Janusz

O matko, tyle lat tu nikt nie pisał? :)

Tak sobie myślę, że teraz chyba dobra okazja żeby się wyposażyć w pierwsze gogole w dobrym stanie. Cenowo spadają, widziałem nawet po 400zł złotych jakieś zestawy, dodatkowo to chyba dobra okazja żeby wyposażyć się w Move bo do niedawna ich ceny rosły, rosły i rosły, a teraz też powinny spadać.

Myślicie, że to ten moment czy jeszcze spadnie wszystko?

SALADYN

Po 400zł to chyba same gogle ? Fajne zestawy z kamerą, dwoma różdżkami i VR Worlds widziałem raczej w okolicach 800-900zł.

Desdinova

A co myślicie od nowszej wersji V2? Warto w to iść? Słyszałem komentarze że przeskok pomiędzy V1 a V2 to jak z PS3 na PS5  ;D
Nie bardzo dowierzam... Cena też nie zachęca do zakupu nowszej wersji.

Janusz

Cytat: SALADYN w Kwiecień 06, 2023, 12:03
Po 400zł to chyba same gogle ? Fajne zestawy z kamerą, dwoma różdżkami i VR Worlds widziałem raczej w okolicach 800-900zł.

Same w sensie komplet bez różdżek, gier i boxa, ale kompletny zestaw do grania. Takie z boxem to po 500zł latają już.

Cytat: Desdinova w Kwiecień 06, 2023, 12:48
A co myślicie od nowszej wersji V2? Warto w to iść? Słyszałem komentarze że przeskok pomiędzy V1 a V2 to jak z PS3 na PS5  ;D
Nie bardzo dowierzam... Cena też nie zachęca do zakupu nowszej wersji.

O VR2 dyskutujemy tutaj https://strefapsx.pl/forum/ps5-konsola-i-gry/playstation-vr-2/60/?topicseen warto zajrzeć ;)

SALADYN

Różdżki to mus, połowa gier je wykorzystuje a sporo wręcz wymaga. Jeśli komuś nie zostały stare różdżki z PS3 to powinienem celować w zestaw z nimi.

Janusz

Fakt, lepiej upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, wyjdzie taniej. Choć myślę jeszcze dołek cenowy VR1 przyjdzie, gdy okaże się, że jednak Sony nie ma pomysłu na VR2, a co za tym idzie na całą wirtualną rzeczywistość i cały szum klapnie, jak  3D czy ruchowa zabawa.