Zakup PS3 - PRZERÓBKA - KILKA PYTAŃ.

Zaczęty przez Exeant, Listopad 03, 2021, 19:23

Poprzedni wątek - Następny wątek

Exeant

Witam, na wstępie zaznaczę że NIGDY nie miałem bliskiego kontaktu z konsolami w swoim 25letnim życiu.
Całe życie z PCtami, lecz przyszła chęć na pogranie na czymś innym.

Rozważałem zakup PS4, ale ceny nadal sie mocno trzymają, a do tego doszłyby gry ...
Dawno temu przypadkiem trafiłem na temat przerabianych konsol - chyba to były PS3.

1. Czy aktualnie warto zakupić PS3 ? - przeróbka raczej skomplikowana nie jest z tego co patrzyłem.
2. Czy istnieje opcja przerobienia PS4 ?
3. Czym się kierować przy zakupie, na co zwrócić uwagę. Konkretny model/wersja opr./dysk ...
4. W jakich kwotach można dorwać fajny zestaw PS3+ 2x PAD+2xMOVE ?
5. Na co uważać przy zakupie - wady ukryte ?
6. Głupie pytanie, ale czy na przeróbce da się grać w trybie ONLINE ? Czy tylko jak piraty na PC OFFLINE ?

Oferty, które zwróciły moją uwagę (w kolejności !):
1. https://www.olx.pl/d/oferta/ps3-przerobiona-2xmove-pad-kamera-CID99-IDLQ2AQ.html?reason=observed_ad
2. https://www.olx.pl/d/oferta/playstation-3-slim-przerobiona-gry-2-pady-kamerka-CID99-IDIP0HJ.html?reason=observed_ad
3. https://www.olx.pl/d/oferta/konsola-playstation3-ps3-slim-500gb-przerobiona-CID99-IDMdoaI.html?reason=observed_ad
4. https://www.olx.pl/d/oferta/sony-playstation-3-ps3-slim-cech-2504a-plomba-soft-3-55-cfw-50-gier-CID99-IDJMURL.html?reason=observed_ad
5. https://www.olx.pl/d/oferta/konsola-ps3-320gb-CID99-IDKSFJW.html?reason=observed_ad

Zdaje sobie sprawę, że pytania są na poziomie totalnego nowicjusza  :-\ .

hankie

Siema Exeant,

dzięki, że wpadłeś na Strefę! Chyba jesteś świadomy, że to nie tylko najlepszy portal o Szaraku, co nie? I nie tylko - jak widać :) Spróbujemy nieco wgłębić się w pytania, na początku ogólnie.

Pierwsze, co warto poruszyć - jesteś graczem PCtowym, jeśli masz dobry sprzęt to gry często wyglądają zacnie i mogę 'ruszać' się w 60+ FPS. Ale odkrycie ;) Ale jesteś świadomy, iż w PS3 to w większości 720p i mniej niż 60 klatek? ;) Możesz lekki szok przeżyć, no ale nie o grafikę w grach chodzi (no - głównie). Jedziemy.
Cytat1. Czy aktualnie warto zakupić PS3 ? - przeróbka raczej skomplikowana nie jest z tego co patrzyłem
Nie jest, ogólnie teraz modowanie jest już całkiem ropzykane. Nawet na Super Slimie zrobisz HEN i możesz większość fukcji ugryźć.
Polecam kanał YT Blaine Locklair.Ten miły Pan ma pełno wideo z modów konsol i ciągle je aktualizuje, dla mnie super.
Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

Cytat2. Czy istnieje opcja przerobienia PS4 ?
No pewnie, patrz wyżej na ten kanał.
Cytat3. Czym się kierować przy zakupie, na co zwrócić uwagę. Konkretny model/wersja opr./dysk ...
Pardon,  ale w czasach przerobienia każdej konsoli brałbym możliwie młodą. FAT są raczej już dla hobbystów. Tak - będę bronił SuperSlima >:D. Brzydki on, ale działa bez awarii, nie ma IHS na GPU a na CPU IHS jest lutowany, więc dużo problemów odpada. Mam takiego od 2013 roku, i nic się nie dzieje. Raz tylko musiałem jej zrobić pełny format (ten dłuugi). I wiem, wiem - na forum są osoby z FATem, który działa cicho i chłodno - ale uwierz mi, moim zdaniem to konsole w dobrych łapach, więc wyjątki od reguły...
Cytat4. W jakich kwotach można dorwać fajny zestaw PS3+ 2x PAD+2xMOVE ?
Tutaj zostawię pole Kolegom - nie mam zbyt pojęcia.
Cytat5. Na co uważać przy zakupie - wady ukryte ?
No wad ukrytych to nie wykryjemy ;) Ale - od razu - czy konsola nie skąpana w kurzu, nie jest zalana. Jak chodzi napęd, czy nie jest odrzutowcem? Czy po kwadransie gry nie jest gorąca jak piec...
Cytat6. Głupie pytanie, ale czy na przeróbce da się grać w trybie ONLINE ? Czy tylko jak piraty na PC OFFLINE ?
Też nie znam sytuacji, ostatni raz online grałem w 2015 :P

Co do ofert - jesteś w stanie do którejś z nich podjechać? Bo np oszczędzić 5 dych - i dostać pocztą vs obmacać konsolę osobiście - bezcenne jest osobiste sprawdzenie, jak masz możliwość.

Wawrzino

Ogólnie na granie online na PS3 bym się mocno nie nastawiał, albo serwery już pogaszone, albo prawie nikogo nie ma. Wszyscy plejarze przenieśli się już dawno na PS4 i PS5

Atr3ju

Najlepsze zdjęcia są w 5 ogłoszeniu, a reszta ludzi to zwykłe lenie, które nie raczą nawet dokładnie opisać przedmiotu czy zrobić więcej niż jedno zdjęcie. Nie handluje z takimi "leniami" interesu.
Na Twoim miejscu szukałbym nadal rzetelnego i konkretnego sprzedającego, który zechce sensownie wystawić konsole, opisać dokładnie czy analogi pada nie świrują, jaką konsola ma temperature itp.

Exeant

Bardzo dziękuję za odpowiedzi  :), nie spodziewałem sie takiego odzewu.

Cytat: hankie w Listopad 04, 2021, 08:55
Siema Exeant,

dzięki, że wpadłeś na Strefę! Chyba jesteś świadomy, że to nie tylko najlepszy portal o Szaraku, co nie? I nie tylko - jak widać :) Spróbujemy nieco wgłębić się w pytania, na początku ogólnie.

Pierwsze, co warto poruszyć - jesteś graczem PCtowym, jeśli masz dobry sprzęt to gry często wyglądają zacnie i mogę 'ruszać' się w 60+ FPS. Ale odkrycie ;) Ale jesteś świadomy, iż w PS3 to w większości 720p i mniej niż 60 klatek? ;) Możesz lekki szok przeżyć, no ale nie o grafikę w grach chodzi (no - głównie). Jedziemy.
Cytat1. Czy aktualnie warto zakupić PS3 ? - przeróbka raczej skomplikowana nie jest z tego co patrzyłem
Nie jest, ogólnie teraz modowanie jest już całkiem ropzykane. Nawet na Super Slimie zrobisz HEN i możesz większość fukcji ugryźć.
Polecam kanał YT Blaine Locklair.Ten miły Pan ma pełno wideo z modów konsol i ciągle je aktualizuje, dla mnie super.
Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

Cytat2. Czy istnieje opcja przerobienia PS4 ?
No pewnie, patrz wyżej na ten kanał.
Cytat3. Czym się kierować przy zakupie, na co zwrócić uwagę. Konkretny model/wersja opr./dysk ...
Pardon,  ale w czasach przerobienia każdej konsoli brałbym możliwie młodą. FAT są raczej już dla hobbystów. Tak - będę bronił SuperSlima >:D. Brzydki on, ale działa bez awarii, nie ma IHS na GPU a na CPU IHS jest lutowany, więc dużo problemów odpada. Mam takiego od 2013 roku, i nic się nie dzieje. Raz tylko musiałem jej zrobić pełny format (ten dłuugi). I wiem, wiem - na forum są osoby z FATem, który działa cicho i chłodno - ale uwierz mi, moim zdaniem to konsole w dobrych łapach, więc wyjątki od reguły...
Cytat4. W jakich kwotach można dorwać fajny zestaw PS3+ 2x PAD+2xMOVE ?
Tutaj zostawię pole Kolegom - nie mam zbyt pojęcia.
Cytat5. Na co uważać przy zakupie - wady ukryte ?
No wad ukrytych to nie wykryjemy ;) Ale - od razu - czy konsola nie skąpana w kurzu, nie jest zalana. Jak chodzi napęd, czy nie jest odrzutowcem? Czy po kwadransie gry nie jest gorąca jak piec...
Cytat6. Głupie pytanie, ale czy na przeróbce da się grać w trybie ONLINE ? Czy tylko jak piraty na PC OFFLINE ?
Też nie znam sytuacji, ostatni raz online grałem w 2015 :P

Co do ofert - jesteś w stanie do którejś z nich podjechać? Bo np oszczędzić 5 dych - i dostać pocztą vs obmacać konsolę osobiście - bezcenne jest osobiste sprawdzenie, jak masz możliwość.

Zdecydowałem się na PS3 na start, być może po świętach uda się jakąś PS4 zakupić w dobrych pieniążkach - będę wiedział na czym stoję ;p.
Celuje w Slim/SuperSlim 250-500GB, od osoby która przyłoży się choć minimum do wystawienia ogłoszenia  C:-).
Obadałem rynek OLX/Allegro i  już dwukrotnie sprzed nosa w ciągu 1h uciekły mi dwa fajne zestawy w dobrych pieniążkach - niestety wszystko daleko. Także mega wielkie dzięki Panowie  :D !

hankie

Luzik, na Strefie sobie pomagamy :) Exeant, jak kupisz albo masz pytanie, to daj znaka. Potem w razie wu - mamy temat do prezentowania naszych zbiorów :)

Zakevil

Powiem ci szczerze czy przerobić PS3? Dla mnie osobiście warto jest dużo fajnych ciekawych funkcji zależy czy siedzisz w Informatyce itd..Ale dla mnie osobiście przerobiona konsola to coś pięknego wzrasta wartość konsoli bo nie każda wersja konsoli możesz ją dosłownie przerobić i też jego + tego że masz np darmowe gierki.