PSBBN - Playstation BroadBand Navigator

Zaczęty przez Trzyzet, Maj 26, 2025, 18:00

Poprzedni wątek - Następny wątek

Trzyzet

Chłop zangielszczył PSBBNa i dodał mnóstwo mięska typu odpalanie i instalowanie gier oraz homebrew, obsługa wielkich dysków twardych, automatyczne zaciąganie okładek gier, bibliotekę historycznych materiałów na oryginalny PSBBN i parę innych pomniejszych funkcji których sam jeszcze nie stestowałem, polecam jak ktoś ma fatkę z network adapterem. Na ten moment chyba najfajniejszy launcher jeżeli chodzi o integrację z konsolą, funkcjonalnością ustępuje jedynie temu klonowi XMB bo ten obsługuje jeszcze GSM (czyli uscaling bezpośrednio z GPU konsoli)

Stall

Przyglądam się temu od kilku tygodni (czyli od kiedy mam PS2 Fat z NA) i faktycznie ciekawe ficzury, chociaż na papierze zabiera to wszystko sporo miejsca na dysku, które można przeznaczyć na gry. Z tego względu na razie nie instaluję, ale będę dalej obserwował. Podobno wspiera odczytywanie ID gier z Bitfunx PSxMemcard Gen 2 przy wychodzeniu z gry skrótem klawiszowym na padzie i wczytywaniu kolejnej gry bez konieczności resetowania konsoli, czego mój setup z FMCB bezpośrednio na karcie już nie ogarnia.

Trzyzet

Przy dysku 1TB zmieścisz ponad 230 gier (taki dysk wstawiłem bo zalega mi naście dysków 1TB), jeśli kilka gier robi ci różnicę przy takiej ilości, nie mam pytań :D

Ogólnie to używam PS2 wpięte przez PS2HDMI i strasznie mi brakuje GSMa bo ustawiałem w GSM 720p i obraz był jak żyleta. XEB w moim przypadku jest lepszy ale ten mogę zainstalować na memorce dla slimki.

Stall

Aktualnie mam dysk SSD 2TB zajęty w połowie - 309 gier dokładnie. Podstawowy OPL z okładeczkami i tłami już całkiem dobrze wygląda i funkcjonuje z wgranym master themem. Ofc poza koniecznością resetowania PS2 przyciskiem na konsoli przy zmianie gry, inaczej nie wczyta automatycznie następnej memorki. Czytałem też na discordzie, że ten PSBBN w aktualnej formie potrafi się wczytywać dość długo: 30 + sekund. Sam gram natywnie na CRT, wiec mi upscale niepotrzebne.

Trzyzet

Nie mam co się rozpisywać, po prostu obejrzyjcie:
Ten update trzeba zainstalować na czysto, jest duża szansa że następne będą się zaciągać same, na konsolę przez internet.

A propo tego:
Cytat: Trzyzet w Maj 26, 2025, 18:14Ogólnie to używam PS2 wpięte przez PS2HDMI i strasznie mi brakuje GSMa bo ustawiałem w GSM 720p i obraz był jak żyleta. XEB w moim przypadku jest lepszy ale ten mogę zainstalować na memorce dla slimki.

Pogadałem chwilkę z twórcą jakiś czas temu i jest to rozwiązane tak że odpalanie gier z Neutrino (czyli menu BBNa) zaciąga opcje GSM z wbudowanego OPLa więc wystarczy wejsć w OPL, ustawić co potrzeba i potem można odpalać grę 'normalnie'.

zenq

Kurde, czyli jednak trzeba zapolowac na oryginalnego network adaptera :)

Trzyzet

Cytat: zenq w Lipiec 28, 2025, 21:51
Kurde, czyli jednak trzeba zapolowac na oryginalnego network adaptera :)

Udało im się połamać zabezpieczenia więc mogą zmienić jądro systemu operacyjnego PSBBNa. Może się uda odpalić to na chińskich adapterach. Szkoda tylko że te chińskie nie mają ethernetu.

Trzyzet

JT

Cytat: Trzyzet w Listopad 14, 2025, 20:14
Wykrakałem  O0
Z tego co zrozumiałem PSBBN dalej nie działa na chinolach, tylko HOSDMenu, co i tak jest spoko opcją.
PS2MR

Retro Chomik

Siemanko doszła instalacja z poziomu okienek i obsługa chinoli ;-) "Poczyniłem" poradnik

hankie

@Vin324pl
Coś mi uciekło, że to Twój kanał???
Oglądałem całkiem regularnie, a teraz Subik wleci.

Teraz ten PSBBN można prawie normalnie zainstalować kurka:)

Trzyzet

hankie

Cholipa, widziałem już i jestem w szoku jak kompleksowo to podlubane.