Aktualności

Dysk twardy w PS2 - jak zrobić to dobrze?

JAPONIEC · 32756

Offline f5k

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
  • PSN ID: f5k1spm
Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 25, 2019, 21:23:50
Na co trzeba uważać kupując dysk do ps2 oprócz tego że ma być 3,5? chodzi mi o kupno jakiegoś nowego.

Offline Damian

• Major
  • *
    • Reputacja: 18
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: damiank94
  • Steam ID: damiank94
  • GamerTag: damiank94
Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 25, 2019, 21:33:11
Musisz kupić taki, który ma odpowiedni rozstaw gniazd. WD się nie nadają. Musisz kupić taki, który ma osiem pinów zamiast dziesięciu do konfiguracji pracy dysku. Z góry zaznaczę że WD się nie nadają. Ewentualnie możesz kupić adapter na SATA.

Offline xzer0

Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 25, 2019, 21:53:23
Miałem u siebie WD, ale musiałem przerobić rozstaw gniazd, bo jest za szeroki. Działał ok. Teraz siedzę na przelotce na SATA i mam 2.5 włożone. Dobrym rozwiązaniem też jest SD. Tylko musisz to później podłączyć jak chcesz do lapka SD>przejściówka SD>IDE>IDE-USB> laptop. Kupno w tych czasach dysku ATA jest ciężkie. Ja zawsze coś z demontażu  stosowałem.

Offline f5k

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
  • PSN ID: f5k1spm
Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 27, 2019, 09:51:28
Dzięki za info o pinach, bede na to zwracał uwagę a odnośnie tych sanek do hdd z pierwszej strony do skąd takie wziąść?

Offline Trzyzet

Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 27, 2019, 17:06:27
Dzięki za info o pinach, bede na to zwracał uwagę a odnośnie tych sanek do hdd z pierwszej strony do skąd takie wziąść?

Raczej nie do dostania ale wystarczy nie machać konsolą a będzie dobrze :D

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 88
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: OGAR_niety
Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 03, 2020, 13:46:58
Odkopuję!

Ostatnio dorwałem Network Adapter, więc szukałem optymalnego sposobu na jego wykorzystanie. Zależało mi na tym, żeby FMCB nie był zbyt "inwazyjny" i w razie potrzeby mógłbym go szybko "wyłączyć", bo niepotrzebnie przedłuża on sekwencję startową.

Wobec tego doszedłem do chyba najlepszego dla wielu rozwiązania. W pierwszym slocie mam swoją "normalną" memorkę na save'y z gier PS2, a w drugim umieściłem starą kartę na której zainstalowany jest FMCB wraz z paczką aplikacji. Dysk jest na stałe wpięty do konsoli, ale przecież nie uruchamia się przy starcie sprzętu, więc nawet bez FMCB nie przedłuża on uruchamiania konsoli itd.

Rozwiązanie o tyle wygodne, że z memorki aplikacje ładują się podobno szybciej niż z dysku (bo ten nie pracuje cały czas i czasem musi się jeszcze uruchomić), a i w razie gdybym chciał wrócić do "czystej" konsoli to wystarczy, że wypnę memorkę z drugiego slotu i konsola zachowywać się będzie tak jakby nie była przerobiona. Proste i skuteczne rozwiązanie :)

Mam tylko jeden mały problem, który w sumie nie jest jakiś istotny. Przepisałem ścieżki w FMCB tak aby szukały aplikacji też w drugim slocie MC itd. i wszystko jest okej. Niestety Open PS2 Loader usilnie zapisuje ustawienia na karcie w pierwszym slocie, mimo iż sama aplikacja uruchamiana jest z drugiego slotu. Jest na to jakaś rada? Obecnie po prostu do pliku ustawień na memorce nr.1 dołożyłem pliki z ikoną save'a żeby nie wyświetlało mi się to jako "corrupted data". Nie jest to duży problem bo same ustawienia zajmują mniej niż 100kb, a memorka ma 64mb, ale zastanawia mnie czy nie idzie jakoś "wymusić" na OPL żeby zapisywał ustawienia w tym samym folderze z którego jest uruchomiony.

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 104
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: Sir_Donaldez
Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 04, 2020, 21:53:02
https://bitbucket.org/ShaolinAssassin/open-ps2-loader-0.9.3-documentation-project/wiki/tree-structure

Wynika z tego, że open ps2 loader wczytuje i zapisuje konfiguracje zawsze na pierwszym znalezionym urządzeniu, zgodnie z następującym priorytetem szukania:
MC0 >> MC1 >> HDD >> USB

Jeżeli w slocie pierwszym (MC0) nie ma karty pamięci, to spogląda na slot drugi (MC1), jeżeli tam jej również nie ma, to spogląda na dysk twardy (HDD). Jeżeli brak dysku, to finalnie zapisze na usb (jeżeli masz włożony pendrive).

Możesz spróbować skorzystać z następującej informacji:
If you want to save OPL settings into another device that the MC, remove all MC from slots, disable all devices except the one you want to save onto and “save changes” (don’t forget to remove your settings from mc:/OPL folder if you had). At next launch, OPL will load your settings from the device you choose (and save here), even if you have a MC inserted in a slot.

Czyli spróbuj wywalić kartę pamięci z pierwszego slotu, po czym uruchom open ps2 loader i wymuś zapisanie konfiguracji. Powinien to zrobić z logicznego punktu widzenia na karcie w slocie drugim (zgodnie z powyżej podanym priorytetem kolejności urządzeń).
Następnie uruchom całość ponownie, już ze spowrotem włożoną kartą w slot pierwszy. Open ps2 loader zeskanuje wszystkie urządzenia i powinien wczytać (i od tej pory zapisywać) konfiguracje z karty w slocie drugim.

Ważne: jeżeli na karcie w slocie pierwszym masz jeszcze zapisaną konfiguracje open ps2 loadera (a masz bo Ci aktualnie tam zapisuje) to wywal ją stamtąd koniecznie przed całym zabiegiem. Inaczej on ją wczyta i dalej będzie pod nią zapisywał.

Offline bms

Odpowiedź #37 dnia: Października 28, 2020, 09:38:40
[...]

Ale ja mam pytanie do ciebie - masz sanki na dysk do network adaptera? bez sanek dysk lata w środku luzem. Na zdjęciu niżej NA z dyskiem i sankami już zmontowane:

Ludziska, da się kupić gdzieś takie sanki? Na allegro widzę tylko adaptery z jednego rozmiaru dysku na drugi.

Offline Trzyzet

Odpowiedź #38 dnia: Października 28, 2020, 11:01:41
Sanki były dołączone tylko do linux kita i do tego japońskiego BB Unit.

Poszukaj mojego wątku o adapterze na karty SD ;)

Offline bms

Odpowiedź #39 dnia: Października 28, 2020, 15:46:55
Liczyłem że może to bardziej uniwersalny element...

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Offline Trzyzet

Odpowiedź #40 dnia: Października 28, 2020, 16:46:03
Zobacz że są przykręcone bezpośrednio do network adaptera.

Już prościej wziąć listewki z metalu, zagiąć w opowiednim miejscu, wywiercić otwory i przykręcić O0

Offline pawloosw

• Major
  • *
    • Reputacja: 27
  • W co masz zagrać jutro, graj dzisiaj...
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #41 dnia: Listopada 01, 2020, 21:05:27
Mam chyba 3 NA od Sony. I do zadnego tych sanek. Dysk faktycznie lata jak zyd po pustym sklepie. Na prawde sony sprzedawalo NA bez tych sanek?

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 88
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: OGAR_niety
Odpowiedź #42 dnia: Listopada 01, 2020, 21:30:03
Ja u siebie bodaj zawinąłem lekko dysk folią bąbelkową, tak aby się nie trząsł. Wiem, że dysk podczas pracy się grzeje, ale u siebie gram czasem nawet po kilka godzin i nic się złego nie dzieje :D

Offline Damian

• Major
  • *
    • Reputacja: 18
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: damiank94
  • Steam ID: damiank94
  • GamerTag: damiank94
Odpowiedź #43 dnia: Listopada 01, 2020, 23:48:03
W Europie dysk był niedostępny chyba więc i sanek nie było więc nie wiem czemu tu się dziwić.

Offline bms

Odpowiedź #44 dnia: Listopada 02, 2020, 08:34:00
Czyli jedyny patent, to samemu coś wyrzeźbić.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

SMF spam blocked by CleanTalk