PS2 Fat NTSCJ SPCH 50000 Midnight Black

Zaczęty przez thezet420, Grudzień 22, 2024, 16:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

thezet420

Panowie, kupiłem sobie fabrycznie nową konsole , chciałem przeorbić ja fmcb  ale po włożeniu memorki z fmcb v1966 nie startuje zżaden loader - jakieś pomysły? powinienem mieć wersje fmcb pod ntscj? jak to ugryzć?

alf

Pierwsze primo - upewnić się, że karta pamięci którą wkładasz jest w pełni sprawna bez fmcb.
Drugie primo - upewnić się, że karta pamięci którą wkładasz jest dobrej, sprawdzonej jakości, kompatybilna z fmcb. Najlepiej by była oryginalna, ale podobno jakieś zamienniki też dobrze działają (upewnij sie że Twoj zamiennik jest spoko, może jest gdzieś jakaś lista).
Jak pierwsze 2 prima nie zadziałają, zainstaluj inną wersję fmcb.

thezet420

thezet420

JT

Pierwsza sprawa czy memorka jest widoczna w browserze(sprawdź w obu slotach, może jest skonfigurowana pod jeden), druga czy FMCB to wersja multi regionalna?
Najlepiej sprawdzaj bez podpiętego HDD, bo kto wie co tam na nim jest :)
Najlepiej w twoim przypadku będzie wgranie FHDB na twardziela i wtedy możesz sobie wgrać odpowiedniego FMCB na kartę pamięci.
PS2MR

thezet420

memorke widzi , pliki ktore są na niej są w browserze. Dysk wypięty ale chyba nie jest to wersja multi  :/

JT

No to FHDB, o ile masz jak podpiąć dysk do PC.
PS2MR

Quake96

Albo samemu zrobić FMCB metodą Free DVD Boot. Co prawda konsola ma DVD Region na JP ale podejrzewam, że da się to ogarnąć.

thezet420

olałem temat przez święta, nie mam nagrywarki dvd nawet.. , chyba zdecyduje sie na fhdb, podlinkuje ktoś fmcb dla konsoli ntscj?

albo panowie jest może ktoś z okolic warszawy? i pomógłby mi to ogarnąć za butelke whisky?

JT

Nie ma FMCB dla konsoli NTSC-J, jest jedna wersja i od Ciebie zależy czy zainstalujesz standardową wersję czy multi. Multi będzie działała na konsolach z rożnymi regionami, standardowa tylko na regionie konsoli na której zainstalujesz.
Ogólnie multi zajmuje najwięcej miejsca na karcie, jeżeli będziesz używał tylko jednej konsoli i będziesz savował na tej samej karcie, wtedy możesz wybrać sobie którąś z opcji standardowych w celu zaoszczędzenia miejsca, ale przy dysku twardym raczej miejsca Ci nie zabraknie ;)
PS2MR

thezet420

mały update, na swojej ps2 slim zainstalowałem wersje cross region na drugiej karcie i wszystko śmiga :D