Wartość kolekcjonerska konsoli i gier PS3

Zaczęty przez For The Players, Sierpień 13, 2017, 16:34

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Kolekcjonerska wartość PlayStation 3 będzie rosła bo z czasem tak się dzieje z każdą konsolą. Wydaje mi się, że teraz jest bardzo dobry moment by zainteresować się tym sprzętem. Gry są wciąż tanie i pewnie jeszcze długo będą, ale sprzętowo PS3 już jest łakomym, kolekcjonerskim kąskiem. Najważniejsze to jak w każdym sprzęcie wyczuć ten odpowiedni moment. W przypadku gier na szczęście jest na tyle lepiej w porównaniu do PSX i PS2, że ich nakład na Polskę był zdecydowanie większy, w związku z czym nie trzeba będzie aż tak szaleć z importowaniem ich z UK, w związku z czym większość tytułów przez długi czas jeszcze będzie latać w bardzo atrakcyjnych cenach. Oczywiście, jak wszędzie są perełki, gry docenione po czasie, gry w małym nakładzie, które już teraz nabierają wartości i warto by je kupić zanim staną się drugim ICO z PS2 czy inną tego typu grą.

Natomiast sprzętowo wydaje mi się już jest ten czas na zakupy. Oczywiście na razie tyczy się to tylko początków dystrybucji, ale pierwsze modele konsoli PS3 FAT już teraz są niezwykłą gratką dla kolekcjonerów. Takie PS3 FAT 60GB sprawne i w świetnym stanie widziałem chyba jakiś czas temu jak w licytacji zeszło za cenę praktycznie PS4. W związku z awaryjnością tych konsol ich liczba jest ograniczona i w przyszłości sprawne egzemplarze będą warte sporo. Obecnie można je jeszcze kupić w fajnej cenie, więc warto czasem zaryzykować. Podobnie w przypadku PSP. Niby konsol jest mnóstwo, ale pierwszy model FAT w komplecie i stanie bdb nie jest już łatwo znaleźć.

Druga sprawa to oficjalne akcesoria do PS3. Najwięcej ich było na początku dystrybucji i tutaj dobrze byłoby się nimi zainteresować już teraz, bo pomału zaczyna to wyglądać jak kiedyś z PSX i PS2. W przypadku tych ostatnich za niby ogólnodostępny kiedyś oryginalny kabel RGB trzeba zapłacić kupę kasy. Podobnie z innymi licencjonowanymi akcesoriami. W przypadku PS3 już teraz zakup oryginalnego adaptera do karty pamięci z PSX/PS2, oryginalnej stacji ładujące pady itp. nie należy do łatwych rzeczy. Z czasem będzie tylko gorzej. Wydaje mi się, że trzeba poczekać do pierwszej jakiejś większej obniżki cen PS4, wówczas już ostatni posiadacze PS3 zapewne zaczną się przesiadać na nowszy system i wtedy dobrze obserwować rynek i skupować te potencjalnie najbardziej wartościowe przedmioty, a już teraz zacząć monitorować rynek. Potem może być za późno.

JAPONIEC

Obecnie jest najlepszy moment na uzupełnianie zapasów growych w przypadku PS3. Ogólnodostępne tytuły triple A zawsze będą dostępne w niskich cenach, ale jak ktoś zbiera wszystko, to warto zainteresować się szczególnie jRPG (które już teraz są trudno dostępne) oraz crapowatymi grami, których prawie nikt nie kupuje więc jest ich mało na rynku wtórnym. Potem się okazuje, że jakiś crap to hidden gem i ceny szybują w górę.
Kolejny plus to fakt, że znacznie łatwiej jest dorwać teraz niezmęczoną płytkę. Bluraye są o wiele bardziej wytrzymałe od CD jeśli chodzi o przyjmowanie rys, jednak tolerancja na rysy jest znacznie mniejsza (w przypadku porysowanego bluraya dużo łatwiej o błędy odczytu). Jedyny problem to poobcierane pudełka i naklejki na płytach/instrukcjach - przedsiębiorczy rodacy ściągają masę gówna z UK i tym handlują - do pogrania się nada, do kolekcji już nie. Ja niestety dałem ciała, bo w poprzedniej generacji kupowałem głównie gry na X360 (multiplatformy wypadają lepiej na sprzęcie MS), a te wydane są na nośnikach DVD.

Damian

A co tu kombinować? Instalujesz Media Go i jedziesz.

Quake na pewno wiesz że można GTA IV kupić z nową okładką ;).

VectroV

Cytat: Damian w Sierpień 14, 2017, 14:05

Z początku chciałem premierówkę, ale mówiąc szczerze nowy label idealnie się komponuje z resztą :D

Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.
Inspekteur der Bundespolizei Herr Kamil aus Posen

Quake96

Cytat: Bodzio w Sierpień 14, 2017, 09:12
Gry są wciąż tanie i pewnie jeszcze długo będą, ale sprzętowo PS3 już jest łakomym, kolekcjonerskim kąskiem.

Pozwolę się nie zgodzić z tym zdaniem :) Jedynym "kolekcjonerskim" kąskiem jest jak sam pisałeś, model 60gb. Reszta nie ma obecnie żadnej większej wartości, a wręcz przeciwnie, wydaje mi się, że jeszcze ich wartość spada. W moim mieście lombardy pełne są PS3jek, szczególnie slimów i fatów i nikt tego kupować nie chce.

Cytat: Damian w Sierpień 14, 2017, 14:05

Akurat tego nie wiedziałem. Z resztą, nie wszystkie gry ze starym labelem mają też wersję z nowym, a GTA było tylko przykładem.

Janusz

Cytat: Quake96 w Sierpień 14, 2017, 14:14
Cytat: Bodzio w Sierpień 14, 2017, 09:12
Gry są wciąż tanie i pewnie jeszcze długo będą, ale sprzętowo PS3 już jest łakomym, kolekcjonerskim kąskiem.

Pozwolę się nie zgodzić z tym zdaniem :) Jedynym "kolekcjonerskim" kąskiem jest jak sam pisałeś, model 60gb. Reszta nie ma obecnie żadnej większej wartości, a wręcz przeciwnie, wydaje mi się, że jeszcze ich wartość spada. W moim mieście lombardy pełne są PS3jek, szczególnie slimów i fatów i nikt tego kupować nie chce.

No to albo masz super lombardy w okolicy, albo nie wiem ;) Aż z ciekawości zajrzałem na allegro i z ciekawości po wpisaniu PS3 FAT znalazłem 2 (słownie dwie) konsole, które kwalifikują się jako kolekcjonerski okaz, czytaj są kompletne z pudełkiem i instrukcjami i w bardzo dobrym stanie i jedna stoi za 600zł, druga za 870zł, a więc jednak jakąś wartość przejawiają. Jeżeli masz w lombardzie takie sztuki za grosze to daj znać z miłą chęcią przygarnę czy to 40GB czy 80GB model. O Slimach nie wspominałem, więc tu akurat mnie nie dziwi, że nie mają takiego brania, choć o okazy kolekcjonerskie będzie coraz trudniej.

Quake96

Nie chodzę i nie pytam czy w komplecie do konsoli jest box, bo pewnie go nie ma, to fakt. Ten aspekt pominąłem, mój błąd. Ogólnie mimo wszystko nie uważam, żeby PS3 było już kolekcjonerską gratką. FATy to raczej sprzęt dla tych którzy koniecznie go chcą, bo do grania dla szarego użytkownika lepszy będzie slim/super slim, stąd też pewnie teoretycznie wysoka wartość FATek. Ot, takie okazy o jakich wspomniałeś kupują raczej miłośnicy.

A co do slimów i superslimów to te akurat nawet w boxie za grosze wyrwać nie jest trudno dzisiaj :)

Janusz

Tutaj się oczywiście zgodzimy :) W przypadku Slimek i Super Slimek jeszcze długo nie nabiorą one realnej wartości. Najlepszy na to dowód, że dużo starsze ostatnie modele PS2 też wciąż idzie wyrwać kompletne w stanie bdb za dobre pieniądze. Natomiast z FATami już tak nie jest. Według mnie już od jakiegoś czasu nabierają one wartości i dla mnie już są kolekcjonerskimi gratkami, temu pewnie kupiłem swoją.