Jak uruchamiać gry z pendrive na PS2 + modbo5?

Zaczęty przez k0zz, Marzec 29, 2023, 11:37

Poprzedni wątek - Następny wątek

k0zz

Czołem wszystkim forumowiczom.

Do tej pory tylko przeglądałem forum w poszukiwaniu pomocy ale nadeszła chwila, że nie mogę sobie poradzić z tematem. Stąd ten mój pierwszy post.

Kupiłem PS2 FAT z modbo2.
Kupując nie wnikałem ani co to jest ani jak to działa.
Ale nadeszła pora aby spróbować zagrać z pendrive'a tyle, że kompletnie nie mogę ogarnąć jak. Szukałem jakiś poradników na necie ale wszystko jest dla FMCB.

Może ktoś mógłby podlinkować jak zabrać z USB na modbo5?

I druga sprawa.
PS2 podłączone mam do telewizora za pomocą przejściówki na HDMI którą wpina się w gniazdo PS2. Na tak podłączonej konsoli nie mogę wejść w menu mobdo ponieważ na TV nie rozpoznaje sygnału, wywala komunikat o błędnym formacie.
Można coś na to zaradzić?

Z góry dziękuję za pomoc.
k0zz

zenq

ad1.

https://www.ps2-home.com/forum/viewtopic.php?p=16401#p16401.

Mozesz tez normalnie poprzez fmcb, jednak ten sie czasem gryzie z modchipami, i albo nie odpala za pierwszym razem, albo wymaga po prostu deaktywowania modchipa przy starcie konsoli.

ad2.
nie poradzisz nic, zapewne przelotka albo tv (albo to i to) nie ogarnia takiej rozdzielczosci.

12step

Obstawiam modchip, bo ja tak miałem. Polecam jednak MX4SIO albo jak to fatka to dysk, bo granie z USB jest bardzo niekomfortowe.
ore ore szabadabada amore

k0zz

Cytat: 12step w Marzec 29, 2023, 15:30Obstawiam modchip, bo ja tak miałem. Polecam jednak MX4SIO albo jak to fatka to dysk, bo granie z USB jest bardzo niekomfortowe.

Tak, to fatka - 5XXX.
Jest gdzieś może jakaś instrukcja jak to ogarnąć? Jaki dysk jest potrzebny i jak to wszystko podłączyć?
Dysk też się pod USB podpina czy jest gdzieś w środku w plejaku na niego miesce? ;)
Otatnio na PS2 bawiłem się 20 lat temu i sporo już z głowy uciekło.

12step

Trzeba mieć taki adapter: https://pl.aliexpress.com/item/4000679610591.html, uwaga, tam są do wybrania dwa, IDE albo SATA. Jest lista kompatybilnych dysków gdzieś w necie. W sumie to musisz poszukać, to nie jest takie plug n play do ustawienia, trzeba podłączyć dysk przez przelotkę na USB na PC i sformatować w formacie PS2, ja w sumie zostawiłem ten "projekt" w połowie, ale parę iso wrzuciłem (odpowiednim porgramem na PC) i całe to działało i nie przycinało filmików jak na USB. Oczywiście na początku nie działało, i  okazało się, że mam modchipa i trzeba go wyłączyć, żeby to ruszyło.

Jak masz wolny jakiś stary dysk na SATA albo IDE, to możesz zaryzykować, tylko podobno nie wszystkie współpracują. Ja wziąłem nowy dysk SATA taki, który był w spisie jako kompatybilny.

Dysk USB podpina się jak pendrive, do USB. I chodzi tak jak pendrive (przycina, bo nie wyrabia transfer w porcie USB).

Dysk wkłada się do środka, tam gdzie jest odkręcana klapka. I zamiast tej klapki się wkręca adapter.

Ja to robiłem z jakimś angielskim tutorialem na youtube. Chyba nawet z tym:

lista kompatybilnych dysków: https://www.ps2-home.com/forum/app.php/page/list-of-compatible-internal-hdds-for-a-phat-ps2
ore ore szabadabada amore

k0zz

Bardzo dziękuje za instrukcje :)
Brzmi to na tyle skomplikowanie, że sobie odpuszczę.
Mam jeszcze oprócz fata również slimkę jako backup.

Trzyzet

Wyszedł nowy, eksperymentalny OPL obsługujący partycje xFAT, wystarczy wrzucać obrazy do folderów CD i DVD.

k0zz

Generalnie udało mi się odpalić grę z USB czy też raczej nie grę ale emulator MAME. Sporo kombinowałem a tak na prawdę to wymagało to zrozumienia jak działa odpalenie konsoli z pendrive i jak to wszystko tam załadować.
Zakładam, że w ten sam sposób odpaliłbym grę ale ponieważ usb działa wolno to będę próbował z zainstalować HDD.

JT

Cytat: k0zz w Czerwiec 22, 2023, 15:16Zakładam, że w ten sam sposób odpaliłbym grę ale ponieważ usb działa wolno to będę próbował z zainstalować HDD.
No nie tak samo, wszystkie programy są z rozszerzeniem .elf, uruchamiasz przeglądarką plików czyli uLaunchELF. Gry możesz mieć w .iso lub w systemie plików PFS, a uruchamiasz je programem OPL(OpenPS2Loader). Jeżeli używasz USB, MX4SIO, ETH to na pewno użyjesz obrazów .iso. Jeżeli używasz wewnętrznego dysku HDD to PFS i wtedy gry(.iso) instalujesz na PC za pomocą np. programu WinHIIP(chociaż to teraz też się zmieni za jakiś czas i po większej aktualizacji OPL, będzie można bezproblemowo używać .iso).
PS2MR