PlayStation 4 Pro

Zaczęty przez Janusz, Marzec 28, 2016, 12:41

Poprzedni wątek - Następny wątek

hankie

Zgodnie z wątkiem mojego zbioru, w ostatnich dniach stałem się posiadaczem PS4 PRO.
Ogólnie nie myślałem wcale o zakupie nowej konsoli (bo dzidzia się urodziła i czas wolny się skurczył, a to że na PS3 mam kilka nieogranych gier, nie mówiąc o starszych sprzętach), więc płynna pula pieniężna na growe klamoty była nietknięta. Kumplowi trąbiłem, że na moje potrzeby to Slim by stykał, bo nie jestem rozpuszczony dobrym growym PCtem, a gry na PS3 nie kłują mnie w oczy, a poza tym jak mawiają niektóre osoby 'świat i luudzie', PS4 slim to odpowiednia konsola dla mnie.
Well, zaufany, nie tylko growy kumpel nagle wpadł na pomysł kupna mieszkania i sprzedawał itemy ciut dalsze sercu itemy. A że wiedział, że 'gdybym chciał kupić PRO to ostatnią rewizję' - to uderzył od razu do mnie. No i kilka zdań i umawialiśmy się na odbiór. OK, do rzeczy  :-\ - wrażenia.
Konsola niewłączona - wrażenia wizualne i organoleptyczne
Cóż, najładniejsze IMO były pierwsze FATy. Połyskliwa powierzchnia, ostre jak żyleta kanty. PRO z zewnątrz jest dla mnie niezbyt imponujące. Zaokrąglone rogi, trzypoziomowy tort, matowy plastik, no nie jest spektakularne. Nie przychodzi na myśl, że to była najmocniejsza wersją PS4. Ewentualnie lekko człowiek się zastanawia kładąc ją na blacie - bo zajmuje całkiem sporą powierzchnię i jest całkiem ciężka. Mozna zauważyć nieco inną organizację portów, powrót wyjścia optycznego i co nieco mnie zaskoczyło - powrót zwykłego 'chudego' kabla zasilającego 2pin (ósemki). No cóż, widać taki starczy. DS4 v2 ma nieco przyjaźniejszą fakturę niż v1 - ale po 2h gry (wow, szał) muszę stwierdzić, że wchodzi mi w ręce bardziej niż DS2,DS3. Serio - miłe zaskoczenie  :) (choć nie jest to dla mnie ergonomia pada z Kloca, jeszcze troszeczkę brakuje).

Pierwsze podłączenie - part 1: Formatowanie
Kumpel mnie przestrzegał by na siłę nie robić konsolce formata bo stracę ćwierć dnia - ale cóż, moje przekonanie to moje przekonanie ;) I biorę się do resetowania (przetłumaczone jako 'Inicjalizacja' dziwne :P). I kurka... 2 godziny. Serio? Ja wiem, że jestem konsolowo opóźniony - ale 2 godziny na wyczyszczenie konsoli??? I serio, timer nie kłamał. Ah te nowsze technologie...
Pierwsze podłączenie - part 2: Gąszcz ustawień i królestwo danych wrażliwych
OK, rozumiem, nazwa konta logowanie się etc. Ale ustawienia prywatności w kwestiach dla mnie nowych - te całe szerowania, widoczność rzeczy dla znajomych etc - to nowa sprawa. A nie były to 2-3 ekrany ;) OK przebrnięte.
Pierwsze podłączenie - part 3 Ekran główny, zawartości i instalacja mojej pierwszej gry na tą konsolę
Ekran główny, skromny i schludny, dodatkowe rzeczy lekko schowane, miła muzyczka. OK - teraz widzę, że to nowsza konsola od PS3  :)) Pierwsze włączenie dało mi cząstkę epickości, muzyka w tle też zrobiła na mnie takie wrażenie. Niby jest też totalnie chłodno/technicznie, ale tak jak ma być. Pośmigałem w menu, pomyślałem z czasem, że trochę pierdół powyłączam  i wziąłem się za instalację gry. Wybrałem Uncharted 4. Tak by szybko i bezboleśnie nacieszyć oczy i w sumie wkroczyć na znany raczej grunt (i się nie popłakać). OK - jest patch, 15GB. Ok, na PS3 takich ine było, ale to nowsza konsola. Nieco ponad kwadrans i gra odpalona (dobrze, że nie mam już neta mobilnego).
Pierwsze podłączenie - part 4: Grańsko. Taki ogólny feeling samej gry opisujemy w poszczególnych wątkach, tak więc tylko pierwsze wrażenie po odpaleniu U4. O, takiego czegoś oczekiwałem! Grafika naprawdę spoko, jest progres, a z racji PRO to może jest jakiś 'zapas' czy trochę 'mniej klatkowania'. Gry dla moich oczu są na tyle współczesne wizualnie, że moje myśli "kurka chyba jednak postawię sobie PCta, dam radę" trochę się zatarły. Cholipka, no styka mi ty co widze. Tym bardziej, że teraz po małej rearanżacji mam do TV prawie 3,5 metra z kanapy i nawet to, że to nie 4k (mam TV tylko UHD) to nie drażni to moich oczu. No jest OK, jestem zadowolony, mam na start kilka gier. Gry nieco starsze są naprawdę tanie, mogę łyknąć remastery jak będę miał ochotę, infrastruktura systemu jest jeszcze bardzo aktywna. Nie no, dla mnie git :)
Czy moje PS4 jest odrzutowcem? Póki co moja komoda RTV (mam inną niż na starych zdjęciach) czeka na zdjęcie tylnej ścianki i przewieszenie półki. Nowy mebel jest nieco szerszy i konsola będzie miała sporo przelotu. Na tą chwilę - po godzinie gry w U4, w bieżących warunkach - telefon położony obok konsoli pokazuje 66 decybeli (darmowa apka do mierzenia hałasu). Ale w sumie po nieco ponad godzinie grania. Z chęcią porównałbym wyniki. Bo widzę, że pierwszy właściciel mógł  serio repastować procki, bo plomb brak, choć pytanie - kiedy i czym?

Jeszcze trochę technikaliów muszę ogarnąć, bo to nowy dla mnie sprzęt. Ale widzę przyszłość tego podwórka w jasnych barwach, bo mimo wszystko pierwsze wrażenie naprawdę pozytywne.

alf

Cytat: hankie w Lipiec 12, 2021, 15:53
nawet to, że to nie 4k (mam TV tylko UHD)

Ultra HD to potocznie 4k. Miałeś na myśli FHD ? (Full HD?)

hankie

Ale UHD to jednak nie 4k ;) (4096 x 2160 vs 3840 x 2160). Na specce mojego TV jest UHD, ale bez 4K, bo tyle nie osiąga, konsolka też pokazuje tylko UHD. Ale serio - nie wiem - czy da coś sztywne ustawienie FHD? Bo te opcje 'jakościowe' to każda gra ma osobno, racja?

alf

Rozumiem. Zapomniałem, że masz ps4 pro i możesz wyciągnąć większą rozdziałkę  O:-)

Gratuluje zakupu ziom. Szkoda, ze nie będziesz miał wiele czasu na granie teraz  8) ja czekam od 2019 na wolne wieczory przy konsoli, udaje sie to bardzo rzadko, moja ps4 wiekszosc czasu spedza w pudle (chowam ją na czas gdy nieuzywam przez dłuższy okres czasu)  ^-^ aktualnie lepszym rozwiązaniem dla mnie jest handheld - szybszy czas "wejścia" do gry, w każdym momencie i w każdym miejscu. Niestety przy dziecku nie moge przesiadywać przy stacjonarce, synek dorósł już do poziomu w którym jak widzi że gram to też bardzo chce  O:-)

Damian

PS4 tego 4k i tak nie wspiera. Max UHD.

Tak, spośród wszystkich PS4 też uważam że pierwsze są najładniejsze. Prosiak na zdjęciach wygląda bardzo tak sobie, na żywo jest już lepiej, ale oryginału nie przebija.

alf

Racja, FATki wyglądają najbardziej luksusowo. Pro i Slimy to jakies nieporozumienie architektoniczne i bardzo kiepski trzeszczący plastik. Pod względem wykonania zewnętrznego konsole zielonych mają się dużo lepiej.

hankie

Kurka właśnie - jak konsolkę przycisnąłem to zatrzeszczała lekko i już myślałem, że to poprzednia osoba już coś porozwalała przy montażu:P No, te covery naprawdę delikatne, jak przeglądałem filmiki z demontażu to dziwiło mnie, że to takie foremki.

BTW plastik pudełek to też lekki regres. Naprawdę w ciężarze i chwycie pudła to pudełka na PS5 gry są biedniejsze niż choćby te z PS3.

Wawrzino

Cytat: alf w Lipiec 12, 2021, 15:59Czy moje PS4 jest odrzutowcem?
U mnie ps4 pro było odrzutowcem tak, że bez słuchawek nie dało się grać, ale już nie jest :)
dokładne odkurzenie elektroniki i umycie plastików, wymiana pasty i termopadów zrobiły robotę. Teraz przy bardziej wymagających tytułach tylko lekko szumi, a poza tym jest praktycznie niesłyszalna. Pisałem nawet o tym na forum, więc jakbyś kiedyś chciał samodzielnie wymienić pastę, to polecam ten wątek:
https://strefapsx.pl/forum/ps4-konsola/playstation-4-pro-domowy-serwis/

Mitsu

Hankie gratuluje zakupu i miłego grania na nowym sprzęcie ja mam prosiaka od paru dobrych lat i też wył jak wściekły po jakimś czasie ale wymiana pasty dużo pomogła. W tych konsolach zdarza się że pasta wypływa spod chłodzenia po jakimś czasie. Nie wiem z czego to wynika ale ja jak wymieniłem to odpromiennik był w połowie bez pasty a reszta wypłynęła na boki. Widziałem ostatnio na yt jak spox_2 miał przypadek że nowa pasta wypłynęła po paru miesiącach i w końcu zamontował ciekły metal żeby był spokój.
Generalnie konsola fajnie się sprawuje. Mi się najbardziej podoba tryb uśpienia i momentalne włączenie gry w danym momencie. Zapomniałem jak się save robi . Aktualki sobie włącz w trybie uśpienia, fajnie się wszystko ściąga w tle. Można na nawet z apki na telefonie ściągać gry na konsole. Generalnie ja jestem bardzo zadowolony że sprzętu i jeszcze bardzo długo będę używał.
Plastiki to regres względem poprzednich gen. Cienki i trzeszczący.
Pady mam 2 używam cały czas i są super, żadnych problemów. Polecam też stacje ładująca bo szybko się rozładowują.

SALADYN

Cytat: Mitsu w Lipiec 13, 2021, 12:28Polecam też stacje ładująca bo szybko się rozładowują.
Bad news guys, oficjalne stacje od sony już wyszły ze sklepów, dostępność używek też znikoma i raczej już nie wróci do sprzedaży. Jak gdzieś traficie jeszcze nówkę w sensownej cenie to bierzcie póki są.

Manifesto

Również gratuluję koledze zkaupu. Dla mnie PS4 i oferta gier na ten sprzęt jest dużo lepsza niż w przypadku PS3, a rozmaite remastery dały mi dostęp do gier, które mnie na PS3 ominęły (zresztą podczas tamtej generacji miałem przerwę od grania, choć dla mnie i tak nie było za bardzo w co grać, bo jRPG na PS3 leżały, podobnie horrory i visual novele, a to moje główne 3 gatunki gier). PS4 bardzo mocno trafił w mój gust, przede wszystkim dlatego, że japońszczyna odrodziła się na tym sprzęcie jak feniks z popiołów ;)

Potwierdzam to o czym koledzy wyżej napisali - wymiana pasty sporo daje. Moje PS4 Pro niemal od samego początku było głośne, wymiana pasty przeprowadzona przez znajomego elektronika sprawiła, że konsola chodzi bardzo cicho. O dziwo, znajomy stwierdził, że po 3 latach termopady były jak nowe i nie było konieczności ich wymieniać. Warto mieć PROsiaka, bo niektóre gry działają na nim dużo lepiej niż na standardowym modelu PS4, nie wspominając już nawet o konieczności posiadania PRO aby uzyskać 60 fps w niektórych tytułach.

hankie

Cytat: Wawrzino w Lipiec 13, 2021, 10:27Pisałem nawet o tym na forum, więc jakbyś kiedyś chciał samodzielnie wymienić pastę, to polecam ten wątek
Zioom, myślisz że nie czytałem? (wielkrotnie? :D )
Cytat: Mitsu w Lipiec 13, 2021, 12:28Nie wiem z czego to wynika ale ja jak wymieniłem to odpromiennik był w połowie bez pasty a reszta wypłynęła na boki.
I dupa. Mam nową nerwiczkę, pewnie zamówie thermopady i będę w mojej grzebał xD
Cytat: Manifesto w Lipiec 13, 2021, 13:25ozmaite remastery dały mi dostęp do gier, które mnie na PS3 ominęły
Mnie ominęły + szansa na ogranie staroci w nowych szatach.
Cytat: Manifesto w Lipiec 13, 2021, 13:25
PS4 bardzo mocno trafił w mój gust, przede wszystkim dlatego, że japońszczyna odrodziła się na tym sprzęcie jak feniks z popiołów ;)
Jop, ten znajomek też po to PS4 kupił - by pewnie nie sprzedawał gdyby nie okoliczności, lubi JAP. Ale chłop uparcie nie daje się namówić na rejestrację na forum :P
Cytat: Manifesto w Lipiec 13, 2021, 13:25Warto mieć PROsiaka, bo niektóre gry działają na nim dużo lepiej niż na standardowym modelu PS4, nie wspominając już nawet o konieczności posiadania PRO aby uzyskać 60 fps w niektórych tytułach.
Tutaj też właśnie machnałem ręką i pozwoliłem sobie na 'zapas' i chęci posmakowania 60fps. Nie mam teraz i raczej nie uzbroiłbym się w PCta który współczesne gry tak mieli ;)

Mitsu

Apropos 60 vs 30 fps to może was to zdziwi ale ja prawie zawsze wybieram tryb jakościowy, czyli bogatsza grafika i 30 fps. Jak w tomb raiderze 3 włączyłem 60 fps to było to dla mnie trochę nienaturalne. Wiem że to kwestia gustu ale mi tak po prostu spasowalo, nie bijcie . Tak samo w god of war, gdzie jest ładnie zaimplementowane rozmycie w ruchu, to te 30 fps tak nie razi w oczy. Lubię sobie siąść blisko tv 4k i wpatrywać się w detale grafiki a w 4K co prawda skacowanym ale jednak, wyglada to dużo dużo ładniej. Poza tym mam okazje sobie popatrzeć na grę na wysokich ustawieniach graficznych na konsoli a takiego pcta żeby było wszystko na wysokich + 60 fps to nigdy nie będę miał. Reasumując ps4 pro w zupełności wystarcza

Mitsu

Cytat: Mitsu w Lipiec 13, 2021, 12:28
Hankie gratuluje zakupu i miłego grania na nowym sprzęcie W tych konsolach zdarza się że pasta wypływa spod chłodzenia po jakimś czasie. Nie wiem z czego to wynika ale ja jak wymieniłem to odpromiennik był w połowie bez pasty a reszta wypłynęła na boki. Widziałem ostatnio na yt jak spox_2 miał przypadek że nowa pasta wypłynęła po paru miesiącach i w końcu zamontował ciekły metal żeby był spokój.

Właśnie jestem po drugiej wymianie pasty w ps4 pro... okazało się że moja pasta która zaaplikowałem chyba 2 lata temu (gelid) też wypłynęła z pod chłodzenia i połowa ihs była bez pasty. Zostały tylko takie plamki pasty. Czy ktoś się spotkał z takim zjawiskiem? Jest na to jakiś sposób oprócz ciekłego metalu?

hankie

O cholera... Przy takich przypadkach zawsze podejrzewam zbyt słaby docisk radiatora do układu i wtedy wypływa. Ale sam nie znam z autopsji, w starych kompach tak zaobserwowałem. A jakby dać miedzianego pada z pastą pomiędzy rdzeń a płytę radiatora?  ::)