Nóżki / rubber feet / stand dla PS4 PRO - lepsze chłodzenie?

Zaczęty przez hankie, Sierpień 30, 2021, 13:03

Poprzedni wątek - Następny wątek

PsFan

Co do dłuższej partyjki,to obowiązkowy powinien być postój,przed wyłączeniem konsoli.Wydaję mi się,że dlatego tak długo się PS4 wyłącza,bo w systemie ma zaprogramowane,żeby ją jak najbardziej schłodzić.W Ps3 jest z tym na bakier,te kilka sekund to za mało ;) Kiedyś test robiłem na PC to wyszło mi,że po około 4-5 minutach karta graficzna i procesor schodziły do tych około 30 stopni.A należy mieć na uwadze,że po mimo grania kilku godzin,gdy wychodzimy do menu wentylatory chodzą na minimum.Przy wyłączeniu konsoli to musi być ogromny szok na podzespołów,ta temperatura około 80 stopni.Pasta szybciej wysycha i termopady

mattek

Racja, trudno się nie zgodzić z powyższymi spostrzeżeniami. Osobiście, "wywietrzanie" stosuję nawet w Switchu - w trybie stacjonarnym, Pstryk również potrafi się zagrzać po dłuższej sesji, a usypianie konsoli jest natychmiastowe i wiąże się z zatrzymaniem pracy wentylatora, przez co całe ciepło zostaje uwięzione wewnątrz obudowy. Zawsze to zdrowiej dla elektroniki, a na pewno kulek BGA pod układami C:-)

Janusz

Też mi się zdarza czekać, choć nie gram długimi posiedzeniami, więc nie zawsze jest to konieczne. Taki rytuał miałem za to w czasach mojego pierwszego PSXa. Zawsze czekałem do końca aż się płyta po otwarciu klapki dokręci, żeby przypadkiem nie zaszkodzić napędowi. :D

Wawrzino

Sam posiadam i polecam ten patent z nóżkami do PS4.
Oprócz samej poprawy wentylacji dookoła konsoli, z podświetleniem za szafką dają całkiem fajny efekt wizualny:

SALADYN

A jak z wibracjami ? Rozpędzony na maksa napęd/wiatrak nie wprawia konsoli w drżenie ?

hankie

Cytat: SALADYN w Sierpień 31, 2021, 13:47nie wprawia konsoli w drżenie
U mnie nie. Sprawdzałem wkładając płytę jak konsola ją czytała, czy nasłuchując wentylator (ale jak wspomniałem - u mnie serio raz tylko na max słyszałem, ale to przed nóżkami, na drugim biegu nic a nic). Ale też moja wersja stópki - ma pod spodem gumę.

bms

Cytat: alf w Sierpień 30, 2021, 14:55tam facet napisał ostrzeżenie przed ludźmi drukującymi na niskich jakościowo materiałach
Zwykły bełkot marketingowy ;) PLA tylko raz mi się odkształciło pod obciążeniem w samochodzie, bo jak wiadomo, temperatury w lecie są tam potężne.

A tu druk z tego materiału o "podwyższonej jakości"

Jedną zrobiłem szerszą z rozpędu (pierwotny projekt) i choć byłem sceptyczny, lepiej trzyma konsolę. W ogóle jakbym drugi raz drukował, to pomniejszyłbym model, bo nie siedzą ciasno.

Ogólnie jak napisał @mattek, 4 zakrętki z napojów też by się sprawdziły ;)

alf

bms

Bo taki mam tylko kolor PET-G na stanie xD

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

SALADYN

Janusz

No to czekamy na informację czy widać/słychać/czuć różnicę według Ciebie i jak z drżeniem bo jednak @hankie ma jakieś ogumienie do tego.

hankie

Są do mebli takie przezroczyste małe okrągłe naklejki z silikonu, do wyciszania zamykających się drzwiczek - można takie coś zapodac za arkusik tych kółek płaci się kilka złotych (ale jakby to tak drżało)

bms

Włączyłem konsolę, płyta się rozkręciła i jest ok.
Te podstawki na Ali to też są drukowane z tego co widzę. Jest obecne charakterystyczny podział na warstwy. Foto nr 4. ;)
LINK
Widać też "amortyzator".

Atr3ju

Nóżki posiadam i sprawdziłem troszke czy to coś warte. Ogólnie u mnie już chyba wymaga wymiana pasty a wiatrak kręci się jak to na OFW bywa czyli tak jakby mu się nie chciało pracować. Czy nóżki pomagają ? Nie wiem ale spód konsoli jest dosyć ciepły, na oko jest tam 60 - 70 stopni po dotknięciu. Może faktycznie PS4 ma mini nóżki więc te się przydają. Dodam tylko że nóżki z allegro mają gumowe podstawki, te na drukarce już musi sobie ktoś dokleić. Za pare złotych jest okej.