MC2SIO - gry z SD przez port memorki PS2! Szybsze niż USB

Zaczęty przez hankie, Luty 11, 2022, 00:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

mariusz391

Cytat: Hidden w Styczeń 16, 2024, 09:14Chciałem zapytać jaki jest aktualny stan wiedzy nt tego rozwiązania wg forumowiczów? Coś się rozwinęło od tych dwóch lat, czy jest jak było? Wiadomo, SanDiska nie używać
Stan wiedzy wygląda tak. Kupiłem gotowca z aliexpress
https://pl.aliexpress.com/item/1005004414124743.html?spm=a2g0o.productlist.main.3.71d870daqoAU4a&algo_pvid=736bd33e-ead2-4ec3-a13f-f62bef6b8de1&algo_exp_id=736bd33e-ead2-4ec3-a13f-f62bef6b8de1-1&pdp_npi=4%40dis%21PLN%2161.84%2135.18%21%21%21101.66%21%21%402101f49f16954062549102158ec318%2112000031134065726%21sea%21PL%210%21AB&curPageLogUid=DK3PmjsqQSES
Czyli karta pamięci 64 mb z FMCB, FunTuna i OPL + adapter + karta pamięci 64GB by nie musieć robić nic poza wgraniem swoich gier.
Karta pamięci już wiem że to syf, ostatnio po wgraniu Klonoa 2 przestał ją widzieć i Windows i konsola. Udało się ją jednak naprawić, ale częsci gier nie widzi
Poza tym NIE MA lepszego rozwiązania. Wszystko działa jak trzeba, filmiki nie tną, działają gry fanowsko zangielszczone czy undubbingowane jak Persona 4
Jak masz ochotę się bawić, możesz kupić sam adapter i sobie dograć wszystkie potrzebne pliki, ja je po prostu sklonowałem na dysk by jak ta karta całkiem padnie zrobić po prostu kopiuj/wklej

alf

@mariusz391 karte pamięci wsadzasz w memcard slot 1 a ten adapter w slot 2? Czy działają gry wielopłytowe? (np. Shadow hearts Covenant)? Ah z wielopłytowymi to w sumie nie musi chyba działać podmianka w locie, bo na ps2 chyba było już niemal standardem że gra sejvowała progress zanim poprosiła o podmianę a druga płyta dawała możliwość zrobienia load game.

Generalnie za te 3 euro które życzą sobie żółci za ten zestaw to moim zdaniem warto. Szkoda czasu lutować adapter samemu przy takiej cenie.

mariusz391

Cytat: alf w Styczeń 16, 2024, 09:47karte pamięci wsadzasz w memcard slot 1 a ten adapter w slot 2
Dokładnie tak, ten z FMCB wsadzasz w slot 1, MX4SIO w2 slot 2. Wszystko odpala się automatycznie, więc nic nie trzeba przestawiać
Cytat: alf w Styczeń 16, 2024, 09:47Czy działają gry wielopłytowe?
Nigdy w żadną wielopłytową grę na PS2 nie grałem, jedynie potwierdzam że gry DVD9 działają też bez problemu

Hidden

Cytat: mariusz391 w Styczeń 16, 2024, 09:53Dokładnie tak, ten z FMCB wsadzasz w slot 1, MX4SIO w2 slot 2. Wszystko odpala się automatycznie, więc nic nie trzeba przestawiać

Aj, to gdzie się trzyma sejwy? :|

mariusz391

Cytat: Hidden w Styczeń 16, 2024, 11:43Aj, to gdzie się trzyma sejwy? :|
Na tej z FMCB, po to warto brać tą 64mb by mimo zainstalowania wszystkiego było wystarczająco dużo miejsca na zapisy

bms

Karta z FMCB normalnie działa tylko ma zajętą część pojemności na FMCB. Jak mało slotów, to można przegrać na większą w łatwy sposób.

Hidden

Eh, teraz nie umiem tego znaleźć, ale gdzies trafiłem na informacje, że FMCB tylko na orygianlnych kartach, więc 8mb, ew. tych we współpracy z Kataną do 32mb, bo one są "Magic Gate". Jak karty tego nie mają, to się FMCB sypie, uszkadza, memorki się samoformatują...

mattek

Ja mam zainstalowane FMCB od kilkunastu lat na podróbce oryginalnej memorki i nic się nie dzieje z plikami, a wątpię, żeby karta wspierała MagicGate.

zenq

tez mam na podróbkach, zarówno jednej epokowej, jak i współczesnych i działaja bez problemów

JT

Cytat: Hidden w Styczeń 16, 2024, 11:43
Aj, to gdzie się trzyma sejwy? :|
OPL ma też możliwość tworzenia wirtualnych kart pamięci na nośniku który używasz, także masz praktycznie nieograniczoną przestrzeń do savowania :) Na memorce z FMCB trzymaj same programy, ewentualnie wartościowe savy jeżeli używasz oryginalnej mc :)
PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

Hidden

Dzięki za odpowiedzi. :) Kupiłem tego MC2SIO z linka, przyszedł wczoraj. Gry hulają, Rayman 3 przestał ciąć filmiki. :D Niestety Crash Nitro Kart nadal troszkę tnie. Posprawdzam potem inne tytuły.
No trudno, może kiedyś jak zmienie router (nie mam nawet jednego portu USB w swoim routerze) to zrobię to po Ethernecie.

JT

Cytat: Hidden w Styczeń 18, 2024, 09:04
Niestety Crash Nitro Kart nadal troszkę tnie. Posprawdzam potem inne tytuły.
No trudno, może kiedyś jak zmienie router (nie mam nawet jednego portu USB w swoim routerze) to zrobię to po Ethernecie.
W cenie MX4SIO możesz kupić mini router 3G, który odpali każdą grę bez przycinek :)
PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

Hidden

Jako, że wyczytałem o istnieniu ZSO (przekonwertowanym .ISO) to testowałem to z MX4SIO :) Niestety nie widzę znacznej poprawy w jakości odtwarzanych FMVów na ten moment, ale nie przetestowałem jeszcze wszystkich gier. Intro DBZ:BT3 czy Crasha nadal się tnie. :D Prawie każdą grę trzeba włączać z modem 1/2/6, żeby w ogóle uruchomiła się.

Rzekomo .zso działa lepiej z USB, to będę jeszcze sprawdzał tak. Choć temat o tym nie jest. :D
Nie wiem czy jest w ogóle o .zso temat na forum (w Szukaj nie znalazłem), to jakby ktoś się tym interesował to w OPL Managerze w Tools jest konwerter ISO<>ZSO. :) A tu kompatybilność według spoleczności
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1K7szQS_9VG8es22eORw3xXTXxp5bZRpHOL6YJDH7S6c/edit#gid=1708573910[/url]
Jedni mówią, że na MX4SIO taki .zso działa lepiej, inni że gorzej. Ja póki co nie widzę różnicy na kilku grach na krzyż. :)

Cytat: JT w Styczeń 18, 2024, 19:40W cenie MX4SIO możesz kupić mini router 3G, który odpali każdą grę bez przycinek

Nieee, czemu tego wcześniej nie widziałem? Nawet retropierdolnik o tym film zrobił. :| No nic, będę dalej brnął w moją przygodę z modowaniem PS2.

JT

Cytat: Hidden w Styczeń 19, 2024, 18:54Nieee, czemu tego wcześniej nie widziałem? Nawet retropierdolnik o tym film zrobił. :| No nic, będę dalej brnął w moją przygodę z modowaniem PS2.
Heh, ale mam nadzieję że wiesz że PS2 dzieli się tak na prawdę na dwa modele czyli wszystkie obsługujące dysk twardy, czyli faty włącznie ze slimem model 700XX, oraz te nieobsługujące od modelu 750XX, ale mające za to szybsze IOP, co przyśpiesza znacznie ładowanie gier z USB i ETH, do nich najlepszym rozwiązaniem jest właśnie ten routerek.

Nie podałeś dokładnie który model masz bo "PS2 Slim 7xxx" nic mi nie mówi, a może masz akurat pierwszy model i umiejętności lutowania, które Ci pozwolą zrobić sobie najlepszego moda dla tego modelu czyli włutowanie przejściówki na karty SD lub innych przejściówek interfejsu  IDE.

Hidden

A przepraszam. 77004 :)
Lutować umiem tyle co nic. Oglądanie ludzi, którzy te taśmy przylotuwją mnie przeraża. Wymiana przycisków do myszki to mój wielki sukces. ;)