PS2 jak przerobić 77004

Zaczęty przez deemen, Czerwiec 18, 2023, 22:51

Poprzedni wątek - Następny wątek

deemen

Witam serdecznie,
Na początku zaznacze, że jestem zielony jeśli chodzi o tematy przeróbek itp. Posiadam oryginalne PSX którego nie ruszam i PS2 które chciałbym przerobić tak aby odpalała kopie zapasowe gier.
1. Czy jest możliwość przeróbki konsoli 77004 ?
2. Jeśli tak to jakie są możliwości? Czytałem o MCBoot , czy zadziała na mojej konsoli? Chciałbym zaznaczyć, że najbardziej chciałbym odpalać gierki z płyt ( nagrywać na płytki i odpalać) jest taka możliwość bez jakiejś większej ingerencji w elektronikę czyli lutowanie itp?
3. Jeśli odpowiedzi na moje pytania są twierdzące to prosiłbym o tutoriale jak to zrobić ( nawet przy użyciu MCBoot jak wrzucać gierki ) .
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i sorki za pytania laika ( czytałem sporo ale nie potrafię kompletnie sie odnaleźć w tym wszystkim bo każdy tutorial się zaczyna od jakiś niezrozumiałych dla mnie rzeczy xD  Chciałem kupić to : https://allegro.pl/oferta/ps2-karta-pamieci-64-mb-free-mcboot-1-966-pl-fmcb-13831188428 . Jeśli bym kupił taką kartę to jak odpalać z tego gry ? )

alf

Ciężkie pytania zadajesz jak na pierwszy post na forum.

Odpowiedzi na Twoje pytania:
1. Tak.

2. Możliwości: modchip, Free McBoot, inne nowsze (przewijało się przez to forum kilka nowszych rozwiązań, musisz poczytać. Ja jestem zaznajomiony tylko z tymi 2-oma co wymieniłem. Za czasów jak sporo grałem na ps2 te rozwiązania były najbardziej popularne i najpewniejsze).

3. Karta którą pokazujesz powinna zadziałać na Twojej konsoli - jest to chinol więc troche loteria z jakością - dlatego napisałem 'powinna'. Oryginalna z wgranym odpowiednio Free McBootem ruszy na każdej konsoli.

Free McBoot to tylko wierzchołek góry lodowej. Free McBoot pozwala na bootowanie oprogramowania z karty pamięci. Możesz sobie to tłumaczyć w ten sposób, że Free McBoot zapewnia to ładne menu które pokazują na screenach aukcji tych przygotowanych kart. Jak popatrzysz na te screeny, to widać tam opcje jakie oferuje Free McBoot. One zależą jak go ktoś przygotował i jakie dodatkowe programy zainstalował.

Twierdzisz, że Ciebie interesuje uruchamianie gier z płyt.
Potrzebujesz więc by na karcie był zainstalowany program ESR (najlepiej w wersji z GUI - czyli graficznym interfejsem użytkownika)
https://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2-FreeMCBoot-ESR/strona11.php

Działa to w ten sposób:
1. Bierzesz swoją oryginalną płytę z grą.
2. Zgrywasz jej zawartość na komputer (robisz obraz płyty, np. programem ImgBurn). Powstaje plik .iso (lub pliki .bin, .cue - zależnie co wybrałeś w opcjach zrzucania lub jakiego programu użyłeś)
3. Na komputerze patchujesz ten obraz płyty programem ESR disc patcher.
4. Nagrywasz taki obraz na płyte dvd.
5. Uruchamiasz konsole z kartą pamięci zawierającą Free McBoot. Z ładnego menu wybierasz program ESR.
6. Wkładasz nagraną płytę.
7. W programie ESR klikasz opcje 'launch dvd' (lub coś podobnego - program jest intuicyjny jeżeli masz wersje GUI)
8. Odpala się gra.

Wydaje mi się, że standardem jest w tych kupnych kartach że program ESR znajduje się tam od kopa. Możliwe, że w wersji bez GUI. Zamiast tego graficznego interfejsu masz wtedy w glownym menu Free McBoota wyprowadzoną opcję nazwaną w stylu 'Uruchom grę z płyty'. Klikasz wtedy to i uruchomi się Twoja włożona płyta.

JT

Że jeszcze w 2023 komuś chce się męczyć i wypalać płyty DVD  ::)
Najłatwiejszą metodą jest użycie FreeBootDVD ESR Patcher i patchowanie obrazów gier. W tej metodzie nie jest Ci potrzeba żadna przeróbka, zadziała to na każdym slimie.
PS2MR

alf

Cytat: JT w Czerwiec 20, 2023, 18:24
Najłatwiejszą metodą jest użycie FreeBootDVD ESR Patcher i patchowanie obrazów gier. W tej metodzie nie jest Ci potrzeba żadna przeróbka, zadziała to na każdym slimie.

Wow! Nie miałem pojęcia, że takie coś istnieje. Rzeczywiście wychodzi na to, że najłatwiejsza w tej chwili opcja!

deemen

Cytat: alf w Czerwiec 22, 2023, 09:09
Cytat: JT w Czerwiec 20, 2023, 18:24

Wow! Nie miałem pojęcia, że takie coś istnieje. Rzeczywiście wychodzi na to, że najłatwiejsza w tej chwili opcja!

Kupiłem karte z FCMB i nie bardzo wiem jak jej używać. Więc wystarczy mi spatchować obraz tym programem, nagrać na DVD i będzie chodzić ? nawet bez karty z FCMB ? :o

12step

Sprawdzenie tego będzie Cię kosztowało tylko tyle co 1 pusta płyta DVD ;)
ore ore szabadabada amore

deemen

Niestety pierwsza płytka do wyrzucenia - " the disc could not be read" , spatchowane i nagrane prędkoscia x4 na Verbatima.

JT

No to teraz zaczynasz zabawę z wypalaniem płyt, czyli czy odpowiednia nagrywarka, czy odpowiednia płyta, czy laser w dobrym stanie, czy dobry obraz, miłej zabawy  :)

Co do patchera który podałem to pamiętaj że gry CD trzeba przerobić na DVD i zawsze wybrać payload, a najnowsza wersja to 0.4 ale to raczej jest w każdym poradniku :)

PS2MR

12step

Pamiętam, że nie musiałem nic kombinować.

No nic, widać, że nie pomogę. Paliłem na verbatimie jakiego miałem pod ręką zewnętrzną nagrywarką za 100 zł i ruszyło bez zabawy.
ore ore szabadabada amore

alf

Cytat: deemen w Czerwiec 30, 2023, 23:22
Niestety pierwsza płytka do wyrzucenia - " the disc could not be read" , spatchowane i nagrane prędkoscia x4 na Verbatima.

@deemen

Kup lepszą płytę niż Verbatim. Niestety dzisiejszy Verbatim to nie ten sam Verbatim co 20 lat temu. Konsola może nie dawać mu rady.

Kup Tayo Yuden:
https://allegro.pl/oferta/jvc-pro-taiyo-yuden-dvd-r-mid-tyg03-made-in-japan-10529416932

Warto też poeksperymentować z typem płyty: DVD-R oraz DVD+R.
Zdarza się, że konsola nie czyta zupełnie DVD-R a DVD+R łyka bez problemów (lub na odwrót, zależne od konsoli, trzeba samemu wypróbować bo ciężko o regułę).

deemen

Cytat: 12step w Lipiec 01, 2023, 17:33
Pamiętam, że nie musiałem nic kombinować.

No nic, widać, że nie pomogę. Paliłem na verbatimie jakiego miałem pod ręką zewnętrzną nagrywarką za 100 zł i ruszyło bez zabawy.

Ta sama wersja nie działa na FMCB więc chyba walnięty obraz płyty...bo jak wrzuciłem inny to z FCMB odpaliła ale niestety nie mam drugiej płyty żeby sprawdzić. Film na DVD wczytuje długo ale idzie. Więc napęd sprawny. Wielkie dzięki za pomoc i odpowiedź :)

Cytat: alf w Lipiec 01, 2023, 20:06
Cytat: deemen w Czerwiec 30, 2023, 23:22

@deemen

Kup lepszą płytę niż Verbatim. Niestety dzisiejszy Verbatim to nie ten sam Verbatim co 20 lat temu. Konsola może nie dawać mu rady.

Kup Tayo Yuden:
https://allegro.pl/oferta/jvc-pro-taiyo-yuden-dvd-r-mid-tyg03-made-in-japan-10529416932

Warto też poeksperymentować z typem płyty: DVD-R oraz DVD+R.
Zdarza się, że konsola nie czyta zupełnie DVD-R a DVD+R łyka bez problemów (lub na odwrót, zależne od konsoli, trzeba samemu wypróbować bo ciężko o regułę).

Dzięki za podpowiedź. Nagram na bank działający obraz płyty i sprawdzę. Jak nie ruszy to sprawdzę płytki JVC :)

deemen

Nagrałem płytkę drugą ( obraz działa na USB) spatchowałem i ESR dalej nie widzi gierki. Ani nie idzie odpalenie z BROWSER ani z ESR.
Czarny ekran po włożeniu płyty. Coś mam źle ustawione? Karta pamięci wgrany gotowiec. Film na DVD odpala normalnie a żadna z gier nie chce... ( próbowałem 3 różne i bez FCMB spatchowane ESR Patcherem pod nieprzerobioną konsolę oraz spatchowane specjalnie pod FCMB i program ESR.

psmaniac

Jutro z ciekawości nagram płytę i sprawdzę na moim fat. Moze jakiegoś terfnego ESR masz.
===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

deemen

A jak wgrać inny / drugi ? Jakiś tutorial i linki ? :) Jestem kompletnie zielony. Może wykasowałbym ten który mam i wgrał nowy ale nie wiem jak... Widziałem, że jest wersja tekstowa i ta z ładnym wyglądem, że klikam Launch DVD. Ta pierwsza którą mam staje na czarnym ekranie. Jak ją wywalić i wgrać te z " Launch DVD ? "

psmaniac

Cytat: deemen w Lipiec 03, 2023, 23:05A jak wgrać inny / drugi ? Jakiś tutorial i linki ? :) Jestem kompletnie zielony. Może wykasowałbym ten który mam i wgrał nowy ale nie wiem jak... Widziałem, że jest wersja tekstowa i ta z ładnym wyglądem, że klikam Launch DVD. Ta pierwsza którą mam staje na czarnym ekranie. Jak ją wywalić i wgrać te z " Launch DVD ? "
To nie ma nic do tego. To jest po prostu nakładka graficzna GUI. Jutro napisze ci jak i co. Plik podeślę.
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!