MC2SIO - gry z SD przez port memorki PS2! Szybsze niż USB

Zaczęty przez hankie, Luty 11, 2022, 00:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

zenq

Cytat: JT w Luty 12, 2022, 16:58
Sam ostatnio przymierzałem się do sprawdzenia tego ustrojstwa, jako najlepszej metody do odpalania gier na PS2 od modelu 750XX. I po zobaczeniu kilku porównań zobaczyłem to ustrojstwo

3G/4G router lub też A5-V11, mini router zasilany z USB, póki co używam od wczoraj, także pierwsze wrażenia są głównie pozytywne.
Plusy:
+szybszy niż USB i MX4SIO
+kompatybilność gier wyższa niż z HDD
+port USB 2.0 do którego podłączymy wszystko
+obsługa systemu plików NTFS, czyli nie trzeba dzielić gier powyżej 4GB
+obsługa każdej wielkości dysku (+2TB)
+nie trzeba się przejmować defragmentacją
+dobra cena
+mały rozmiar, można go wbudować do konsoli
Minusy
-nie jest tak szybki jak DVD i HDD
-plątanina kabli
-pliki/serwer dostępny po 30 sekundach od włączenia zasilania

Oo dzięki, szukalem czegos malego zeby wrzucic od razu w konsole i nie moglem znaleźć. Powiedz mi jak z predkoscia przesylu plikow? Routery czesto wyciagaja raptem 4-6 Mbps zamaist 25 jak to ma usb 2.0.

Ps. 30 sekund to i tak git, jak postawilem na starym raspberry to wstawalo ze 3 minuty...

Atr3ju

@JT takie coś o czym piszesz to Bridge czyli most WIFI - LAN. Montują to ludziska w Xboxie Classic aby kopiować gry na dysk bezprzewodowo. Ciekawi mnie tylko jak z utratą pakietów sobie konsola radzi i ten most.

Ten most możesz połączyć z PS2 ze swojego stacjonarnego lub laptoka. Coś dziwie się czemu się tak tu wszyscy podjarali że gry z karty pamięci, przecież w GameCubie też idzie uruchomić gry z karty pamięci.

@zenq https://allegro.pl/oferta/openbox-wifi-bridge-repeater-dreambox-adapter-rj45-10805717814

https://pl.aliexpress.com/item/32963618725.html

https://pl.aliexpress.com/item/1005002679152680.html

zenq

@Atr3ju
Dzieki, ale to nie to... szukam malego routerka z rj45 i usb, do ktorego podlacze pendrive i odpale na tym serwer samby :)

psmaniac

Się na testowałem >:( FMBC padł, nic nie przepalone, nic fizycznie nie uszkodzone i przestał działać. Dwa razy do slotu włożyłem i na początku leciał elegancko od kopa.  No cóż, szybko przyleciał z amazona i szybko się z zj..bał :D
A miałem skopiować na oryginalna memorkę Sony.. No nic, zamówiłem następnego. W poniedziałek cdn... >:D

===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!

Trzyzet

Oj podrobione karty bardzo nie lubią kiedy są wkładane do włączonej do prądu konsoli.

psmaniac

Cytat: Trzyzet w Luty 12, 2022, 22:35Oj podrobione karty bardzo nie lubią kiedy są wkładane do włączonej do prądu konsoli.
No tak właśnie było, zmieniłem slot i pozamiatane. :)

Quake96

Wiem że to dziwnie zabrzmi, ale "wymacaj" pcb przed włożeniem karty do slotu. Nie wiem co to ma dawać, ale miałem taką jedną memorkę, która czasem "znikała" i po takiej operacji znów działała.

Swoją drogą, dałem znajomemu jakieś dwie memorki od PS2, które walały mi się luzem. W wolnej chwili może wydłubie mi z tego te niby MC2SIO to sam pewnie przetestuję :D

animare

Moja zapasowa 32mb też działa jak zawieje, z reguły po kilku razach odpala

JT

Cytat: zenq w Luty 12, 2022, 18:13
Oo dzięki, szukalem czegos malego zeby wrzucic od razu w konsole i nie moglem znaleźć. Powiedz mi jak z predkoscia przesylu plikow? Routery czesto wyciagaja raptem 4-6 Mbps zamaist 25 jak to ma usb 2.0.

Ps. 30 sekund to i tak git, jak postawilem na starym raspberry to wstawalo ze 3 minuty...
Ze wstępnych testów wynika że ten routerek jest równie szybki co dysk udostępniony na laptopie z Win10, 8-16Mb/s czyli 1-2MB/s, czyli tyle ile wyciąga I/O w PS2 , nie mam jak sprawdzić prędkości między PC a tym routerkiem, bo ani Win nie widzi go jako serwera SMB, ani też nie widać go pod FTP, dla mnie to mało istotne, bo i tak szybciej podłączyć dysk do PC, ale to jeszcze do sprawdzenia.

Cytat: Atr3ju w Luty 12, 2022, 18:19
@JT takie coś o czym piszesz to Bridge czyli most WIFI - LAN. Montują to ludziska w Xboxie Classic aby kopiować gry na dysk bezprzewodowo. Ciekawi mnie tylko jak z utratą pakietów sobie konsola radzi i ten most.

Jasne urządzenia może działać jako AP, czyli "karta wifi na kablu" ale nie o to tutaj chodzi, tylko o mały serwer plików, obsługujący NTFS.

Cytat: Atr3ju w Luty 12, 2022, 18:19
Ten most możesz połączyć z PS2 ze swojego stacjonarnego lub laptoka. Coś dziwie się czemu się tak tu wszyscy podjarali że gry z karty pamięci, przecież w GameCubie też idzie uruchomić gry z karty pamięci.
Podjarali się bo jest to szybsze od USB i łatwe do zrobienia/kupienia, ale mimo to ma całą resztę wad USB, GC ma znacznie szybsze karty, a mimo to występują problem z grami, ale GC ma idealne rozwiązanie w postaci ODE, GCloadera. PS2 slim nie mają aż tak dobrze, ale jak dla mnie z tym routerkiem jest już spoko rozwiązanie, lepsze już tylko będzie ODE.

Po dalszym testowaniu i wrzuceniu 120 gier czyli ponad 320GB, nie zauważyłem spowolnień czy dłuższego uruchamiania urządzenia, nie przegrzewa się, w tej chwili prowadzę stres test, zobaczę czy po kilku godzinach z podpiętym dyskiem zachowa swoją stabilność.
PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

psmaniac

Prototyp ukończony :D, ale FMCB dopiero jutro według Amazona doleci.

Atr3ju

To jak to jest że jak kopiuje stan gry z jednego slotu na drugi to jest transfer rzędu (nie pamiętam dokładnie) 75 - 100 Kb a gry chodzą szybciej ?

alf

Cytat: Atr3ju w Luty 14, 2022, 10:05
To jak to jest że jak kopiuje stan gry z jednego slotu na drugi to jest transfer rzędu (nie pamiętam dokładnie) 75 - 100 Kb a gry chodzą szybciej ?

Może to ograniczenia związane z pamięcią eeprom stosowaną w tych kartach pamięci. Tutaj masz karte SD która prawdopodobnie wyciąga więcej. Pytanie brzmi jak ograniczone jest pasmo prędkości z punktu widzenia konsoli (na ile wykorzysta możliwości karty sd).

animare

W pierwszym poście jest film który większość tłumaczy, są testy i porównania, micro sd w slocie memory card działa szybciej niż USB 1.1.

bms

W tym pierwszym filmiku gość mówi, że nie można odpalać gier PS1.

Quake96

Dobra, mam pierwszy egzemplarz swojego MC2SIO, więc może dzisiaj będzie jeszcze mały test 8)