Wymiana taśmy w DualSchock 2 SCPH-10010

Zaczęty przez armende, Kwiecień 30, 2019, 00:03

Poprzedni wątek - Następny wątek

armende

Witam, posiadam kilka padów takich samych w których mam do wymiany taśmy, ale nigdzie nie mogę znaleźć zamienników. Model pada to SCPH-10010 wersja H.
Znacie może jakieś stronki gdzie można takich taśm poszukać poza allegro, it7. Chodzi mi o taką taśmę: . Prawdopodobnie jest to model SA1Q31B. Taśma jest wlutowywana w płytkę.
Pozdrawiam.

mattek

Też miałem ten problem i niestety nie znalazłem zamiennika modelu taśmy gotowej do wlutowania.

pawloosw

A co się dzieje z tymi foliami, ze musicie je wymieniać? Tam się ma co popsuć w ogóle?

hankie

@up,

masz wytarte styki na gumkach, ciśniesz coraz mocniej > niszczysz ścieżki na folii.

Atr3ju

armende

Teraz już lakier nie pomoże bo mam wszystkie taśmy wylutowane. Jedynie została wymiana. A byłby problem jakbym kupił same piny do wlutowania na taśmę wpinaną i taką też podłączył ?

mattek

Trzeba porównać rozkład ścieżek taśmy do wlutu i tej do wpinania - jeśli będą takie same to spoko. Tylko potem jeszcze kwestia tego czy to się zmieści do obudowy bezproblemowo.

armende

Znajdę trochę więcej czasu i chęci na porównanie ścieżek to dam znać :)

mattek

Taa, zwróć uwagę na złączę taśmy - w tej z pierwszego posta masz na końcu taką kostkę, którą się lutuje to płytki PCB kontrolera.

Atr3ju

To Bodzio bedzie musial teraz zrobic artykul o rewizjach dualshockow 2, a przyznam sie sam nie mialem wczesniej pojecia o innych bebechach niz w moich dwoch dualshockach 2, ktore maja wlasnie ta nowsza tasme na styk a nie na lutowanie.

mattek

Pieron wie tak naprawdę, które rozwiązanie jest nowsze, a które starsze. Mam pada pochodzącego z FATa i tam jest na styk, zaś w padzie dołączonym w komplecie ze slimem 7700x mamy lutowanko.

armende

Porównałem tak mniej więcej taśmy od padów. Tutaj zdjęcie . Pierwsza taśma jest na styki, oznaczenie "SA1Q107B" - z nią problemu nie będzie do wymiany. Druga taśma jest wlutowywana, a trzecia wpinana i one mają identyczne ścieżki ale nie mają oznaczenia. Jest podobna taśma do tej którą potrzebuje, ale ma ona 18 pinów (bynajmniej na zdjęciu), a mi potrzeba na 19. Gniazdo również ma 18 pinów.

daviiid

Dualshock 2 SCPH-10010 model H ma taśmę lutowaną do płytki ,nie wiem czy to przypadek ale każdy taki pad jaki miałem miał uszkodzoną taśmę której wymienić się nie da tak łatwo i jest problem z dostaniem zamiennika.
Dualshocki SCPH-10010 model A posiadają taśmę którą można wymienić bez problemu i jeszcze nie spotkałem się z uszkodzeną taśmą w tym modelu.

Vin324pl

Witam podepnę się bo w moim padzie SCPH-10010 wersja H nie działają wszystkie klawisze krzyżaka, pozostałe przyciski działają. sprawdzałem multimetrem taśmę i jest przejście z grafitowych padów d-pada do gniazda taśmy a potem dalej do scalaka. W takim przypadku prawdopodobnie coś z samym układem jest nie tak ? (analogi działają)