Aktualności

Lair - mamy Panzer Dragoon na Plejsztejszon 3 w domu?

hankie · 154

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
dnia: Października 06, 2025, 11:26:28
Mam czasem chory sentyment do gier początku ery Playstation 3. Tak jak czasem granie w totalne średniaki, po to by ujrzeć w nich coś ponad-średniego. Gry z początku Plejki trzeciej mają w moim przekonaniu taki lekko dziwny feeling - pierwsze kroki na nowej platformie, optymalizacja taka sobie, lekko drewniane mechaniki z poprzedniej generacji- albo w drugą stronę udziwnione - tylko by wykorzystać możliwości nowej platformy. Albo 'próbować' wykorzystać...

Po początkowym lekko kwaśnym początku polubiłem Heavenly Sword, serio, gra ma wartość moim zdaniem. Pierwsze Resistance - lekko mdłe, trochę generyczne, ale jednak w shootera zawsze pogram (tam był jeszcze coop na split screenie!) no i rozpoczął niezłą serię. Ale Lair - z chęcią pokazania siły nowej platformy + koncepcja masowych bitew powietrznych - to na początku wydawało mi się, że Panzer Dragoon przy tym to tylko smoczy rail shooter. Jednak same chęci i koncept to nie wszystko.

Od razu - kawa na ławę. Ta gra mnie pokonała. Pograłem niecałe 4 godziny, z miłym chęciami optymistycznie. Na początku sterowanie żyroskopowe, niby ok, ale trochę za mocno się frustrowałem - ale włączyłem sterowanie analogami (tak, dodali w update). Ale wtedy zaczęła wkurzać jednak praca kamery, która czasem odwala takie fikołki, że głowa mała. System bitw 'indywidualnych' no kurka w tłumie 'lockujesz' się na jednostce i w przybliżeniu pojedynczo sztukujesz oponenta.

Niby grałem w to trochę, ale nie wiem - fakt, że mam już umiejętności liche - ale czy tylko mnie tak gra frustrowała??
Nie mówię np o klatkażu animacji, bo miejscami ostro chrupnie, aż trochę potrafi wytrącić z lotu, chociaż serio myślę, że czasem liczba wrogów jest imponująca - pojedynczy trooperzy w setkach, większe oddziały  plus latające stada smoków. No ale to czasem chrupie jak oszalałe. Podobnie jak Heavenly Sword - tylko sporo mocniej.

Fajne nagrane dialogi, historia pompatyczna, ale spoko. No i Factor 5 ma spoko gry z uniwersum Star Wars. Ale chyba tutaj przekombinowano. Albo ja już ułom i frustrat za bardzo ;D

Offline mariusz391

Odpowiedź #1 dnia: Października 06, 2025, 12:20:42
Niby grałem w to trochę, ale nie wiem - fakt, że mam już umiejętności liche - ale czy tylko mnie tak gra frustrowała??
Nie mówię np o klatkażu animacji, bo miejscami ostro chrupnie, aż trochę potrafi wytrącić z lotu, chociaż serio myślę, że czasem liczba wrogów jest imponująca - pojedynczy trooperzy w setkach, większe oddziały  plus latające stada smoków. No ale to czasem chrupie jak oszalałe. Podobnie jak Heavenly Sword - tylko sporo mocniej.
No chyba nie tylko ciebie skoro średnia ocen to 53%, co biorac pod uwagę że dzisiaj sredniaki dostają 7/10 to jednak pokazuje że nawet przeciętniakiem cięzko go nazwać
https://www.metacritic.com/game/lair/
Mnie własnie oceny skutecznie od tej gry odepchneły, i mówiąc szczerze zapomniałem już o jej istnieniu

Offline bms

Odpowiedź #2 dnia: Października 06, 2025, 12:41:25
Ja właśnie przez Ciebie hankie chciałem zaliczyć ten tytuł, bo już o nim wspomniałeś lata temu.
Zaczyna się obiecująco. Klimat i historia daje radę. Doszedłem do masowych bitew na ziemi i nie byłem w stanie dalej przebrnąć. Straszna męczarnia.
Może komuś udało się ukończyć tą pozycję?

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
Odpowiedź #3 dnia: Października 06, 2025, 13:56:56
Straszna męczarnia.
Właśnie, totalny chaos. Na początku pomyślałem - ale jatka, wojenny burdel, fajno  - myślałem, że się przystosuję, ale to frustracja wygrała.

Najdziwniejsze było to, że oglądałem gameplaye i w miarę to normalnie wyglądało. Pamiętam, że czasem przy szołtowych dialogach nasz @TheUrien84  wspominał, iż to sztos...  Może ukończył?

SMF spam blocked by CleanTalk