PS2 FAT 39003 fmcb 1.966 i SWAP magic...

Zaczęty przez dev, Marzec 22, 2021, 12:56

Poprzedni wątek - Następny wątek

dev

Sprawiłem sobie ostatnio powrót do przeszłości w postaci PS2 z tytułu. Z dawnych czasów zachowało się pudło starych płyt, w większości kopii zapasowych, nagrywanych kiedyś do użytku ze swap magic lub chipem. Mam też memorkę z fmcb 1.966. Niestety ze swap magic mam już tylko płytę CD, dvd kiedyś komuś oddałem... Kwestia jest następująca, czy jest jakikolwiek sposób aby z tego co mam odpalić gry z pudła? Nie są to patchowane ISO, zaznaczam. Np. jakoś uruchomić obraz dvd SWAP magic poprzez fcmb i podmienić płytkę? Toola sobie już zrobiłem z karty Orlenu i działa jak złoto :) Czy też w mojej sytuacji wyjścia są tylko dwa:
1. Spatchowac gry i nagrać jeszcze raz
2. Położyć łapy na oryginalnym dvd SWAP magic

Jeśli tak to nie ma tematu, po prostu nie chcę dłużej drążyć czegoś co może być bez sensu (grzebanie w fmcb żeby jakoś uruchomić niespatchowane gry)

hankie

alf

Drugi raz już pada to hasło. Czym to się różni od FMCB ? Jest jakieś źródło które po polsku wyjaśnia co to za metoda i jak działa ?

dev

Ok, dzięki za odpowiedzi. No tak, trzecia możliwość to chip. Czyli pozostaje znaleźć dysk do magic swapa. Free DVD boot chyba daje tyle co kiedyś sztuczka z oryginalnym Bondem jakimś tam. Czyli z grubsza to co mam teraz jak zbootuję konsolę z fmcb. Myślałem może że jest możliwość jakaś zbootowania obrazu DVD magic SWAP przez mc boot. Ale chyba wygląda że nie. A już poza wszystkim chyba free DVD boot nie działa na FAT. Dobra, czyli azymut na płytkę magic SWAP. Pozdr.

zenq

a ja do tej pory myslalem ze fmcb odpala kopie z plyt  ::)

mariusz391

Cytat: alf w Marzec 22, 2021, 15:33Drugi raz już pada to hasło. Czym to się różni od FMCB ? Jest jakieś źródło które po polsku wyjaśnia co to za metoda i jak działa ?
Zalety FreeDVDBoot nad FreeMcBootem są dwie, a nawet 3
Po pierwsze orginalne karty pamięci do PS2 mają to śmieszne 8mb, a sam FreeMcBoot zajmuje z 1,5mb jak nie więcej (nie pamietam już)
Po drugie to jest wygoda, bo żeby zainstalować FreeMcBoot musisz dysponować już przerobioną konsolę, tutaj po prostu patchujesz grę i odpalasz
A po trzecie jest to jedyny nieinwazyjny sposób na odpalanie ,,kopii zapasowych'' na konsolach SCPH90004, a wiadomo że one są najmłodsze więc często w najlepszym stanie
Jedyna wada że miałem przypadki że gra albo nie chciała mi się uruchomić, albo jakieś dziwne rzeczy się z nim działy, ale nie wiem czy to wada samego patchera czy płyt/nagrywarki w starym laptopie. No i nie uruchomisz gier english patched, więc taka Persona 4 z japońskim dubbingiem odpada

animare

Cytat: mariusz391 w Marzec 24, 2021, 10:59A po trzecie jest to jedyny nieinwazyjny sposób na odpalanie ,,kopii zapasowych'' na konsolach SCPH90004,

Zostaje jeszcze Fortuna która również działa bezinwazyjnie i można wtedy odpalać wszystkie aplikacje łącznie z fmcb, jednakże w tym wypadku także trzeba mieć kogoś kto wgra ją na kartę pamięci lub samemu to zrobić przy pomocy uLELF. Więc suma summarum więcej roboty  :P

alf

Czyli ten FreeDVDBoot nie wymaga niczego na karcie pamieci ? Wystarczy tylko nagrać odpowiednio spatchowaną grę i voila ?

mariusz391

Cytat: alf w Marzec 24, 2021, 11:19Czyli ten FreeDVDBoot nie wymaga niczego na karcie pamieci ? Wystarczy tylko nagrać odpowiednio spatchowaną grę i voila ?
Dokładnie tak, patchujesz, wsadzasz do napędu i grasz. Jedyna różnica jest taka że podczas odpalania gry nie pojawia się logo PlayStation 2, bo konsola myśli że nie odpalasz gry tylko film na DVD (stąd nazwa)

zenq

Cytat: mariusz391 w Marzec 24, 2021, 10:59
Cytat: alf w Marzec 22, 2021, 15:33Drugi raz już pada to hasło. Czym to się różni od FMCB ? Jest jakieś źródło które po polsku wyjaśnia co to za metoda i jak działa ?
Zalety FreeDVDBoot nad FreeMcBootem są dwie, a nawet 3
Po pierwsze orginalne karty pamięci do PS2 mają to śmieszne 8mb, a sam FreeMcBoot zajmuje z 1,5mb jak nie więcej (nie pamietam już)
Po drugie to jest wygoda, bo żeby zainstalować FreeMcBoot musisz dysponować już przerobioną konsolę, tutaj po prostu patchujesz grę i odpalasz
A po trzecie jest to jedyny nieinwazyjny sposób na odpalanie ,,kopii zapasowych'' na konsolach SCPH90004, a wiadomo że one są najmłodsze więc często w najlepszym stanie
Jedyna wada że miałem przypadki że gra albo nie chciała mi się uruchomić, albo jakieś dziwne rzeczy się z nim działy, ale nie wiem czy to wada samego patchera czy płyt/nagrywarki w starym laptopie. No i nie uruchomisz gier english patched, więc taka Persona 4 z japońskim dubbingiem odpada

a ja tutaj będę polemizował ;)
- aby wgrać fmcb nie musisz mieć modchipa - możesz użyc uLaunchelf na dvd spaczowanej freedvdbootem :)
- gry na cd bezpośrednio nie działają, wymagają przepachowania je na dvd
- freedvdboot tez nie dziala na wszystkich konsolach (tzn nie wszystkie fatki ale obstawiam że to obejdą :) )
- memorke możesz kupic 64mega i po problemie.

aczkolwiek jest to bardzo fajny exploit jak ktos nie chce modchipa, można sobie zrobic kopie biblioteki i nie niszczyć kolekcji ;)

alf

A ten freedvdboot działa na każdej slimce ?

mariusz391

Cytat: alf w Marzec 26, 2021, 09:43A ten freedvdboot działa na każdej slimce ?
Nie wiem czy na każdej, ale prawdopodobnie tak. Musi mieć odtwarzacz DVD w wersji 3.10 i 3.11 (choć może coś się zmieniło w tym temacie)

Przykładowo w takim fat 50004 jak widać ma 3.02 więc odpada ta opcja i zostaje FreeMcBoot

dev

Cytat: zenq w Marzec 24, 2021, 10:40

Odpala, ale tylko nagrane z odpowiednio patchowanych obrazów. W moim przypadku dokopałem się na poddaszu do pudła z kilkuset płytami z PSX i PS2. Używałem ich tylko za pomocą SWAP Magic, którego pozbyłem się 10 lat temu razem z moją wysłużoną czarnulą. Teraz nastąpił powrót, mam z powrotem fatkę PS2 i szaraka. Tak czy inaczej free DVD boot to dobry wybór w sytuacji gdy ktoś korzystał wcześniej z mało wygodnego exploita z płytą z Bondem lub ma nowszą konsolę gdzie nie działa FMCB. W pozostałych przypadkach jednak memorka z FMCB wins. No a u mnie tylko SWAP Magic albo chip, moje wymysły o ściąganiu obrazu płyty ze swapem i odpalanie go przez FMCB to mrzonki ;) Chipa nie chcę, wystarczy że mam go w PSX. Zresztą właśnie dotarł do mnie SWAP Magic, czuję że weekend będzie wyjątkowy ;D

zenq

a ja uwielbiam chipy - wkladasz obojetnie jaka plyte i dziala jak oryginał. Bez kombinowania, przekladania, marnowania czasu i sprawdzania czy to dvd czy cd czy psx... po prostu wkladasz i jest. FMCB uzywam dla OPL itp ale to dlatego ze nie chcialo mi sie nigdy ustawic modbo zeby odpalal OPL (mam router z usb i na nim sambe z iso'sami)

Cytat: mariusz391 w Marzec 26, 2021, 10:33Przykładowo w takim fat 50004 jak widać ma 3.02 więc odpada ta opcja i zostaje FreeMcBoot
tak na szybko patrzylem na githubie to 3.02 juz ogarniete, walczą nad starczymi. Jednak patchery sa rozne do roznych wersji, wiec gotowych obrazow do sciagniecia raczej nie bedzie, trzeba stockowe i samemu kazdy obraz patchowac przed wypaleniem.

geet

Cytat: zenq w Marzec 26, 2021, 13:05Cytat: zenq w Marzec 24, 2021, 10:40:38

Odpala, ale tylko nagrane z odpowiednio patchowanych obrazów. W moim przypadku dokopałem się na poddaszu do pudła z kilkuset płytami z PSX i PS2. Używałem ich tylko za pomocą SWAP Magic, którego pozbyłem się 10 lat temu razem z moją wysłużoną czarnulą. Teraz nastąpił powrót, mam z powrotem fatkę PS2 i szaraka. Tak czy inaczej free DVD boot to dobry wybór w sytuacji gdy ktoś korzystał wcześniej z mało wygodnego exploita z płytą z Bondem lub ma nowszą konsolę gdzie nie działa FMCB. W pozostałych przypadkach jednak memorka z FMCB wins. No a u mnie tylko SWAP Magic albo chip, moje wymysły o ściąganiu obrazu płyty ze swapem i odpalanie go przez FMCB to mrzonki ;) Chipa nie chcę, wystarczy że mam go w PSX. Zresztą właśnie dotarł do mnie SWAP Magic, czuję że weekend będzie wyjątkowy ;D
Tak naprawdę to fmcb nie odpala/odpalał żadnych płyt.