[Poradnik] O zabezpieczeniach słów kilka (laser fix), jak rozróżnić ps2 V12, V13

Zaczęty przez xzer0, Październik 28, 2017, 21:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

locarno

Czyli Sony celowo wprowadziło takie zabezpieczenie przed piratami które paliło lasery a w wyniku ich błędu normalni użytkownicy też doznawali spalenia lasera?

xzer0

Takich błędów nie robi się bezwiednie. Cieli koszty gdzie się da i wyszły pewne ograniczenia, wady nowych zastosowań. Ale czy to była walka z piractwem? Nie wiem. Wiem natomiast że konsole 50004 ze starymi chipami paliły się w kilka sekund. Nowsze chipy już lepiej działały.

AKTUALIZACJA TEMATU:

Znaleziono nowe sposoby montażu matrix pic fix, oraz subzero fix do ps2 fat 50004. Comsoft nie działa na tych konsolach. Z innych newsów jest to iż udało mi się odkopać z archiwów internetu wszystkie zabezpieczenia DIY. Teraz tabela z fixami wygląda następująco:

Jeśli masz ps2 slim v12 użyj:

1) comsoft V4 + (ew summ0ne fix - może pogorszyć odczyt płyt) + pupazzo fix (zworka na czujniku otwarcia klapki z tyłu konsoli) - opcja najlepsza
2) subzero fix + (ew. summ0ne fix  - może pogorszyć odczyt płyt) + pupazzo fix (zworka na czujniku otwarcia klapki z tyłu konsoli) - drugie miejsce, równie dobre
3) matrix fix + (ew. summ0ne fix - może pogorszyć odczyt płyt) + pupazzo fix (zworka na czujniku otwarcia klapki z tyłu konsoli)- trzecie miejsce "rozwiązanie średnie"

Diód i van Drunnen fix absolutnie nie stosować. Nieznane działanie ma również sial fix i origa fix.

Jeśli masz ps2 fat 50004 polecam jedynie:

- subzero fix + romeo fix
-matrix pic fix + romeo mod

Comsoft fix w ps2 fat z nieznanych przyczyn nie działa. Mimo odnalezienia punktów montażowych występują problemy z odczytem i uruchomieniem konsoli.

Źródło:

https://www.obscuregamers.com/threads/comsoft-v4-fix-confirmed.2978/

Postaram się zaktualizować temat na pierwszej stronie.

mc94

Dzień dobry wszystkim, przepraszam bardzo, że odgrzebuję stary temat. Udało mi się zakupić konsolę w wersji V12 (płyta główna GH-032-31, czyli bez zabezpieczenia lasera) i chciałbym zaaplikować w niej laser fix ComsoftV4 (upewniłem się, że ma laser PVR802W), jednak kompletnie nie mieści się to w zakresie moich umiejętności i wiedzy, ogarniam podstawy lutowania, ale nie potrafię zbudować takiej płytki.

xzer0 wspominał kiedyś o pomocy:
Cytat: xzer0 w Październik 26, 2017, 10:56Finalna wersja comsofta to v4. Łatwo można ją wykonać, jak będziesz chciał to mogę sam to zrobić dla Ciebie.  Aha comsofty i inne palą lasery spu3170. To wszystko.

Boję się, że sam coś zepsuję z moim szczęściem  :( :( :(
Jeśli ktoś ma taką możliwość - bardzo proszę o pomoc w zbudowaniu tego układu, zapłacę, odwdzięczę się.  ^-^

alf

xzer0

Koledze już nadałem paczkę z zabezpieczeniami do montażu. Comsoft 4 + subzero.

mc94

Hej! Przepraszam wszystkich za tak duże opóźnienie w zdaniu relacji, musiałem odłożyć projekt na później.
Udało mi się wmontować według instrukcji układ, konsola działa, od tygodnia testuję na różnych płytach i nic złego się z laserem nie dzieje, więc uważam, że wszystko odbyło się pomyślnie!

Ślicznie dziękuję Panu Kapitanowi  8) za wysyłkę układu i pomoc.  :-*

A jak czas pozwoli to niedługo będę montował do tej konsoli IDERessurectora  :)

Pozdrowienia  :)

mati93s

Witam, mam pytanie odnośnie montażu zabezpieczeń Comsoft lub Matrixfix/Picfix w konsolach ps2 z serii 7000x. W sieci znajduję sprzeczne informacje. Ostatnio trafiła mi się taka v12, zamontowałem modchip lecz nie zastosowałem zabezpieczenia ze względu na to że siedział tam SPU-3170. Jak to jest z tym laserem? Można czy nie można montować zabezpieczenie? Ktoś próbował je montować je do konsol z tym laserem?

Trzyzet

Nie, model lasera wbrew pozorom nie ma znaczenia.

Zobacz tylko bo niektóre V12 mają fabryczny fix z fabryki i wtedy nic nie trzeba montować.