Aktualności

PS3 Super Slim 4.84 4004A - przeróbka

Criss323 · 22761

Online mariusz391

Odpowiedź #30 dnia: Marca 28, 2020, 14:28:06
JabuPL łapa w górę za podpowiedź z tym Irismanem. Z ciekawości postanowiłem go wypróbować i rzeczywiście, czyta NTFS, przekopiowało bez problemu. Jedynie z .rap-em ciągle mam problem, bo bez reacta woła i tak że ,,musisz potwierdzić zakup na PSStore'' więc albo mam za starego hena albo coś nie ogarniam.
Dlatego też na początku nie załapałem czemu react mi wywalał ,,no exfile'' bo zapomniałem że muszę od nowa sformatować pena na fat32. :P
Więc i tak trochę zabawy z tym jest, ale autentycznie da się każdą grę na PS3 uruchomić dzięki temu więc myslę że i autor tematu sobie już ogarnie po swojemu

Offline Criss323

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #31 dnia: Marca 28, 2020, 15:13:46
pobrałem gre w pliku .PKG ale mam też inna gre w pliku .ISO czy obie pójda przez irishmana?

Offline bistro

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 1
Odpowiedź #32 dnia: Marca 29, 2020, 03:08:46
też kiedyś zapchałem swoje 500GB w konsoli.
Ale szczerze, nie warto. Im więcej się tych gier nawrzuca, tym mniej się w nie gra.

PS3 ogarnia dyski chyba max 1,75GB. Z czego około 8% i tak bedzie niedostępne(zarezerwowane dla systemu, da się ten procent zmniejszyć pctem ale nie próbowałem nigdy)
Ja tam trzymam też sporo gier z PSX i PS2 oraz nieco ROMów do RetroArcha. Poza tym przy rozmiarze gier z PS3 dysk 1 TB to nie jest za wiele :) Nie mam nic wolnego i większego niż 1 TB, więc nawet nie sprawdzę jak to się sprawuje, ale spotkałem się z wieloma opiniami, że dyski większe niż 1 TB mogą sprawiać kłopoty przy tym "scandisku" PS3 co może doprowadzić do posypania się systemu plików.

pobrałem gre w pliku .PKG ale mam też inna gre w pliku .ISO czy obie pójda przez irishmana?
ISO? Chyba folder gry. Wystarczy go skopiować do katalogu GAMES i zamontować w którymś z managerów (Iris, Webman, Multiman, Managun). Format PKG z reguły dotyczy tylko kopii gier z PS Store, ale trzeba je najpierw zainstalować i aktywować umieszczając odpowiedni plik z rozszerzeniem .RAP w folderze EXDATA.

Offline JabuPL

• Starszy kapral
  • *
    • Reputacja: 12
  • Jeżeli działa, nie dotykaj!
  • PSN ID: JabuPL
Odpowiedź #33 dnia: Marca 29, 2020, 08:31:39
/GAMES/ - wypakowane gry PS3, "foldery gier z płyty"
/PS3ISO/ - gry ps3 w iso(ponoć gry w iso mają lepszą kompatybilność od folderów na HEN)
/PS2ISO/ - gry ps2 w iso(lub w zaszyfrowanym .iso.enc jeżeli jesteś na HEN)
/PSXISO/ - gry ps1 w .bin, .img itp(wiele formatów ogarnia ale nie pamiętam wszystkich, gry które posiadają wiele ścieżek z np cd-audio trzeba wypalić lub bawić się w zrobienie .pkg)
/PSPISO/ - iso gier PSP(aby je odpalić musisz mieć PSP/Minis Launcher)

Discord: Jabu#6618    PSN: JabuPL

Offline pawloosw

• Major
  • *
    • Reputacja: 27
  • W co masz zagrać jutro, graj dzisiaj...
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #34 dnia: Marca 29, 2020, 09:35:00
Planuje przysiasc dzis do reanimacji konsol z popsutymi napedami blu ray (super slim 500gb), oraz fat 40 gb. Jaka najlepiej przerobke zrobic zeby iso z hdd odpalac? I jakiego managera do uruchamiania najlepiej zainstalowac bo widze po Waszych postach ze jest ich calkiem sporo. Fajnie by bylo zwby bylo cos na wzor prpgramu pkgj z vity do pobierania iso bez koniecznosci zgrywania ich najpierw na kompa pozniej do konsoli. Calosc chce zrobic jak najmniejszym nakladem pracy i czasu bo nie chce tego do siebie szykowac tylko oglosic zeby odzyskac cos kasy (kupione jako sprawne od niedokonca uczciwych sprzedajacyh) i miejsca na regale. A w tej postaci co teraz to jedynie na czesci za grosze by ktos kupil.

Offline JabuPL

• Starszy kapral
  • *
Odpowiedź #35 dnia: Marca 29, 2020, 09:50:34
Na Super Slim tylko HEN.
Na FATke wejdzie CFW(polecam Rebug'a)

Jeżeli masz uszkodzony napęd to może być problem z aktualizacją systemu do kompatybilnej z HEN/CFW wersji(ale jeżeli tylko laser padł to powinno wszystko gładko pójść).

Do odpalania gier polecam Webman'a.
Montujesz gry(iso i foldery) z poziomu XMB bez odpalania dodatkowych apek.
Ma też wiele dodatkowych funkcji.

Gry możesz pobierać bezpośrednio na konsolę za pomocą PS3 PKGi.
Ale aby działało trzeba dodać baze gier.
W necie jest gotowiec który pobiera gry prosto z bazy NoPayStation.

(Funfact: jeżeli lista gier w PKGi zawiera teksty typu "Missing RAP?" to znaczy że została wygenerowana moim programikiem xd)
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2020, 09:54:29 wysłana przez JabuPL »

Offline pawloosw

• Major
  • *
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #36 dnia: Marca 29, 2020, 11:51:37
Jabu, dziękuję za wyjaśnienie. Ale czy warto mi robić CFW na tym FAT jak już będę mieć przygotowane pliki do sslima? Ktora metoda łatwiejsza i szybsza (HEN czy CFW), no i nie rozumiem o co kaman z tym napędem że może działać po zmianie softu. Softy z tego co pamiętam najnowsze w obu konsolach. W fatce rozkręcałem napęd i próbowałem czyścić soczewkę ale bez zmian.

Offline JabuPL

• Starszy kapral
  • *
Odpowiedź #37 dnia: Marca 29, 2020, 12:30:30
Na FATke najlepiej CFW zainstalować(można HEN, ale CFW jest o niebo wygodniejsze i ma więcej możliwości)

Z tymi napędami jest tak, że gdy się uszkodzą to nie da się potem zaktualizować systemu konsoli.
Ale jeżeli jest tylko laser padnięty to powinno się dać.

Offline pawloosw

• Major
  • *
Odpowiedź #38 dnia: Marca 29, 2020, 12:35:03
Na FATke najlepiej CFW zainstalować(można HEN, ale CFW jest o niebo wygodniejsze i ma więcej możliwości)

Z tymi napędami jest tak, że gdy się uszkodzą to nie da się potem zaktualizować systemu konsoli.
Ale jeżeli jest tylko laser padnięty to powinno się dać.

A o to kaman z napędem. Co do CFW i HEN, chyba nie czytałeś jak pisałem że nie zależy mi tyle na funkcjonalności co prostocie instalacji tego moda bo konsole i tak zaraz pod młotek pójdą.  ;)

Offline Criss323

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #39 dnia: Marca 29, 2020, 14:25:42
uffff mam problem chciałem połączyć sie z konsolą poprzez kabel internetowy i program filezilla ... niby nic trudnego masa poradnikow i dość proste zadanie .... a jednak ...  NIE MAM ADRESU IP W SWOJEJ KONSOLI , masakra co moge zrobić? bo bez adresu ip nic nie wrzuce przez kompa

Offline JabuPL

• Starszy kapral
  • *
Odpowiedź #40 dnia: Marca 29, 2020, 15:12:36
No, adres IP masz w Informacjach o Systemie. Jeżeli masz Webmana to po wciśnięciu Start+Select w XMB pojawi się adres IP w popupie z prawej strony.

Offline Criss323

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #41 dnia: Marca 29, 2020, 15:19:02
mam multimana i managunz . wiem ze ip powinien być w informacjach o systemie ale niema :D serio pisze [brak lub niedostepny] konsola nie jest podłączona do neta . jedynie kablem sieciowym z kompem

Offline JabuPL

• Starszy kapral
  • *
Odpowiedź #42 dnia: Marca 29, 2020, 15:38:06
Musisz ręcznie IP ustawić na konsoli i na PC.

Więcej o tym tutaj:
https://www.psx-place.com/threads/very-simple-way-to-direct-connect-ps3-to-pc.17052/

Offline pawloosw

• Major
  • *
Odpowiedź #43 dnia: Marca 29, 2020, 17:11:01
Wgrałem w SSlim Hen, zaistalowałem pkgi (działa, wyswietla info błędu o braku txt file), webman v0.17 installer wywala blad o niewlasciwej wersji firmwareu,  jedynie managun 1.37 sie uruchomil chyba bezproblemowo z komunikatem "nie znaleziono gry".
Teraz gdzie znalezc plik txt z database do pkgi bo od godziny szukam bezskutecznie.  :-\ Gdy go juz wgram, pojawi się lista tytułów do pobrania? Czy jeszcze coś dodatkowego muszę zainstalować?

EDIT.
Dobra, z yt zainstalowałem inne PKGI z juz aktywna baza danych, pobiera ale lista troche uboga, brakuje wielu ciekawszych tytułów. Domyslam sie ze to kwestia podmiany pliku txt z database?
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2020, 17:53:35 wysłana przez pawloosw »

Offline JabuPL

• Starszy kapral
  • *
Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 03, 2020, 19:18:50
Pobrałeś mocno nie aktualną wersję Webmana, link do aktualnej:
https://github.com/aldostools/webMAN-MOD/releases/download/1.47.26/webMAN_MOD_1.47.26_Installer.pkg

SMF spam blocked by CleanTalk