Ps2 Slim 9004 problem z przycinaniem gier poprzez FTP/SMB

Zaczęty przez buras_tft, Październik 20, 2022, 17:40

Poprzedni wątek - Następny wątek

buras_tft

Witam,

Ostatnio wyczytałem, że można odpalać romy PS2 poprzez dyski sieciowe i spięta w sieć domową konsolę PS2. Postanowiłem więc mojej PS2Fat 3xxx dokupić koleżankę w postaci Slimki, trafiła się tanio 9xxx (plus dodatkowe duperele, które chciałem mieć, ale zależało mi na wbudowanym adapterze sieciowym głównie).
Testowo wrzuciłem ROM na pendrive'a, odpaliłem OPL-em i oczywiście zgodnie z przewidywaniami - gra odpaliła, zgodnie z przepustowością usb 1.1 czyli na obecne standardy żadną :D
Myślę sobie "ok, ważne że czyta". Doczytałem w sieci, że jest możłiwe również odpalanie ROm-ów poprzez udsotępniony dysk lub folder z pc po sieci domowej. jako że jestem posiadaczem domowego serwera NAS firmy QNAP, to wpiąłem w niego po usb 3.1 (teoretycznie przepustowość usb 3.1 jest aż nadto do płynnego działania rom-ów dla ps2) dysk sata 2,5 WD 500GB, zrzuciłem na niego owe gry i próbowałem odpalić. OPL po skonfirgurowaniu IP i dostępów widzi normalnie lokalizacje sieciową, ładuje listę oprogramowania i zachowuje się normalnie, jednak gry po odpaleniu przycinają w sposób okropny- niektóre nei łaują się przy oknie debugowania na starcie, inne zacinają przy odczycie karty pamięci, jeszcze inne na menu startowym lub filmikach, jedynie Gran Turismo 3 zachowuje się w miare normalnie - po mega ścinającym filmiku startwoym da się garć normalnie, NFS:U2 raz azcina się przy odczycie memorki (testowałem na różnych), raz przy doczytywaniu mapy w trakcie jazdy dowolnej, prince of persia: sand of time po wyjsciu z balkonu na samym początku gry, inne albo na filmikach aalbo w różnych momentach ejszcze przez rozpoczęciem rozgrywki.
Myślałem, że jest to wina albo NAS-a albo dysku podłączonego do neigo, dlatego odpaliłem laptopa (i3-7200U, 20gb ddr4ram, dyski 256gb nvme+512gb ssd, GF MX100) i udostępniłem z niego folder z grami. Po rekonfiguracji OPL oczywiście znowu wczytuje poprawnie liste i dopala rom-y, natomiast problem ścinania jakiegokolwiek z nich jest taki sam jak na dysku podpiętym pod NAS QNAP. Romy przygotowywane były oczywiście poprzez dodanie im rozszerzeń regionalnych (te typu SLUS, SLES, SCES itp) poprzez OPL manager, na liscie OPL managera występują jako wolne od błędów. Slimka jest sprawna bo gry z płyt odpala perfekcyjnie :/ Model NAS-a to QNAP TS-251 z 8gb ram-u i 2tb w raid 1, do neigo wpięty jako dodatkowy po usb 3.1 wd 500gb, infrastruktura sieciowa jest następująca: 1. Modem Compal (ten z upc z wyłączonym routingiem i wifi), do niego zyxel nbg4615 v2 z gigabitowym ethernetem (do niego na 1 porcie podpięty jest NAS a na drugim PS2 plus 3 port to pc stacjonarne a na 4 porcie jest jeszcze acces point z wifi6 i tv, żarówki hue oraz laptop firmowy).  Prędkość sieci to pakiet z upc 500mbps, więc myślę, że jeżeli chodzi o sama prędkość neta jak i przepustowość urządzeń w infrastrukturze to nie ma problemu (cały smart home, sterowanie z home assitanta i inne urządzenia działają bezblędnie), jedynie te gry przycinają przy streamingu via FTP/SMB :/
Czy któryś z szanownych forumowiczów ma może pomysł na rozwiązanie mojego problemu? Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki, solucje itp.

Pozdrawiam

Mateusz

JT

Skoro próbowałeś na dwóch różnych dyskach i dwóch różnych "NAS"ach, ale za każdym razem łączyłeś się przez ten sam router, to bym wyeliminował router i podłączył konsole bezpośrednio do tego lapka lub NASa. Przy dobrym NASie nawet tak wymagający filmik jak GT3 powinien chodzić bez żadnej ścinki, a same gry nie powinny się nigdy zawieszać. Gier nie musisz odpowiednio nazywać, ważne żeby używać nowszego OPL w wersji stabilnej np. v1.1.0.
PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

buras_tft

Próbowałem z OPL w wersji 1.1 ale FMCB który mam na karcie jest pl, i po dograniu OPL-a 1.1 paczka językowa nie ładuje się poprawnie i wychodzą w opcjach jakieś dziwne jazdy w stylu zamiast okienka wyboru ip to "błąd debugowania" albo "zamień" (nie może znaleźć paczki językowej i krzaczy tłumaczenie)  :D
OPL 0.8 podobno też już spokojnie obsługuje dyski w formacie NTFS po smb/fth oraz podobno nie potrzebuje dorzucania nazw kodowych regionów, ale wolałem dmuchać na zimne. Spróbuje w wolnej chwili spiąć ją na krótko i napisze czy coś to pomogło, dzięki za wskazówkę :)

buras_tft

Cytat: buras_tft w Październik 20, 2022, 22:26
Próbowałem z OPL w wersji 1.1 ale FMCB który mam na karcie jest pl, i po dograniu OPL-a 1.1 paczka językowa nie ładuje się poprawnie i wychodzą w opcjach jakieś dziwne jazdy w stylu zamiast okienka wyboru ip to "błąd debugowania" albo "zamień" (nie może znaleźć paczki językowej i krzaczy tłumaczenie)  :D
OPL 0.8 podobno też już spokojnie obsługuje dyski w formacie NTFS po smb/fth oraz podobno nie potrzebuje dorzucania nazw kodowych regionów, ale wolałem dmuchać na zimne. Spróbuje w wolnej chwili spiąć ją na krótko i napisze czy coś to pomogło, dzięki za wskazówkę :)

Edit: Przy bezpośrednim wpięciu się w QNAP-a (2 sloty ethernet w NAS-ie) OPL przestał widzieć dysk mimo poprawnie ustawionego IP, bramy oraz podanych przydziałów (wcześniejsze połączenie przez router widziało listę gier ale cięło niemiłosiernie, teraz nie widzi listy gier mimo, iż nic nie zmieniałem bo defacto ani ip ani uprawnień nie ruszałem) :/ Na załączonym zdjęciu obecne info co do ustawień sieciowych NAS-a.

buras_tft

Edit 2: Spiąłem PS2 bezpośrednio do laptopa, ustawiłem sztywne IP żeby przypadkiem się nie "wykrzaczyło" przy konfiguracji - efekt taki sam jak przy podpięciu przez router do NAS-a - filmiki się tną, głos zawiesza i klatkuje :/ Szkoda, że nie można wrzucić krótkiego filmiku jak to wygląda :/

buras_tft

Cytat: buras_tft w Październik 20, 2022, 23:11
Edit 2: Spiąłem PS2 bezpośrednio do laptopa, ustawiłem sztywne IP żeby przypadkiem się nie "wykrzaczyło" przy konfiguracji - efekt taki sam jak przy podpięciu przez router do NAS-a - filmiki się tną, głos zawiesza i klatkuje :/ Szkoda, że nie można wrzucić krótkiego filmiku jak to wygląda :/

mały update: z laptopa zaczął normalnie czytać gry, co prawda niektóre filmiki lekko przycinają tak jak w prince of persia i status karty sieciowej zmienia się co chwilę z "niezidentyfikowana sieć" na "kabel sieciowy odłączony" ale via laptop działa. Powalczę jeszcze z udostępnianiem z QNAP-a bo wolałbym aby on był moim domowym storage'em na wszelakie rzeczy w tym gry na ps2.

xzer0

Jeszcze możesz spróbować ustawień dla gier w menu opl. Pewnie są dostępne na internecie listy ustawień. Ja tylko raz się bawiłem w dysk sieciowy i tylko na sztywno z laptopem kupę lat temu.

JT

Cytat: buras_tft w Październik 20, 2022, 22:26
Jak OPL 0.8 to jest bardzo stara wersja i tak rzeczywiście wymaga kodów gier w nazwie, jak i również filmiki mogą się bardziej ciąć. OPL niestety nie obsługuje NTFS, chociaż jest już dostępna wersja beta z obsługą exfat, ale to się tyczy USB, a to jaki system plików jest obsługiwany przez eth zależy od serwera które je udostępnia. Nigdy nie bawiłem się w tłumaczenia, także nie wiem czemu się krzaczy, po prostu odpal ulaunchelfa, wyjmij momorkę i odpal nowszego OPLa z pendrajwa, wtedy nie zaciągnie jakiś dziwnych ustawień i paczek językowych.
PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

buras_tft

Witam,
Otóż jak wspomniałem gry z podpiętym bezpośrednio do ps2 laptopem przy pomocy etherentu śmigają jak głupie, nie rozwiązałem za to dalej problemu odpalania z NAS-a.
Otóż podpiąłem go jak i PS2 pod inny router (honor 3 z wifi6) - efekt ten sam. Będąc za to w weekend u teściów wraz z partnerką zabrałem od nich ich stary router D-linka (ten taki dwukolorowy z okolic 2006r) i wpiąłem go na zasadzie WLAN-u pomiędzy drugą kartę sieciową NAS-a a PS2 - w stosunku do połączenia poprzez infrastrukturę sieciową w domu widać znaczną poprawę, jednakże to dalej nie jest efekt osiągalny przy połączeniu bezpośrednim z PC - filmiki potrafią chrupnąć tu i ówdzie, czasy ładowania są znacznie dłuższe niż w przypadku z PC, zdarzają się crashe...Jakieś jeszcze pomyły szanowne grono forumowiczów rade by było podsunąć? :/

zenq

Przed przeprowadzka mialem ps2 wpiete do taniego routera dlinka, ktory robil sambe z usb, transfery byly tragiczne, ale wystarczajace do ps2 i zadne gierki /filmiki sie nie ciely. Jednak z ciekawostek - za cholere nie chcialy tym sposobem dzialac gry z psx przez popstarter, mimo iz laptopa (przepuszczone przez wifi i tem sam router) chodzily bez problemu...

Atr3ju

Spróbujcie w OPLu zmienić ustawienia prędkości połączenia z Auto na Half-Duplex czy Full-Duplex. Można też spróbować zmienić kabel na niekrosowany bo u mnie taki działa.