Medal of Honor (2010) / MoH: Warfighter

Zaczęty przez hankie, Styczeń 19, 2019, 12:42

Poprzedni wątek - Następny wątek

hankie

Jako, że lubię czasem pograć w coś naprawdę krótkiego na odmóżdżenie a ostatnio przeszedłem drugi z 2 'MoHów' na PS3. Oczywiście, single, krótko i dużo strzelania.
Medal of Honor - strzelanie w Afganistanie, oskryptowana tunelowa strzelanka, w której czasem wsiadamy na/do pojazdu. Ogólnie tutaj sztampa, dużo klasycznego patosu wojennego, totalnie przeciętniak. Mimo ocen - dla mnie to 5+/10.
Medal of Honor: Warfighter - wbrew ocenom ta część bardziej mi się podobała. Co prawda lekko się skrzywiłem jak zobaczyłem rozterki rodzinnego życia Preachera, ale na plus odpowiadało mi nawiązwanie do faktów (zamach w Madrycie, porwanie kapitana Sully'ego) oraz wyraźny akcent - spotkanie naszych GROMowców o swojskich pseudonimach. A proste sekcje samochodowe (naprawdę dynamiczne) bardziej mi leżały niż sekcje z minigunem w helikopterze w podobnych grach. Dałbym 6+/10, trochę z racji GROMu i naszywek PW na ramionach.

SALADYN

Cytat: hankie w Styczeń 19, 2019, 12:42drugi z 2 'MoHów' na PS3.
Drugi z trzech, jest jeszcze Airborne ale to dopiero jest dziwactwo.

Misja z Gromowcami naprawdę mi się podobała, złapałem się na tym że zamiast robić swoje to co chwila zerkałem gdzie Diabeł łazi i tylko czekałem na rzucenie jakiegoś mięska, swojsko by się zrobiło ale jakoś niczego nie dosłyszałem. Dla tej misji kiedyś wrócę zagrać znowu.

Pawel100686

Cytat: SALADYN w Styczeń 19, 2019, 14:26Misja z Gromowcami naprawdę mi się podobała
Z tego co pamiętam na mundurach mieli symbol ,,Polski walczącej ,, co do całej gry wiadomo prosta i przyjemna ale czasem fajnie jest pograć w strzelanki których misje choć częściowo są powiązane z autentycznymi wydarzeniami , zawsze to coś innego niż batelfildy czy COD .

hankie

Cytat: Pawel100686 w Styczeń 19, 2019, 15:27prosta i przyjemna ale czasem fajnie jest pograć w strzelanki których misje choć częściowo są powiązane z autentycznymi wydarzeniami
I to jest miła odmiana w porównaniu do innych samograjków. Tak jak nutka czegoś prawdziwego błyśnie to można to całe zamieszanie w jakiś sposób zracjonalizować.

mentor93

Airborne wspominam ciepło. Przeszedłem tę grę dwa razy i zaliczyłbym ją do lepszych shooterów na PS3, na które warto wydać parędziesiąt złotych. Medal of Honor z 2010 roku natomiast to dla mnie także przeciętniak - tutaj seria poszła bardziej w kierunku tunelowego i wypełnionego wartką (acz niekoniecznie sensowną) akcją CoD-a, jednak wyraźnie zrobiono to na siłę i ostateczny rezultat nie osiągnął solidnego poziomu.

Na marginesie, nie miałbym nic przeciwko temu, aby MoH powrócił, tym bardziej, że drugowojenne strzelaniny odrobinę odzyskały teraz swoją dawną popularność. O ile nowy MoH zachowałby ducha Airborne, ewentualnie wzorował się na Call of Duty 2 - jeśli kolejny raz mieliby kopiować CoD-a, nie wyszłoby to serii na dobre.
PSX | PS2 | PS3 | PS4 | PS5 | Switch | Gamecube | Pegasus | Xbox

Don

Cieszę się, że misja GROM w MoHW tak się wam podoba. Kupę czasu, serca i entuzjazmu zostawiłem przy tym projekcie (pracowaiem wtedy w EA Polska). I tak jak nad jakością gry możemy sobie dyskutować, tak wszystkie mundury oraz bronie, naszywki, szpej (ładownice, kamizelki itd.) są zeskanowane 1:1 z ekwipunku prawdziwych żołnierzy. Ba - ksywki też nie są przypadkowe. Zresztą mało kto wie, że na polskiej okładce jest prawdziwy operator GROM (a nie aktor jak na amerykańskiej/globalnej).

SALADYN

Z tego co pamiętam to współpracujący z twórcami gromowcy mieli potem jakieś kłopoty w jednostce, ponoć pokazali i powiedzieli za dużo bez zgody przełożonych. Zastanawiało mnie czy to prawda ?

Don

Nie no coś Ty. Wszystkie zgody były i nic niepożądanego nie wypłynęło. Nad całością czuwał zresztą dowódca i nie doszło do żadnych przekroczeń. A wiedziałbym o tym gdyby było inaczej.

Ze smaczków przypomniało mi się, że w multi jak gracie szturmowcem GROMu to mają inną animacje zmiany magazynka (podpatrzoną na konsultacjach przez ekipę Danger Close u naszego operatora).

hankie

Cytat: Don w Luty 05, 2019, 14:36Cieszę się, że misja GROM w MoHW tak się wam podoba. Kupę czasu, serca i entuzjazmu zostawiłem przy tym projekcie (pracowaiem wtedy w EA Polska).
Podoba się bardzo! Dla mnie to mocny element gry, który nie była wybitna, ale z tej racji - na bank u mnie zostanie. Czuje się nasz element mocy, bo GROMowcy to specjaliści światowi. A Ty Don co jakiś czas zaskoczysz nas całkiem grubym faktem :)

SALADYN

Cytat: Don w Luty 05, 2019, 15:34Nie no coś Ty. Wszystkie zgody były i nic niepożądanego nie wypłynęło. Nad całością czuwał zresztą dowódca i nie doszło do żadnych przekroczeń. A wiedziałbym o tym gdyby było inaczej.
Trąbiły o tym jakieś serwisy swego czasu, ale nie dawałem wiary bo coś szybko ucichło.

hankie

Rudy, mam nadzieję, że dasz znać ;) W Warfightera grałeś? Czy masz tego MoHa z Frontline'm z PS2?