Ps2 slim scph-75004 a hdd mod.

Zaczęty przez profaner, Kwiecień 29, 2022, 18:52

Poprzedni wątek - Następny wątek

profaner

Dzień dobry

Takie szybkie pytanie mam.
Czy do scph 75004 można przylutować dysk twardy?
Szukałem po taniości 70004 z uszkodzonym laserem a znalazłem 75004 ze sprawnym:-)
Plan jest aby dorwac coś w cenie złomu bo prawdopodobieństwo że mi się uda jest niewielkie ;-)

JT

Nie można, tylko model 700XX, do nowszych jest fajne rozwiązanie w postaci taniego mini routera za 30-50zł  ;)

Z tego co widzę w tej chwili są braki tego modelu, poczekaj trochę to się coś pojawi.
PS2MR

animare

Cytat: JT w Kwiecień 29, 2022, 19:22
Nie można, tylko model 700XX, do nowszych jest fajne rozwiązanie w postaci taniego mini routera za 30-50zł  ;)

Jaki router tak z ciekawości ?

JT

Cytat: animare w Kwiecień 29, 2022, 19:26
Jaki router tak z ciekawości ?
Coś takiego
3g/4g router tak najłatwiej to znaleźć, małe, także łatwo wbudować w konsolę, obsługuje system plików NTFS, także bajka, szybko się uruchamia ok. 30s, udostępnianie danych działa lepiej niż na PC, nawet filmiki z najwyższym bitratem działają płynnie. Jedyna wada to brak zapisu danych, także np. ustawienia dla danej gry w OPL typu MODE, VMC, GSM nie będą się zapisywały.
PS2MR

profaner

Widziałem gdzieś na YouTube tego moda.
Film był po hiszpańsku i nie bardzo kumałem o co chodzi. Rozumiem że to tak jakby z kompa udostępnić folder i grać po kablu tylko ze bez kabla? :-)

JT

Cytat: profaner w Kwiecień 29, 2022, 19:56
Widziałem gdzieś na YouTube tego moda.
Film był po hiszpańsku i nie bardzo kumałem o co chodzi. Rozumiem że to tak jakby z kompa udostępnić folder i grać po kablu tylko ze bez kabla? :-)
Tak jak piszesz też by się dało, czyli karta wifi na kablu, ale to słabe rozwiązanie. Tutaj nie jest potrzebny komp, bo samo urządzenie jest serwerem plików. Wystarczy do niego podpiąć dowolna pamięć USB z wgranymi grami, kablem ethernetowym podpinamy do konsoli i tyle. Konsola widzi jako dysk sieciowy i odpala gry, zaraz po DVD najszybsze rozwiązanie dla 7500XX+  slimów :)
PS2MR

profaner

Hmmm. Ciekawe. Ale on sobie "dinda" na kablu a nie wlutowuje się go do obudowy. Wiesz gdzie można taki router dostać?

JT

Cytat: profaner w Maj 01, 2022, 21:42
Hmmm. Ciekawe. Ale on sobie "dinda" na kablu a nie wlutowuje się go do obudowy. Wiesz gdzie można taki router dostać?
Może sobie dyndać na kablu, można wlutować i przerobić jeden z portów usb konsoli, co aktualnie chcę zrobić.
Najtaniej na aliexpress, trochę drożej na amazonie, ogólnie widzę że trochę ceny wzrosły, ale za 50-60zł spokojnie można dostać.
PS2MR

johny

Zaciekawił mnie ten temat tego routerka. Slim którego mam od nowości kończy swój laser, wczoraj grając w mafię czasy ładowania mnie dobijały :( Czyli dobrze rozumiem, potrzebuje kartę pamięci z FMCB, OPL, podpinam ten router pod port internetowy w slimce, do tego USB z zgranymi grami i działa? W salonie mam fata z HDD, ale po wojnie z dziewczyną do sypialni wstawiłem crt-ka i muszę mieć tam drugie PS2 :D
PS1 SCPH-5552, PS2 fat SCPH-50004 i slim SCPH-70004, PS3 slim CECH-2104b, PSP Fat 1004

JT

Tak, podpinasz kablem ethernetowym, zasilanie masz z usb i działa, jedynie w OPL ustawiasz odpowiednie IP i dane do logowania. Routerek działa ze wszystkimi modelami PS2, ale najlepiej z nowszymi od 750XX, gdzie jest szybszy IOP, co się równa szybszym transferem.
PS2MR