Aktualności

HEN, CFW i inne przeróbki PS3 też Superslim

JabuPL · 64209

Offline drogerhas

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
  • PSN ID: krzysiek94725
Odpowiedź #60 dnia: Września 02, 2024, 19:33:49
Siemka, jestem totalnym laikiem w kwestii przerabiania konsol, ale ostatnio zastanawiałem się nad przerobieniem swojej konsoli PS3, posiadam PS3 Super Slim, jedynie zależy mi na odpalaniu gier z dysku zewnętrznego, jakieś emulatory PSX czy PS2 mnie nie interesują. Czy samo oprogramowanie HEN daje taką możliwość?

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 106
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #61 dnia: Września 02, 2024, 21:27:18
Czy samo oprogramowanie HEN daje taką możliwość?

HEN to pierwszy krok. HEN daje mozliwosc uruchamiania dodatkowych, nieoficjalnych programów (tzw. homebrew)

Jednym z takich programow jest Multiman MOD (zwany też mmCM). O ile dobrze pamietam to mozna dzieki niemu zagrac z dysku zewnetrznego. Ale ma to sporą wadę: wszelkie dyski zewnętrzne muszą być sformatowane jako FAT32. To z kolei implikuje następujące ograniczenie: pliki nie mogą przekroczyć wielkosci 4GB. Jeżeli gra w swojej strukturze plików posiada plik wiekszy niż 4GB to jej tam nie skopiujesz na taki dysk zewnetrzny. Do tego kolejną wadą mogą być dłuższe loadingi w grach gdy grasz z zewnętrznego.

Podsumowując: da się, ale dużo lepiej grać z dysku wewnetrznego. Mniej problemów.

Offline drogerhas

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #62 dnia: Września 02, 2024, 21:48:27
Czy samo oprogramowanie HEN daje taką możliwość?
Podsumowując: da się, ale dużo lepiej grać z dysku wewnetrznego.
tak tak wiem, chodziło mi o instalowanie gier z dysku zewnętrznego, sory za nie doprecyzowanie. A jak jest z Multimanem, normalnie działa na super slimkach bo słyszałem że nie

Offline Action

• Starszy szeregowy
  • *
Odpowiedź #63 dnia: Września 02, 2024, 21:50:10
Multiman od paru lat nie jest - na ten moment wciąz wspierany jest chyba tylko WebMan. Natomiast pozwala on na bezproblemową obsługę NTFS (i co za tym idzie plików powyżej 4gb)

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #64 dnia: Września 03, 2024, 08:42:00
Multiman wciąż jest wspierany - z początkiem tego miesiąca wyszła nowa wersja:
https://www.psx-place.com/threads/multiman-4-91-mod-by-aldostools-explained.44424/

A jak jest z Multimanem, normalnie działa na super slimkach bo słyszałem że nie

Działa bez problemu i pozwala na zarządzanie aplikacjami/grami na dysku twardym, jak zawsze.
« Ostatnia zmiana: Września 03, 2024, 08:44:26 wysłana przez alf »

Offline drogerhas

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #65 dnia: Września 03, 2024, 11:29:29
A jak jest z plikami RAP? Muszę mieć non stop podpięty pendrive z folderem exdata czy jakoś się je instaluje i później nie jest potrzebny żaden pen?

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #66 dnia: Września 03, 2024, 11:58:21
A jak jest z plikami RAP? Muszę mieć non stop podpięty pendrive z folderem exdata czy jakoś się je instaluje i później nie jest potrzebny żaden pen?

Pendrive z exdata/<plik .rap> musi byc podpiety tylko podczas pierwszego uruchomienia gry, wtedy dokonywana jest aktywacja gry na Twoim koncie.

Kolejne uruchomienia gry juz tego nie potrzebują.

Offline drogerhas

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #67 dnia: Września 03, 2024, 12:33:30

Kolejne uruchomienia gry juz tego nie potrzebują.

Aha, to chyba coś źle zrobiłem, bo wczoraj na testa zainstalowałem same najnowsze HEN i wszystko działa, i zainstalowałem jedną grę, żeby sprawdzić czy wszystko okej i odpaliła bez problemu, ale jak dzisiaj ją uruchomiłem to był czarny ekran tylko, ale po ponownym uruchomieniu z pendrive'em z plikiem RAP uruchomiła się bez problemu.

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
Odpowiedź #68 dnia: Września 03, 2024, 12:41:52
jak dzisiaj ją uruchomiłem to był czarny ekran tylko, ale po ponownym uruchomieniu z pendrive'em z plikiem RAP uruchomiła się bez problemu.

Może miałeś pecha z tym czarnym ekranem po prostu i za drugim razem niepotrzebnie wlozyles pendrive z .rap-em

Offline Rynceusz

• Starszy szeregowy
  • *
    • Reputacja: 1
  • Steam ID: Rynceusz
  • GamerTag: BoughtMoon22126
Odpowiedź #69 dnia: Listopada 26, 2024, 16:52:25
Czy to prawda że jeśli się zainstaluję HEN-a na konsoli z uszkodzonymi modułami Bluetooth i Wi-Fi popadnie w bootloopa?
Pytam, bo chciałbym zainstalować HEN-a ale się boję z tego powodu

Jesteśmy tak blisko, a jednak daleko
Piszemy do siebie, a w lodówce jest mleko

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 90
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: OGAR_niety
Odpowiedź #70 dnia: Listopada 26, 2024, 17:19:59
Z tego co wiem to tak. Jeśli się nie mylę jest chyba HEN działający bez wifi i bt, ale to już musisz się orientować u kogoś innego. Ja tylko powtarzam to co kojarzę z filmików które ostatnimi czasy oglądałem.

Offline xzer0

Odpowiedź #71 dnia: Listopada 26, 2024, 19:55:24
Ciężko powiedzieć. Podłącz przez LAN i spróbuj.

Offline zenq

Odpowiedź #72 dnia: Listopada 26, 2024, 21:58:21
kupiles konsole z padnietym BT?

Offline Rynceusz

• Starszy szeregowy
  • *
    • Reputacja: 1
  • Steam ID: Rynceusz
  • GamerTag: BoughtMoon22126
Odpowiedź #73 dnia: Listopada 27, 2024, 16:08:03
Nie wiem. Łączy się z Wi-Fi i kontroler działa bez przewodu i jest obecnie sparowany z konsolą. Nie wiem jak to sprawdzić

Jesteśmy tak blisko, a jednak daleko
Piszemy do siebie, a w lodówce jest mleko

Offline zenq

Odpowiedź #74 dnia: Listopada 28, 2024, 10:13:18
no to skoro dziala i wifi i BT, to czego sie boisz ?

SMF spam blocked by CleanTalk