PS3 FAT ze wsteczną kompatybilnością - serwis po zakupie

Zaczęty przez kaj.dam, Lipiec 16, 2022, 13:22

Poprzedni wątek - Następny wątek

kaj.dam

Witajcie.

Zakupiłem jakiś czas temu PS3 FAT, model ze wsteczną kompatybilnością (nie pamiętam w tej chwili jakie miał oznaczenie). Niestety nie znam jej przeszłości a konsola nadal ma plombę, stąd wnioskuję że nie była nigdy otwierana. Dlatego chciałem Was zapytać co polecacie zrobić w ramach serwisu po zakupie, tak żeby za chwilę konsola nie stała się jedynie niedziałającym eksponatem :) Ogólne czyszczenie w środku, wymiana pasty na procesorze, czy jest coś jeszcze na co powinienem zwrócić uwagę?

Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi :) Pozdrawiam

xzer0

Janusz

Tutaj znajdziesz krok po kroku poradnik w tym temacie: https://strefapsx.pl/delidding-ps3-demontaz-ihs/

Jeszcze jeszcze temat reballingu, ale profilaktycznie na działającej konsoli nie ma sensu. To i tak musi robić profesjonalny serwis. Tutaj poczytasz na ten temat: https://strefapsx.pl/forum/ps3-konsola/skutecznosc-reballingu-ps3/

hankie

Bodzio mówił o reballingu, ale może wtedy gdy konsola nie działa, nie ma co robić na 'zaś', bo i tak nawet jak układ wymienia to zazwyczaj na inny używany. Na Alli niby chip RSX jest, ale po prostu nowe chyba nie są przecież już dostępne (?).

Aha i nie daj sobie wcisnąć usługi reflow (grzanie gorącym powietrzem), bo niektórzy bazują na niewiedzy i zamiennie to z reballingiem wymieniają.

Jak konsola działa to imho - delidding na FAT musi być...

Megadeth

Jak działa i nic z nią się nie dzieje to bym jej nie ruszał

hankie

Cytat: Megadeth w Lipiec 16, 2022, 15:21
Jak działa i nic z nią się nie dzieje to bym jej nie ruszał
@Megadeth
działającej FATce to bym PRZYNAJMNIEJ zrobił spa i pasty z padami zmienił... Mimo wszystko, no ale moje osobiste zdanie;)

Megadeth

Jasne hankie, ja się w temacie nie znam za bardzo, pewnie masz rację. Ja mam tylko slimkę i działa dobrze, FAT być może potrzebuje większej opieki.

mattek

Jakbym miał kasę i chciałbym mieć tą konsolę zrobioną na tip-top to wysłałbym ją do Spoxa na serwis w celu ściągnięcia IHS z Cella oraz wszczepienia RSX z PS3 Super Slim.

kaj.dam

Dzięki Panowie za Wasze posty!

Powiem szczerze że na początku planowałem ją tylko wyczyścić i wymienić pastę termoprzewodzącą - to już kiedyś robiłem w Slimce i myślę że na spokojnie bym to ogarnął :) Natomiast po zapoznaniu się z Waszymi postami i poradnikiem o deliddingu (dzięki @Bodzio  za podesłanie) myślę że poszedłbym również w to. Chcę po prostu móc cieszyć się tą konsolą długie lata.

Problem polega na tym że mam dwie lewe ręce (i w dodatku trzęsące się - żadna małpka tutaj nie pomoże ;D ) i gdybym się za to wziął to jestem bardziej niż pewien że coś bym zepsuł. W związku z tym zleciłbym to profesjonalnemu serwisowi o ile oczywiście finansowo będę mógł sobie na to pozwolić. @mattek miałeś na myśli ten serwis? https://www.serwis.kielce.pl/

Z góry dzięki jeszcze raz za każdą pomoc!

mattek

Tak, dokładnie, chodzi o Wielkiego Elektronika w Kielcach. Ma kanał na YT, na którym znajdziesz m.in. filmik z instalacji moda, o którym wspomniałem :)