Odmienne rozwiązanie dla PS2 - Kontroler IDE->SDXC

Zaczęty przez Trzyzet, Październik 01, 2017, 23:43

Poprzedni wątek - Następny wątek

xzer0

Kupiłem w sklepie wulkancen i mam nowszą. Aha, a przypadkiem to nie służy do piracenia gier? heh

Namingway

Cytat: xzer0 w Październik 21, 2017, 12:03
Kupiłem w sklepie wulkancen i mam nowszą. Aha, a przypadkiem to nie służy do piracenia gier? heh

Ja też kupiłem od nich i dostałem z białymi napisami :/

xzer0

Możesz sprawdzić prędkości kontrolera pod kompem dla pewności. Ja nie mam jak i liczę że szybkość jest ta dobra. A pod naklejką siedzi układ o nazwie FC1307A. Niżej natomiast G0159E-TQFP128 i niżej 1651 i jeszcze KCU33061.1

Trzyzet

Tak, ten nowszy to FC1307A, poprzedni to FC1306<literka oznaczająca generację>

Trzyzet

Przyjechało co trzeba, wstępne testy zrobię jak najszybciej:

JT

A tak wygląda ten adapter w PS2 slim, jak widać idealnie się mieści w obudowie, no prawie idealnie bo tekturkę pod adapterem musiałem zamienić na coś cieńszego(folia), bo inaczej bym nie zamknął obudowy. Teraz pozostaje tylko lekko przyciąć obudowę żeby łatwiej było wyciągać kartę SD, no i przydało by się umieścić diodę pracy "dysku" gdzieś na froncie konsoli.

Co do samej pracy adaptera ze slimem to wszystko działa idealnie ;D Model testowy także w następnych wersjach pewnie pozbędę się adaptera 40->44 pin i może ładniej ułożę kable ;)
PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

xzer0

Mógłbyś poprawić fotki? Wrzuć na imgur czy coś. Aha i zapomniałem. Masz może problem z nieustannym formatowaniem w HD Loader? Nie wiem czy jakiś lut jest skopany (chyba nie bo wszystko inne działa perfecto), czy to mam wersję nie wspierającą slimów.

JT

Ok, linki poprawione, kilka razy uruchomiłem HDloader i działa bez problemu, pozostaje tylko sprawdzić czy działa HDD-OSD. HDDChecker tak widzi ten adapter.

PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

Trzyzet

HDD OSD Działa na no moim grubasie bez żadnego problemu, na slimce też powinno latać.

JT

U mnie w facie też HDD OSD działa z tym adapterem, tylko slim z dyskiem trochę inaczej działa. W Facie po podłączeniu dysku przestaje działać reset, dochodzi tryb uśpienia no i żeby wyłączyć konsolę trzeba dłużej przytrzymać power. W slimie po podłączeniu dysku, adaptera reset normalnie działa, wyłączanie konsoli także się nie zmienia, także ciekawe czy bios konsoli wykryje dysk, może dzisiaj to sprawdzę.

Edit: Ok, sprawdziłem i HDD OSD nie działa, tak samo nie działa FHDB, także wygląda na to że Sony wycięło obsługę dysków w slimie.

Trzyzet

Będzie ci się chciało dorzucić modbo 760 albo modbo 4.0? Obydwa dodają obsługę dysków do slimek.

xzer0

U siebie muszę sprawdzić. Mam modbo 760. Dam znać jak coś. Sprawdzę hddosd i FHDB.

Damian

Cytat: Trzyzet w Listopad 04, 2017, 14:32
Będzie ci się chciało dorzucić modbo 760 albo modbo 4.0? Obydwa dodają obsługę dysków do slimek.

Co? W jaki sposób?

Trzyzet

Cytat: Damian w Listopad 04, 2017, 17:55
Cytat: Trzyzet w Listopad 04, 2017, 14:32

Co? W jaki sposób?

Dodatkowy firmware, a ponadto przy modbo 4.0 można z dodatkowym kontrolerem podłączyć dysk do slimek, które natywnie dysków nie obsługują.

Damian

Tzn. Modbo 760 ma ATAD AUTO PATCH, ale żeby dodawał obsługę dysków?