MC2SIO - gry z SD przez port memorki PS2! Szybsze niż USB

Zaczęty przez hankie, Luty 11, 2022, 00:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

Trzyzet

Cytat: psmaniac w Luty 17, 2022, 23:59
U mnie dupa blada, może to wina micro sd sandisk, może adaptera, może moja fat ma gdzieś, bo na YT widzę tylko slimy, ch..j wi  :-\

Tak, doczytałem niedawno że karty SanDisk nie mają trybu SPI. Czyli z bezpiecznych wyborów pozostaje Kingston. Także widziałem na githubie kod obsługi SPI i jest tam zaznaczone że kod na razie nie działa na FATkach co w sumie mnie to nawet nie dziwi bo do FATki można wstawić dysk twardy.

Siedzę aktualnie nad własnym layoutem adaptera. O ile schemat to 10 minut roboty tak troszkę się zejdzie nad PCB bo trzeba odpowiednio prowadzić ścieżki.

profaner

Pytanie do tych którym się udało odpalić to ustrojstwo :-)
Której wersji opl'a używacie.
Ja mam problem z zapisaniem ustawień opl'a.  Opl na próbie savu się wiesza.  Zmieniałem wersję opl'a kilka razy, próbowałem na 2 freemc bootach 3 karty pamięci i kicha.  Chociaż narazie to problem jest w samym opl'u

-----------------------------------

OK.  Udało się ale powiem szczerze zajęło mi to bardzo dużo czasu i była to droga przez mękę.
Nie wiem czy odpalanie gier z kart SD jest tego warte. Aby opl się nie wysypał gdy chciałem zmienić 5 opcji z ustawień musiałem zapisywać po jednej.
Jako pierwsze wywołać jakąś grę z hdd.
Udało się na versji 1.10 do tej pory próbowałem tylko nowsze.

Na Razie jednak nie ma mowy o savowaniu

ktl20

Czy ktoś mógłby napisać jaka jest maksymalna pojemność karty obsługiwana przez Mx4sio? Widziałem że ludzie używali 256GB ale co z większymi nośnikami!?

rafal18031988

Odgrzeje temat, zaopatrzyłem się w chińska wersję adaptera , odpaliłem  dziś GOW, i jakiegoś tekkena, działa, filmiki nie tną. Faktycznie mam problem co kolega wyżej, nie mogę zapisać ustawień opl, ale nie zrażam się , na bank da się to opanować. Bede miał chwilę to zobaczę jak zapis stanu gier, teoretycznie powinien działać, ale zobaczymy

JT

OPL 1.2.0 beta1922 system plików exfat i wszystko działa tak jak trzeba, ustawienia się zapisują, VMC działa. Adapter bitfunxa, karty kingstone i jakiś noname.
PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

rafal18031988

Mówisz aby zformatowac kartę sd w formacie exfat? Jak kojarzę to ustawienia opl są trzymane na karcie pamięci, z której botujemy fmcb i odpalamy opl.

12step

Mi nie działa z exfat, czyta kartę tylko jak jest FAT32
ore ore szabadabada amore

JT

Cytat: rafal18031988 w Grudzień 24, 2022, 15:45Mówisz aby zformatowac kartę sd w formacie exfat? Jak kojarzę to ustawienia opl są trzymane na karcie pamięci, z której botujemy fmcb i odpalamy opl.
No najlepiej w exfat, no chyba że wolisz się bawić w dzielenie gier i defragmentację plików. Ustawienia OPL tak na MC, ale VMC, plik z listą gier i chyba jeszcze ustawienia GSM zapisują się na karcie SD.
PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

rafal18031988

podejme probe i zmienie system plikow, jutro jak dozyje :)

rafal18031988

Zformwtowalem do exfat, przerzuciłem z 6 różnych wersji opl, niestety nie widzi mi gier

12step

rafal18031988

Więc przypociłem się, nakombinowałem, i nie dałem rady, wróciłem do innej wersji opl, na fat32 gry działają, zapis stanu gry działa, ale zapisuje się na MC. Gdy zmieniłem konfigurację gry aby zapisywał stan na VMC to przestawała odpalać. Generalnie uważam projekt za udany, załatwię nowa kartę mc bo 8mb to za mało aby ogarnąć sobie emulatory i inne graty, dorzucę 2 opl ktory będzie z USB czytał gry, te które nie pójdą z mx4sio i będzie komprende

12step

Ze wszystkich rozwiązań jakie próbowałem OPL z grami na USB było najgorsze. Klatkujące filmiki z zacinającym się dźwiękiem.

JT

Cytat: rafal18031988 w Grudzień 27, 2022, 16:50Zformwtowalem do exfat, przerzuciłem z 6 różnych wersji opl, niestety nie widzi mi gier
Sprawdzałeś na OPL 1.2.0 beta1922? Ktoś mi doradził że z nowszymi wersjami OPL jest wiele problemów, dużo rzeczy testują, zmieniają. Posłuchałem i wszystko zaczęło działać :) Karta noname lub kingstone czyli z obsługą SPI, rozmiar alokacji 32K, partycja podstawowa, MBR.

Hidden

Dzień dobry, gawiedzi,
proszę wybaczyć odkopanie.
Aż się specjalnie zarejestrowałem tutaj, choć przeglądam forum od dość dawna. :P
Wczoraj zaopatrzyłem swoją konsolę PS2 Slim 7xxx w FCMB i OPLa na USB. Gierki hulają, ale nie dziwota, że filmiki tną i czasy wczytywań nie są imponujące.
Rozważam więc MX4SIO . Ostatni post tutaj był ponad rok temu. "Główne" tutoriale z YT datowane są na luty/marzec 2022, choć oczywiście są też nowsze.
Chciałem zapytać jaki jest aktualny stan wiedzy nt tego rozwiązania wg forumowiczów? Coś się rozwinęło od tych dwóch lat, czy jest jak było? Wiadomo, SanDiska nie używać. :D
No i pytanie, czy pierwsza lepsza karta MX4SIO z Allegro się nada?
Np taka
https://allegro.pl/oferta/mx4sio-sio2sd-adapter-kart-pamieci-recznie-13826377713?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=Y2IxYjdhNzAtMDMxYS00MzQyLTg4OWItZTA3NTk3YjQzNGMxAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=f7d39e05-46e2-4c4b-9b7a-248ba807f4aa
Ma imponują liczbę 2 pozytywch opinii ;)
Sam lutować się nie odważę :D