PS3 Super Slim 4.84 4004A - przeróbka

Zaczęty przez Criss323, Marzec 26, 2020, 13:53

Poprzedni wątek - Następny wątek

Criss323

czyli jak nie pyknie jeden to żywcem wgrywać drugi tak ?

jak pojdzie sprawnie to co póniej ? krok po kroku pyty.... ?

czytałem coś o WebMAN MOD  ale jestem zielony bo to po ANG .   i nie wszystko czaje

bistro

Jak w trakcie wgrywania exploita masz failed czyli się nie powiodło to próbować ponownie. Można jeszcze wyczyścić dane przeglądarki.
Zobacz sobie filmy jakiś dzieciak tłumaczy po polsku jak to wgrać, on to wgrywa na 4.84, ale teraz już się to robi na 4.85

i

Criss323

widziałem już młodego na YT widziałem  juz też innych i kazdy robi to troche inaczej . już sam nie wiem .... mam mentlik ... brakuje dobrego konkretnego poradniaka
krok po kroku

JabuPL

Potem co odpalenie klikasz w "Enable HEN"i masz odpaloną "przeróbkę".

Do odpalania gier polecam Webman Mod'a, poza odpalaniem gier z poziomu XMB może też sterować chłodzeniem konsoli(musisz sobie to skonfigurować bo inaczej będzie odkurzacz), w tle też ma cały czas odpalony serwer FTP dzięki czemu można łatwo rzeczy na dysk konsoli wrzucać.

Discord: Jabu#6618    PSN: JabuPL

Criss323

poddaje sie ... nic z tego nie wiem ... poczekam aż moze ktos kiedyś zrobi polski tutorial do 4.85 patologicznie  krok po kroku.

JabuPL

Zabieram się za napisanie takiego od roku już chyba.
Obczaj filmiki na YT.
Bez znajomości Angielskiego można sobie poradzić

Criss323

nooooo wkurzyłem sie i poszedłem jak burza ... zainstalowałem hen i najnowszego multimana 3.0 teraz jakoś trzeba ogarnąć wgrywanie gier :) ktoś coś ?

Criss323

zainstalowałem HEN i Multiman co dalej... jak zgrywać gry?  jakie formaty gier może obsłużyć MultiMan ? pomocy ! help me!!

mariusz391

Moim zdaniem najpierw olej tego multimana i SPRAWDŹ czy wogóle przeróbka ci działa
Wejdź na tą stronę
https://nopaystation.com/
Ściągnij jakąś grę która nie przekracza 4GB
Sformatuj pendrive na system fat32
Utwórz tam plik o nazwie ,,exdata''
Pobierz plik .pkg i wrzuć na pendrive
Pobierz plik .rap i umieść w exdata
Zrób jak w instrukcji na ich stronie
PS3 Games & DLCs:

Download and Install reActPSN
    Create new PS3 local profile with this name aa
    Copy the downloaded PKG file to your PS3 or USB and copy "exdata" directory to your USB drive. Make sure the exdata directory contains .rap file(s)! Now plug the USB to your console and install PKG(s).
        If you have the "aa" profile -> Log into this profile and run reActPSN homebrew, it will reboot your console. Now log back to your main profile.
        If you have ReActPSN profile -> Rename it back to "aa", log into this profile and run reActPSN homebrew. It will reboot your console.

Now log into your main profile and play the game/DLCs.
    Note 1: You only need to do it once per PKG+rap combo(game/DLC). For every new PKG/license you need to repeat these steps in that order: 3 -> 4b -> 5
    Note 2: DONT REMOVE aa/ReActPSN PROFILE! If you do all PKGs (games/DLCs) will stop working!
    Note 3: for NOT REQUIRED games/DLCs you need to press and hold O (circle) while opening ReActPSN
    Note 4: For multipart games (Yakuza 5 for example) you need to merge them all into single PKG first: copy /B "first part.pkg" + "2nd part.pkg" + ... + "6th part.pkg" "output.pkg"
Odpal han na konsoli, wsadź pendrive, zainstaluj i zobacz czy będzie działać
Jeśli tak, to znaczy że wszystko jest w porządku i możesz się bawić multimanem (ale do tego potrzebujesz kogoś mądrzejszego odemnie, bo ja tego programu nie ogarniam)

JabuPL

Czemu ludzie inatalują Multimana?
Jest już kompatybilny z HEN?
Lepiej użyć webmana do odpalania gier, bo jest zintegrowany z xmb i irismana do zgrywania gier.

Kopie gier możesz pobierać za pomocą PKGi prosto na komsole(ale potrzebujesz plików .rap by je aktywować)

To co podałeś wyżej o aktywacji gier jest już długo nieaktualne, HEN i cfw z najnowszą Cobrą aktywują gry automatycznie. Wystarczy odpowiednie pliki dać do /exdata na hdd lub usb.

mariusz391

Cytat: JabuPL w Marzec 28, 2020, 10:35To co podałeś wyżej o aktywacji gier jest już długo nieaktualne, HEN i cfw z najnowszą Cobrą aktywują gry automatycznie. Wystarczy odpowiednie pliki dać do /exdata na hdd lub usb.
O właśnie dlatego nie chciałem się mądrzyć w tym temacie bo wiem że są ludzie co bardziej w tym siedzą ;)
Słuchaj, czy to znaczy że na hen 3.0.0 wystarczy już po prostu wrzucić .pkg na pendrive i .rap do exdata? Bo bez reacta byłoby rzeczywiście dużo łatwiej
I jak to wygląda w przypadku pendrivów NTFS i gier powyżej 4GB? hen już potrafi wykrywać takowe?
Bo człowiek niby ma tą konsolę przerobioną, ale wgrałem sobie z ciekawości tylko dwie części Ratcheta & Clanka, sprawdziłem czy działa i olałem temat. Więc chętnie się dowiem jak to wygląda w rzeczywistości ;)

JabuPL

HEN aktywuje gry automatycznie jeżeli masz plik .rap gry w folderze /exdata na dysku lub pendrive'ie.

Gdy pierwszy raz uruchomisz gre zainstalowaną z .pkg, HEN szuka odpowiedniego pliku .rap w dev_hdd0/exdata lub na dev_usb0/exdata,
po czym z automatu go aktywuje. Wystarczy mieć ten plik tylko przy pierwszym odpaleniu gry i tyle.
Nie musisz tego robić ręcznie za pomocą reactPSN lub PSNpatch.

Ta funkcja jest też w CFW z najnowszą wersją COBRA 8.2, np w Rebug 4.85.1 Lite.

Co do NTFS, Irisman wykrywa dyski NTFS, można nim przekopiować pliki itp.
O ile się nie mylę Webman też może odpalać kopie gier prosto z NTFS ale najpierw trzeba odpalić programik "PrepNTFS". Ale nie testowałem jeszcze tego.

Jeżeli masz duży dysk w konsoli to polecam użyć FTP(webman ma wbudowany serwer).
Wyciąga jakieś 20MB/s(ntfs jest ponoć o wiele wolniejsze na ps3).
Ja zawsze tak wrzucam pkg do instalacji.

bistro

Ja do przenoszenia gier używam SSD pod USB 3.0, bo PS3 mam połączone przez WiFi i prędkości po FTP nie powalają. O ile z kompa mi się szybko wszystko wrzuca na dysk zewnętrzny to już z dysku na konsole trochę to trwa bo to jest ok 10 MB/s, ale nie ma tragedii. Najlepszy wg mnie jest ManaGunZ Fille Manager. Obsługuje bez problemu NTFS i interfejs też ma logiczny. Zapełniłem w Ps3 1 TB i dalej mi mało, ale zdaje się że konsola sobie niezbyt radzi z dyskami powyżej 1 TB.

JabuPL

Mi wyciąga 20MB/s gdy podłącze konsole bezpośrednio do PC.
Też kiedyś zapchałem swoje 500GB w konsoli.
Ale szczerze, nie warto. Im więcej się tych gier nawrzuca, tym mniej się w nie gra.

PS3 ogarnia dyski chyba max 1,75GB. Z czego około 8% i tak bedzie niedostępne(zarezerwowane dla systemu, da się ten procent zmniejszyć pctem ale nie próbowałem nigdy)

Criss323

Dzięki Jakub ale nie rozumiem tego ... : Kopie gier możesz pobierać za pomocą PKGi prosto na komsole(ale potrzebujesz plików .rap by je aktywować)

odpowiednie pliki dać do /exdata na hdd lub usb. ???

wytłumaczysz łopatologicznie>?    mam gre i chce ją przeniesc na dysk konsoli . co musze zrobic na pendrive . ?