Dysk twardy w PS2 - jak zrobić to dobrze?

Zaczęty przez JAPONIEC, Sierpień 02, 2017, 10:29

Poprzedni wątek - Następny wątek

pawloosw

FMCB? ULE? WINHIP? Byłoby prościej jakbyś podał linka do jakiegoś artykułu gdzie to wszystko opisane jest od podszewki. Nawet niewiem co te pojęcia oznaczają a co dopiero to wszystko poogarniać i zainstalować.  ;)

animare

Cytat: pawloosw w Luty 05, 2019, 22:27
FMCB? ULE? WINHIP? Byłoby prościej jakbyś podał linka do jakiegoś artykułu gdzie to wszystko opisane jest od podszewki. Nawet niewiem co te pojęcia oznaczają a co dopiero to wszystko poogarniać i zainstalować.  ;)

Hej, Pawloosw, zaznacze na starcie, że nic do Ciebie nie mam, ale czytam dziennie m.in. Twoje posty, pewnie dla tego, że wszędzie Cię pełno i dochodzę do wniosku, że najlepiej by było jakby każdy robił wszystko za Ciebie. Jeszcze prościej jakbyś się sam "mega" minimalnie wysilił i wklepał parę zagadnień w google. Liczę się z tym jak najbardziej, że Forum to grupa porządnych ludzi i entuzjastów ale nie można zawsze podawać wszystkiego na tacy. Zwłaszcza, że tych zagadnień jest multum w internecie. Takie jest moje subiektywne zdanie. A propos - nie wspominając już o stronach typu konsole.cdrinfo.pl,  z których niegdyś czerpało się to i owo jeśli chodzi o ciekawostki i wiedzę  C:-). Trzymaj się :-)

pawloosw

Na pewno dużo racji jest w tym co piszesz bo lubię iść na skróty i korzystać z wiedzy/doświadczenia innych niż ogarniać wszystko od podstaw. Może źle robię ale jeśli ktoś zaznajomiony w temacie wskazałby mi jakiś fajny tutek z którego sam korzystał i wszystko zabanglało zaoszczędziłoby mi to szukania spośród dziesiątek jak nie setek stron na ten temat. Bo o to właśnie poprosiłem w wątku, nie opis dokładny co jak mam zrobić, ani żeby ktoś to za mnie zrobił, tylko o jakiś link do tutka. A że wszędzie mnie pełno... Cóż taką mam naturę gaduły. Jeśli to problem to ok, nie będę się już tak udzielać.  :)

hankie

Tutaj grunt to mieć biurkowy komputer i da radę to wygodnie zrobić:

Quake96

Podrzuciłem ci na PW link do mojego starego poradnika, pisanego jeszcze na poprzednie forum na którym się udzielałem :)

pawloosw

Bardzo dziekuje Panowie. Jak tylko bedzie dluzsza wolna chwila przysiadam do lekturki i lecim z koksem. Z tym hdd mysle ze ps2 stanie sie moja ulubiona retro platforma gamingowa a nie jak wczesniej planowalem ps3 fat z kompatybilnoscia wsteczna. :)

pawloosw

Trochę to trwało bo prawie miesiąc  :D ale w końcu się zebrałem i przysiadłem do lektury od kolegi Quake za co mu bardzo dziękuję.
Więc tak. NA działa bezproblemowo z dyskiem samsunga 120gb jaki w niego wpakowałem. Przynajmniej na jednej grze którą udało mi się załadować na próbę (TTT). Ogólnie mam problem z ogarnięciem jakiegoś programu - odpowiednika mcboota - który działałby bezpośrednio z dysku hdd a nie zajmował slot karty pamięci z dodatkową memorką "mcboot". W ogóle chyba coś nie tak mam z tą memorką. Kupiłem z jakąś konsolą memorkę opisaną mcboot. Memorka noname 8mb. Czy to normalne, że gdy uruchamiam konsolę to nie zawsze włącza się menu mcboot (nie mowię o tym w dashu konsoli, tylko ta tabelka ala norton commander) i czasami muszę 3 razy zresetować konsolę żeby się włączył mcboot. Domyślam się że memorka uwalona?

Zależy mi na jakimś sofcie żeby był wgrany bezpośrednio na hdd i umożliwiał uruchamianie obrazów gier z dysku, ale żeby była też możliwość uruchamiania oryg płyt cd/dvd z ps2 i psx. Chciałbym, żeby po wciśnięciu przycisku power uruchamiał się automatycznie screen z wyborem gier z hdd a nie jak teraz włącza sie mcboot, tam muszę wybrać opcję OPL, kolejne menu sie wlacza gdzie dopiero wybieram z listy gre do uruchomienia. Da się tak zrobić, jeśli tak to jak się nazywa ten program bo już się pogubiłem tyle tego jest.  ::)

cinek

Nieoryginalne memorki załapują za którymś razem, oryginał za pierwszym.

pawloosw

Czyli jednak... ale to i tak niezbyt wygodne rozwiązanie z tym mcbootem ładującym się w formie tabelki. Chyba, że szłoby to ustawić tak, że w dashboardzie konsoli od razu wybór jest między loaderem a wlaczeniem gry z plyty. Tylko ten zajety slot mc... Chcę używać tej konsoli do gier z ps2 i psx wiec potrzebuje 2 karty dla kazdej z platform.

EDIT.
Dobra, chyba już wiem czego szukam - Free HD Boot - odpowiednik mcboota z memorki ale. na hdd. Musze poszukać manuala jak to zainstalować i paczki z plikami. Pochwale się jak uruchomię. :)

EDIT 2.
Zainstalowalem hdboota dziala to juz calkiem fajnie. Sloty kart pamieci mam wolne tylko jedna sprawa mi nie pasuje. Podczas uruchamiania gry z hdd cd rom caly czas kreci silnikiem, pomimo ze w napedzie nie ma plyty. Czy to normalne? Gdzies w ustawieniach wydaje mi sie widzialem opcje wylaczenia napedu?

pawloosw

I cały misterny plan w pi....u...  :-X
Wrzuciłem na próbę obrazy płyty tekkena z psx. i zwis przy uruchamianiu. Doczytałem w internetach, że nie da się  na ps2 z hdd uruchamiać gier psx, tylko ps2. Może to ktoś potwierdzić? Może to jakieś nieaktualne posty były i coś sie zmieniło w tej kwesti?  :(

Damian

Można przez emulator, który jest niedopracowany/niedokończony.

pawloosw

Mówisz o pops?
Z tego co wlasnie czytam/ogladam na yt to wspolpracuje tylko z grami ntsx-u, gry trzeba odpowiednio patchować i wogole zagmatwane to strasznie.  ???

Jak patrzę ile zachodu z tymi grami psx na ps2 hdd.... stwierdzam, że muszę upolować okazję z psclassic i wgrac bleema. Korzystać z 2 konsolek wtedy w miarę wygodnie bezstresowo że płyty oryg. po duszy dostaną od żonglowania. Przy psclassicu nie bedzie problemu z przesłaniem obrazu bo po hdmi to zwykly switch bym zastosował.

psmaniac

Masz na hdd porobione ?
hdd0:__common/POPS/POPS.ELF
hdd0:__common/POPS/IOPRP252.IMG
===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================

pawloosw

Musze sprawdzic, bo niewiem. Insralowalem z jakiegos gotowego instalatora ktory zawiera miedzy innymi emu nesa poza ps2 losderem.

pawloosw

Sprawdziłem przed momentem. Folder o którym piszesz mam pusty, nie zawiera żadnych plików. Rozumiem, że muszę dograć tam te 2 pliki, i co dalej?