Seria PERSONA [PSX, PS2, PS3, PS4, PSP, Vita]

Zaczęty przez Lothar, Marzec 18, 2017, 16:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

Manifesto

Wyciekł trailer dot. remastera Persony 3. Super wiadomość, bo ostatni remaster to była wykastrowana wersja z PSP. Choć widzę, że nie będzie to remake robiony od podstaw, bo głowny dungeon dalej wygląda na rozmiarowo olbrzymi (napis 123 F - czyli mnóstwo pięter jak w oryginale). Mam tylko nadzieję, że wprowadzą jakieś urozmaicenia w eksploracji, na wzór P5, bowiem rozwleczony Tartarus był w oryginale dość monotonny. No zakończenie - jeśli to ruszą i zrobią happy end to nie daruję  >:D

Aigis - jedna z moich ulubionych postaci w jRPG ever.

mariusz391

Cytat: Manifesto w Czerwiec 09, 2023, 11:17Mam tylko nadzieję, że wprowadzą jakieś urozmaicenia w eksploracji, na wzór P5, bowiem rozwleczony Tartarus był w oryginale dość monotonny.
No właśnie o to chodzi że Personie 3 nie potrzebna jest zmiana graficzna tylko GAMEPLEYOWA. Dla większości świeżych graczy Tartarus w oryginalnej formie będzie całkowicie niezjadliwy, i to w tym aspekcie trzeba przebudować tą grę. Zresztą dla mnie taki remake idealny byłby gdyby wziąć dwóch bohaterów z wersji na PSP plus z tej możliwość wydawania komend drużynie. A z FES wziąć wstawki anime, i ogólny gameplay plus The Answer by miało do wyboru poziom trudności (bo dostępny był tylko hard). I do tego jak mówię przerobić Tartarus nawet na styl Persony 4 i wcale nie jakimś kosmicznym kosztem mamy jednego z najlepszych jRPG w wersji ,,definitywnej''. Ale znając Atlusa czuję że będzie jak zwykle czyli ,,tanio''

mariusz391

I co wy na to? Chyba Atlus pozazdrościł Mario + Rabbids z tymi chibi postaciami i gameplayem wziętym z X-Coma  ::)
Gra kompletnie nie dla mnie, i to nie tylko dlatego że Persona 5 jeszcze przedemną, ale przede wszystkim że o ile z tytuł Ubisoftu z Mario i Kórlikami nie grałem, tak próbowałem grać kiedyś w X-Comy i ten gameplay całkowicie mnie odrzucił. Bardziej mnie zastanawia co dalej? Karcianka z Persony 5? Platformówka? Survival horror? Każdy ze spin-offów Persony wydaje mi się kolejnym odcinaniem kuponów dla największych fanów, bo żadna z tych gier nie ma sensu bez znajomości oryginału

Manifesto

Przecież Atlus od lat drenuje markę Persona ile wlezie. Już nie wspomnę o niezłych dungeon crawlerach na 3DS, bo te przynajmniej miały jakieś uzasadnienie (3DS to raj dla fanów DC), były natomiast przecież musou, gry taneczne czy nawet bijatyka, więc dlaczego nie mieliby wypuścić gry taktycznej?   >:D Sam nie jestem tym jakoś specjalnie zainteresowany, a lubię taktyki, natomiast nie za bardzo wierzę w to, że będzie to tytuł warty uwagi. Zapewne się sprzeda, bo fandom łyknie nie takie rzeczy, ja jednak, choć jestem miłośnikiem serii to zdecydowanie nie zaliczam się do psycho-fanów P5 ;) Nawet Persony Strikers nie ukończyłem, bo mnie wynudziła. Uwielbiam P5, jednak jestem przeciwny wyciskaniu marki jak cytrynę w postaci tego typu produktów.

Wagabunga

A tymczasem P3 i P5 Tactica zostały już zapowiedziane na PS4/PS5. Tylko dziwne że nie na Switcha. Coś krótko trwała ta ekskluzywność dla Xboxa :P

Edit, Tactica jednak na Switcha będzie, P3 nie (przynajmniej Atlus teraz nie zapowiedział).
"Ale to już było MASE razy poruszane że ŻADEN z was nie gra w te japońskie gry przy premierze w Japonii tylko gdy wyjdzie na zachodzie". - mariusz391 XDDDDDDDD

mariusz391

https://www.ppe.pl/news/321830/persona-3-reload-ma-otrzymac-polska-lokalizacje-atlus-moze-zawalczyc-o-uwage-polskich-graczy.html
Czyli Persona oficjalnie staje się drugim po Final Fantasy najpopularniejszym jRPG w Polsce? Bo przecież nie wierzę że Sega/Atlus robią to z miłości do fanów, tylko dlatego że sprzedaż piątki pewnie była u nas w kraju na tyle duża że widzą potencjał w naszym rynku. Dla mnie świetna wiadomość, bo zawsze w takich grach prędzej czy później z moim angielskim musiałem od czasu do czasu sięgać po google tłumacza z jakimiś słowami czy wyrażeniami, a teraz będzie można przeżyć tą historię od początku zrozumiale. Oby jak najwięcej takich inicjatyw, by jak najwięcej takich gier doczekiwało się lokalizacji

Manifesto

Tylko, że Final Fantasy XVI to już nie jest jRPG tylko slasher  :D

Co do tłumaczenia, osobiście mnie to nie interesuje bo i tak zagram po angielsku. Po pierwsze - dlatego że przez lata wyuczyłem się tego języka co najmniej porządnie, po drugie - nie wierzę, że będzie ono wysokich lotów. To na 100 % będzie tłumaczone z angielskiego dubbingu, więc można się domyśleć jak zniekształcony będzie to przekaz. Inicjatywa na plus, jednak takie tłumaczenie powinno się robić z języka japońskiego, w innym przypadku będziemy mieli do czynienia z tłumaczeniem tłumaczenia, co dla mnie jest wystarczającym powodem do tego aby powątpiewać w jego jakość.

renifer Lopez

Cytat: Manifesto w Czerwiec 25, 2023, 10:20Inicjatywa na plus, jednak takie tłumaczenie powinno się robić z języka japońskiego, w innym przypadku będziemy mieli do czynienia z tłumaczeniem tłumaczenia, co dla mnie jest wystarczającym powodem do tego aby powątpiewać w jego jakość.

Gdyby to tłumaczyli z japońskiego to, znając dokonania polskich tłumaczy w przypadku anime, wyszłoby zapewne tak samo beznadziejnie jak tłumaczenie z angielskiego. Dlatego anime oglądam wyłącznie po angielsku, bo nie mogę patrzeć na to jak kaleczone są te polskie tłumaczenia.

A co do tematu, być może taka inicjatywa przyciągnie do gry garstkę nowych osób w Polsce. Tak, garstkę, bowiem fani jRPG w naszym kraju (których za wielu nie ma), w przeważającej większości zapewne opanowali język angielski na tyle, że takie tłumaczenia są dla nich zbędne.

Manifesto

Jeśli w rimejku Persony 3 nie będzie możliwości wyboru oryginalnego OST (a to bardzo prawdopodobne) to dla mnie jest to bardzo duża wada Reload. Za nową muzykę jest odpowiedzialny Atsushi Kitajoh, starą tworzył Shoji Meguro. Gra miała chyba najlepszy OST z całej serii. Mam coraz więcej wątpliwości do tego rimejku, raczej nie kupię na premierę, gdyż dzień wcześniej wychodzi Granblue Fantasy: Relink, a to nowa gra, na którą czekam.

Wagabunga

Właśnie ta zmiana kompozytora martwi mnie najbardziej. Jak również Tartarus, który prawdopodobnie nie został wystarczająco przebudowany. Liczę na ten tytuł, jednak mam nadzieję, iż nie zabraknie w grze poniższego utworu w słynnej potyczce, bo jeśli tak to grrrr.... >:D

Perfect Blue ma fajną cenę na grę i będzie ona obowiązywać zapewne jeszcze chwilę. Przed samą premierą zazwyczaj podnoszą. Inne oferty są dużo wyższe, nawet o 50 zł. Chyba zaryzykuję i kupię zaraz po nowym roku.
"Ale to już było MASE razy poruszane że ŻADEN z was nie gra w te japońskie gry przy premierze w Japonii tylko gdy wyjdzie na zachodzie". - mariusz391 XDDDDDDDD

Lothar

Widzę, że wszyscy nastawiają się tutaj na Granblue Fantasy: Relink, a nikt nie chce ogrywać Persony 3 Reload na premierę  :P Sam jeszcze do niedawna miałem dylemat, jednak w starciu nowa interesująca gra vs remake świetnej gry wygrała u mnie opcja nr 1. Poza tym warto wesprzeć twórców Relink, to uniwersum zasługuje na uwagę. Właśnie zacząłem oglądać anime, którego znajomość jest zalecane (aczkolwiek nie konieczna), aby lepiej rozeznać motywacje postaci i wydarzenia w grze. Obejrzałem 4 odcinki (są dosyć krótkie) i nie powiem - wciągnąłem się. Do piątku (premiera gry) na pewno obejrzą całość.

Manifesto

Chętnie kupiłbym remake Persony 3 i zagrał na premierę, jednak Tartarus, który zapowiada się równie nudno co ten w oryginale, skutecznie mnie powstrzymuje aby zapłacić za grę 250 zł i spędzić w niej 100 nudnych godzin. Nie przesadzam, w oryginalną trójkę naprawdę nieraz grałem na siłę bo Tartarus był za rozległy. A z trailerów Persony 3 Reload wynika (po ilości pięter na liczniku), że ten dungeon będzie tak samo rozwleczony jak protoplasta. Ciekawe jak do tego podejdą recenzenci. Ja wiem, że oni w przypadku znanych marek zakładają często różowe okulary, lecz skoro skrytykowali dungeony w Soul Hackers 2, powinni być również konsekwentni w przypadku Persony 3 Reload. Dodatkowo brak możliwości wyboru starego OST, który był dużo lepszy od tego o zapowiada się w rimejku. Zobaczymy, ja póki co wybieram Granblue Fantasy: Relink. Persone 3 Reload ogram, gdy gra będzie kosztowała stówkę mniej, wszak tą historię znam bardzo dobrze i nie pali mi się do niej w mniej mrocznym wydaniu. Ale może się mylę, choć na to przyjdzie poczekać gdy zapoznam się z opiniami grających, znających oryginał. Tak czy siak planuje ograć grę w tym roku, lecz na pewno nie szybciej niż za 5-6 miesięcy.

@Lothar mówisz, że anime Granblue Fantasy takie dobre? Zastanawiałem się nad obejrzeniem tego, bo faktycznie, czytałem, że warto się zaznajomić przed zagraniem w Relink, bo choć gra opowiada inną historię, to anime świetnie wprowadza w to uniwersum i dzięki temu mamy dużo lepszy pogląd na postacie w grze.

Lothar

Cytat: Manifesto w Styczeń 28, 2024, 12:57@Lothar mówisz, że anime Granblue Fantasy takie dobre?

Jest dosyć kliszowe, jednak całkiem wciągające. Ja to traktuję jako medium do zapoznania się ze światem i bohaterami gry, zresztą Cygames udostępnili na YT pierwsze 7 odcinków anime za darmo, właśnie po to, aby wprowadzić fanów gry w ten świat. Ja oglądam z innego źrodła, które łatwo znaleźć w internecie (a jak ktoś nie znajdzie to podeślę linka na priv).

Persona 3 Reload mnie nadal kusi, lecz faktycznie, ta gra jest bardzo długa i perspektywa ponad 100 godzinnej rozgrywki, gdy znam już tą historię, w dodatku z nieprzebudowanym głównym dungeonem, nie zachęca. Prawdopodobnie więc zrobię jak Ty, poczekam spokojnie aż gra potanieje i może jesienią tego roku się z nią zapoznam. W dodatku, wśród fanów zachodzi obawa, że remake może zmienić niezbyt pozytywne zakończenie oryginału...

mariusz391

Cytat: Manifesto w Styczeń 28, 2024, 12:57jednak Tartarus, który zapowiada się równie nudno co ten w oryginale, skutecznie mnie powstrzymuje aby zapłacić za grę 250 zł i spędzić w niej 100 nudnych godzin. Nie przesadzam, w oryginalną trójkę naprawdę nieraz grałem na siłę bo Tartarus był za rozległy. A z trailerów Persony 3 Reload wynika (po ilości pięter na liczniku), że ten dungeon będzie tak samo rozwleczony jak protoplasta. Ciekawe jak do tego podejdą recenzenci. Ja wiem, że oni w przypadku znanych marek zakładają często różowe okulary, lecz skoro skrytykowali dungeony w Soul Hackers 2, powinni być również konsekwentni w przypadku Persony 3 Reload. Dodatkowo brak możliwości wyboru starego OST, który był dużo lepszy od tego o zapowiada się w rimejku
Niestety mimo tego że Persona 3 to najlepszy jRPG jakiego skończyłem (czyli do czasu skończenia Persony 4 która jest po prostu lepsza pod PRAWIE KAŻDYM względem) nie czuję ani trochę chęci by kiedykolwiek do tego tytułu powracać, własnie przez Tartarusa. Ja to ogólnie może za głupi jestem, ale nie znam NIKOGO kto by nie twierdził że tartarus był powodem że większość graczy odbijała się od tego tytułu, więc jak by można było nic z tym nie zrobić
Ogólnie kiedyś już to mówiłem, ale przecież naprawdę zrobienie ,,definitywnej edycji'' Persony byłoby dla Atlusa banalnie proste. A mianowicie;
- Wywalić co najmniej POŁOWĘ pięter Tartarusa
- Dać szybsze levelovanie lub więcej expa za walki by tą liczbę pięter zniwelować
- Dać zakończenie z Persona 3 FES
- Dać swobodne wydawanie rozkazów z Persona 3 Portable
- Dać kobiecą główną bohaterkę również z wersji Portable
- Dać możliwość graczowi wejście do social linków z kobiecymi bohaterkami z naszej drużyny, a nie jak w oryginale zablokowane przez wymaksowanie statystyk (serio jedna z największych zalet Persony 4)
Plus do tego poprawić grafikę przenosząc na jakiś nowszy silnik i mamy murowany hit tak dla nowszych jak i starszych fanów Persony.
A oni zajmują się jakimiś bzdurami które tylko psują odbiór tej gry jak zmiana muzyki czy wymiana najlepszego intro z całej biblioteki PSP czyli własnie Persony 3 Portable na uwspółcześnione kolorowe ,,coś''
Rozczarowanie póki co to mało powiedziane, ale z finałowym werdyktem trzeba poczekać do premiery i pierwszych recenzji

Lothar

Cytat: mariusz391 w Styczeń 28, 2024, 15:53Wywalić co najmniej POŁOWĘ pięter Tartarusa

Samo wywalenie połowy pięter skróciłoby, lecz nie urozmaiciłoby rozgrywki. Tutaj potrzebne byłoby przebudowanie Tartarusa na wzór, jaki zrobiono to z dungeonami w Personie 5, która pod względem gameplayu bije na głowę Persone 3 i 4 razem wzięte. Tylko, że do tego trzeba byłoby większego budżetu i zrobienia remake z prawdziwego zdarzenia, a nie po taniości jak to Atlus/Sega ostatnio mają w zwyczaju.

A Persona 4 ma faktycznie wiele rzeczy lepszych niż P3, jednak fabularnie to Persona 3 wygrywa dla mnie zdecydowanie (Persona 4 ma najsłabsze zakończenie w serii).