PS3 w 2018 roku

Zaczęty przez adikropkaer, Październik 04, 2018, 21:08

Poprzedni wątek - Następny wątek

adikropkaer

Ostatnio mam coraz więcej przemyśleń na temat zakupu PSX Classic, po dzisiejszym przejrzeniu gier na PS Store coraz bardziej skłaniam się ku myśli, żeby za te pieniądze co ma kosztować classic zakupić PS3. Jako archaiczna osoba, co miała całe życie styczność tylko z PSXem i PS2 mam parę pytań. Czy gierki ps1 w wersji na ps3 zakupione w sklepie sony ściągam na konsolę, i mam je nawet offline? Co w przypadku wyłączenia serwerów na ps3? Czy mogę zakupić gry zarówno ze sklepu US, jak i PL (zauważyłem, że w US store jest więcej gier psx na ps3)? Jaki model jest najsensowniejszy na obecny moment? Wiadomo, ps3 jest maszyną bardziej skomplikowaną technologicznie niż proste ps1 i ps2, więc oglądać się za slim czy super slim? Fajnie jakby dany model miał kompatybilność wsteczną.
Jak się ma sprawa z emulatorami na ps3? Łatwo je wgrać, i czy w ogóle istnieją? (NEO GEO, SNES, NES)
Jaki przedział cenowy jest ok za zestaw: konsola (kable oczywiście) i 2 pady? Jak z podłączeniem ps3 do crtka? Jest w ogóle sens?

Im bliżej do premiery ps classic, tym więcej mam przemyśleń nad zakupem ps3>ps classic. Zawsze w sumie marzyłem o tej konsoli, logiczne następstwo posiadania po ps1 i ps2. Obecnie cenowo nawet nie rozmyślam nad ps4, bo w grę wchodziłby również telewizor, a na ps3 miałbym sporo gier do ogrania. Po ostatniej rozmowie z Alfem, coraz częściej myślę, aby w końcu spróbować jakichś nowszych gier, bo nie można całe życie siedzieć na ps1/ps2.

Atr3ju

U mnie było tak samo, najpierw PS1, później ślinka na PS2, dalej przyszła pora na PS3, taki głód konsolowego gracza :D

Model 2504, jest moim zdaniem i z tego co czytam najlepszy. Najmniejsze problemy z ylodem czy rrodem, równiesz najmniejsze problemy z uszkodzeniami pamięci NAND czy NOR (już nie pamiętam co tam jest) w stylu problemów z załadowaniem trofeów, podobno jak wyskoczą problemy z trofeami to własnie padła pamięć flash (tak czytałem). Dalej konsola bierze najmniej prądu, po porządnym spa nadal trzyma niskie temperatury. Mam ją już 2 lata i jestem zadowolony.

Brak kompatybilności wstecznej.

Emulatory to tak naprawdę kicha, po co się bawić w emulatory jak masz dostęp do wszelakich konsol dziś za pare stówek. Emulatory to zło. Nie używam emulatorów, a SNES czy NES uruchomisz sobie na PS2 już. Nie żartuj że chcesz na PS3 uruchamiać nesowe gry.

Do CRT podepniesz tym samym kablem co podpinasz PS1 czy PS2. Konsola ma z tyłu to samo wyjście co PS1 i PS2.

Moja z jednym oryginalnym padem + Gran Turismo 5 kosztowała 350 zł

adikropkaer

Czasem lubie sobie pyknąć w NEO GEO, a to już nie są groszowe sprawy.
A o emu pytałem, bo wtedy mógłbym się pozbyć xboxa, który mi służy do tych celów.
2504 to slim, o ile dobrze sprawdziłem w google? Kupowałeś na allegro? Nowa/używka?
Generalnie na olx z tego co oglądałem to byłaby niższa cena, niż na alle, ale za to jest niepewność. To już inna technika niż ps1/ps2 i może wyjść lipa jak sprzedający coś zatai.

edit: Czy do konsol są przypisane jakieś konta? Występuje coś takiego jak ban na konsole? Czy trzeba ją podłączać do internetu?

alf

Zakladasz konto PSN jezeli chcesz korzystac z ps store. Jak nie interesuja Cie internetowe sprawy to olewasz i grasz offline. U mnie w miescie za 350 zeta to juz nawet w sklepie z grami widzialem tydzien temu ps3 slim z jednym oryginalnym padem i kablami. Zaleta kupowania w sklepie - gwarancja rozruchowa, wiec lipy raczej nie wcisną. Tym bardziej, ze to sklep z bardzo dobrą (moją własną) opinią ^_^. Gierki na ps3 mają po 20 PLN, spory wybór.

Wada kupowania w sklepie - wiadomo, zawsze ciut drożej niż od osoby prywatnej. U osoby prywatnej masz szanse na zakup troche bogatszego zestawu za te 350 PLN.

hankie

U nas w lombach PS3 z DS3 oraz kilkoma grami to 300PLN, czasem nieco niżej. Za 350 prywatnie zazwyczaj nieco bogatsze, bardziej zadbane rzeczy. Fakt, że za winklem loombard ma u nas dobre ceny (x360 za ~250 pln), ale wiem dobrze, że jak kupię od kogoś w domu to zawsze oglądam w jakich warunkach pracowała, może jak ktoś dba o resztę rzeczy etc.

Cytat: adikropkaer w Październik 04, 2018, 21:08Jak z podłączeniem ps3 do crtka? Jest w ogóle sens?
Używam tak konsoli, jak pewnie zauważyliście na 24 calach CRT. Gram i oglądam Netflixa. Wolę na nim o dziwo grać niż na 19 cali LCD 16:9 w sypialni. ALE - rozdziałka mniejsza... Ogólnie w starszych grach PS3 to aż tak nie przeszkadza, bliżej siedzisz i lekko mocniej się wpatrujesz (czyli jak w 5 gen :) ), ale np przełączając tryb granatów w CoD: Advanced Warfare - już nie widać zbyt napisów na granatach (a nie ma innej opcji na rozpoznanie ich trybu!!) - i musiałem pamiętać ilość 'kliknięć' :D Ogólnie - szczerze - to nie jest już najszczęśliwsze rozwiązanie, ale da radę ;)

Fakt, wyprzedaże klasyków PSX na PSS są miłą odmianką... Gry za 5,7, 12 pln, w pakietach. A  jakby jeszcze grać szarakowym padem na PS3? ;)

foxe

dzisiaj ktoś wrzucił z Poznania
https://www.facebook.com/groups/oferty.dla.kolekcjonerow.gier/permalink/1948586608567754/?sale_post_id=1948586608567754
trzeba dopytać o więcej zdjęć i można spróbować wyciągnąć kilka gier ale myślę, że za konsole w kartonie dobra cena.

xbox
7xPSX(~1050 gier) 5xPS2(~300) 5xPS3(~170) 5xPS4(112) 5xPSP(~160) 2xPSV(18) 3xXBOX(~20) 2xX360(~20) 3xXONE(~10) NES SNESx2 GC Wii(5) WiiU(14) SMSII 2xSMD(4) SMDII

SALADYN

Cytat: adikropkaer w Październik 04, 2018, 21:08Czy gierki ps1 w wersji na ps3 zakupione w sklepie sony ściągam na konsolę, i mam je nawet offline?
Tak, możesz grać offline, gry są przypisywane do konta więc możesz je potem pobrać na Vitę, PSP i PS TV i zdaje się PS4.

Cytat: adikropkaer w Październik 04, 2018, 21:08Co w przypadku wyłączenia serwerów na ps3?
Jeżeli coś takiego nastąpi to pewnie nie będzie można grać online ale pewnie da się jakoś kupować i ponownie pobierać gry tak jak to było z PSP. Chłopaki w innym temacie wspomnieli jednak że nie jest możliwe od tak wyłącznie serwerów dla PS3 i odcięcie konsol od zgromadzonych cyfrowych dóbr. Dla przykładu moja lista pobierania nadal ma pozycje które są w PSN już niedostępne jak np dema gier. Rzadko kiedy coś znika na stałe, ostatnio było to nieodżałowane P.T.

Cytat: adikropkaer w Październik 04, 2018, 21:08Czy mogę zakupić gry zarówno ze sklepu US, jak i PL (zauważyłem, że w US store jest więcej gier psx na ps3)?
Tak, jedyny problem to to że musisz to zrobić przez osobne konto założone na amerykańskim PSN. Gry kupione na innych kontach można na PS3 używać na dowolnym profilu. Kupujesz więc powiedzmy jakiś klasyk z konta amerykańskiego/ japońskiego i go pobierasz. Wracasz do swojego głównego europejskiego konta i tam możesz sobie włączyć grę. W przypadku PSP musisz jednak za każdym razem zmieniać użytkownika a w przypadku Vity konieczne jest przypisanie całej karty pod konto i restart konsoli przy każdej zmianie.
Pamiętaj jednak że dodatki w nowszych grach nie są kompatybilne regionalne. Kupując DLC na amerykańskim PS Store musisz posiadać amerykańskie wydanie gry.
Płatności kodami również nie są kompatybilne, kod kupiony w empiku możesz zrealizować tylko na polskim PS Store. Na amerykańskim albo brytyjskim nie zadziała.

Cytat: adikropkaer w Październik 04, 2018, 22:42Czy do konsol są przypisane jakieś konta?
Nie, to konsole są przypisane do kont i możesz mieć na raz przypisane dwie konsole do jednego konta. Kupując używane PS3 po prostu przywróć ustawienia fabryczne i zrób format dysku, to pozwoli usunąć poprzednich właścicieli.

Cytat: adikropkaer w Październik 04, 2018, 22:42Występuje coś takiego jak ban na konsole?
Tak, są bany tymczasowe i permanentne. Tymczasowe jest na konto i możesz go dostać np gdy ktoś zgłosi że oszukujesz w grze albo źle się zachowujesz, nie warto więc pisać obelg pod adresem innych graczy i wyzywać ich grając online. Jeśli będziesz wisiał kasę sony np robiąc chargeback z karty po zakupie gry to też dostaniesz bana do czasu uregulowania płatności. Ta blokada jest pewniejsza od podatków i śmierci więc nie kombinuj.
Permanentne bany blokują też konsole, takiego bana dostaniesz za wykrytą przeróbkę czy jakieś poważne przestępstwo z kartami kredytowymi. Po takim banie konsola nadal działa normalnie ale nie połączysz jej już z internetem a więc nie zagrasz już online, niczego nie kupisz na PS Store i niczego co wcześniej kupiłeś już nie pobierzesz. Co więcej jeśli potem na innej konsoli użyjesz takiego na stałe zbanowanego konta to i ta konsola zostanie zablokowana.
Chcąc uniknąć kupienia takiej zbanowanej konsoli przede wszystkim zdecyduj się na pewne źródło gdzie będziesz mógł pójść z pretensjami a przy pierwszym uruchomieniu przypisz do niej konto którego nie masz zamiaru potem używać jako swoje główne. Kupując sprzęt od osoby prywatnej poproś o podłączenie do internetu i np włączenie PS Store, jeśli pójdzie bez problemu to znaczy że poprzedni właściciel nie kombinował.
Takie zbanowane konsole w drugim obiegu są jednak dosyć rzadkie ale warto dopytać podczas zakupu żeby nie było później przykrej niespodzianki.

Cytat: adikropkaer w Październik 04, 2018, 22:42Czy trzeba ją podłączać do internetu?
Jeżeli chcesz kupować gry cyfrowe, grać online, pobierać łatki i zbierać trofea to jak najbardziej. Jeżeli chcesz kombinować z emulatorami i przeróbkami to oczywiście nie.
Dodam że nie warto kombinować, gry są już naprawdę tanie, na PS Store często robią wyprzedaże a gry bardzo często wymagają łatek żeby dobrze działały, no i masz darmowy online. Emulatory nie są warte tych wyrzeczeń zwłaszcza skoro masz akurat alternatywę.

foxe

Dodam tylko że emulatory i granie online wcale się nie wyklucza.
Przed podłączeniem konsoli do PSN musisz ukryć przeróbkę ( kombinacją guzików na padzie) i mozna grać online a potem restart konsoli i pykać sobie na emulatorach.
Osobiście nie testowałem bo mam dwie ps3 jedna do online druga do emulatora ale czytałem że to działa i nie ma banów.

xbox
7xPSX(~1050 gier) 5xPS2(~300) 5xPS3(~170) 5xPS4(112) 5xPSP(~160) 2xPSV(18) 3xXBOX(~20) 2xX360(~20) 3xXONE(~10) NES SNESx2 GC Wii(5) WiiU(14) SMSII 2xSMD(4) SMDII

next THE flex

Ja jestem posiadaczem PS3 od jakiegoś miesiąca. Grałem wcześniej gdzies u kogoś, ale swoją na własność mam po raz pierwszy. Dokładnie nie wiem jaki to model, ale buda wygląda tak

Konsola się bardzo grzeje i to jest ta rzecz, która lekko zaskoczyła. Ogólnie to mam tylko jedną grę dedykowaną tej konsoli (Duke Nukem: Forever) a tak to ogrywam gry z szaraka. Zdaje mi się, że jakoś szybciej to się ładuje wszystko. Filmy na mojej plejstacji, którą mam od sierpnia 2001 zaczynają przycinać. Wcześniej jakiś rok temu, miałem dziwny problem który streściłem na forum, po krótce - płyty CD Audio nie były czytane przez konsole. Ale miało być o PS3....;-) Dla mnie konsola spełnia swoje zadanie. Mogę grać w tytuły z szaraka. Niektóre gry fazują w sumie bardzo dziwnie, bo na dole na ekranie telewizora mniej więcej od początku matrycy do 5 cm wzwyż pojawia się rozmyta grafika tego co jest powyżej. Chodzi o to, że ekran gry jakby kończy się 5 cm przed dołem matrycy i od tego momentu do samego dołu są rozciągnięte fragmenty. Skąd to to nie wiem, ale olewam to i gram dalej. PS3 w 2018 jako konsola do grania w pozycje z szaraka ? Jak najbardziej tak  C:-)  C:-)
....so....
...who's....
NEXT
       .THE.
               FLEX

adikropkaer

A więc wszystkie moje pytania, które przychodziły mi do głowy zostały wyjaśnione, dzięki wszystkim za pomoc. Na razie poczekam z ogłoszeniem reszty gier na ps classic, jeżeli te tytuły, które będą mnie interesować znajdę na ps store, to wybiorę ps3.
Generalnie Atr3ju pisał, że nie ma kompatybilności wstecznej, a next piszę, że ma, to po prostu niektóre modele mają, a niektóre nie?
I za waszą radą odpuszczę emulatory, po co kombinować, skoro mam już wszystko, co potrzeba.

Edit: Czy ktoś ze strefowiczów miałby ewentualnie na sprzedaż zestaw ps3 + 2 pady? Preferowana wersja slim.

foxe

wszystkie ps3 maja wsteczną z PSX a tylko niektóre modele "FAT" maja również z PS2

xbox

SALADYN

Cytat: foxe w Październik 05, 2018, 17:37tylko niektóre modele "FAT" maja również z PS2
Precyzując, pierwszy model z dyskiem 60GB i oznaczeniem CECHC04 ma kompatybilność wsteczną opartą o podzespoły PS2. Możesz więc adikropkaer kupić taką konsolę z dowolnym systemem operacyjnym i będziesz mógł grać w gry z PS2.
Późniejsze modele Fatki miały kompatybilność częściowo software'ową którą usunięto w kolejnych aktualizacjach. Istnieje więc szansa kupienia modelu z dyskiem 40-80GB który będzie odtwarzał gry z PS2 ale ta szansa jest znikoma bo ludzie chcieli grać online a to wraz z niektórymi grami wymuszało update oprogramowania.
Dziś nie warto się pakować w fatki, konsole te są bardzo awaryjne i jeśli trafisz jakiś zadbany egzemplarz to w miarę jego eksploatacji również może nastąpić awaria. Tak więc do grania Slim/Super Slim a Fatki jako eksponat na wytrzymałą półkę.

adikropkaer

A jak się ma sprawa z padami? Bo duale już chyba ciężko osobno dostać? Rozglądać się za zamiennikami?

SALADYN

Zamienniki udające oryginały to loteria, mogą działać tak samo dobrze przez lata albo rozpadać się w rękach po wyjęciu z pudełka. Celuj w zadbane i oryginalne używki z dobrych źródeł.

VectroV

Potwierdzam kolegę wyżej. Sam dałem sobie spokój prawie trzy lata temu nad kupnem nówki i kupiłem używaną w dobrym stanie i śmiga do teraz. Pozostało tylko zdobyć wiedzę jak rozróżnić oryginał od podróbki i wsio ;)

Inspekteur der Bundespolizei Herr Kamil aus Posen