Wymiana kabla w padzie SCPH-10010 H

Zaczęty przez johny, Październik 28, 2018, 15:37

Poprzedni wątek - Następny wątek

johny

Mam dwa pady, z czego w jednym jest uwalony kabel a w innym elektronika. Chciałem przełożyć przewód i zobaczyć czy będzie chodzić, jednak ku mojemu zdziwieniu nie udało mi się wypiąć jego wtyczki przy płytce. Po przyglądnięciu się to chyba w ogóle nie jest wtyczka, tylko plastik. Może to ktoś potwierdzić, czy po prostu ja sobie z tym nie poradziłem?
Tak samo nie udało mi się wypiąć taśmy od przycisków. Znalazłem taki temat i chyba wygląda na to że faktycznie nie jest to żadna wtyczka. http://atariage.com/forums/topic/264338-can-i-remove-the-cable-from-a-playstation-2-dualshock-2-controller/
Myślę żeby to całkiem wylutować i wlutować w jej miejsce od razu bezpośrednio przewody, zda to egzamin?

PS1 SCPH-5552, PS2 fat SCPH-50004 i slim SCPH-70004, PS3 slim CECH-2104b, PSP Fat 1004

Atr3ju

To nie jest wtyczka tylko takie zabezpieczenie kabli jak np. giętka na końcu joypada (nie pamiętam czy to się fachowo nazywa giętka).
Rozcinasz to jakimś nożykiem do takiego stanu aby to całkowicie wywalić, nie bój się kable nadal zostaną w płytce w razie gdybyś chciał zrobić zdjęcie kolejności kolorów. Moim sposobem na to było rozcinanie tego elementu z ząbkami, później wywaliłem to i następnie ten dolny element rozcinałem nożykiem do tapet tak aby zrobić misz masz. Zajmie Ci to troszke czasu ale znam tylko taki sposób na to cholerstwo.

Trzyzet

To jest po prostu przylutowane od dołu, taki udawany konektor coby napsuć krwi ;)

johny

OK, czyli wywalić ten badziew, wsadzić od jego strony kable i przylutować od drugiej strony? Oj napsuło mi krwi, prawie połamałem tą płytkę :D Taśma do przycisków też jest na stałe?
PS1 SCPH-5552, PS2 fat SCPH-50004 i slim SCPH-70004, PS3 slim CECH-2104b, PSP Fat 1004

xzer0

Jak pinout ten sam to możesz całość przelutować. Mi udało się uratować elektronikę raz. Najprawdopodobniej pad został rzucony. Zero reakcji. Poprawiłem luty na głównym kontrolerze i ożył.

daviiid

Posiadam dualshocka z uszkodzonym przewodem ,uszkodzone są kable zaraz przy samym padzie.
Chciałbym obciąć uszkodzoną końcówkę i przylutować kable do płytki.
Kostka w której są kable da się wysunąć jeśli podważymy plastikowe zapadki od góry i mamy wszystkie przewody na wierzchu.
Zastanawiam się czy wylutować te piny z kablami i przylutować bezpośrednio do płytki ? czy przylutować do tych pinów ?

mattek

Ogólnie różnicy nie będzie, grunt żeby nie pomylić kolejności.
Ale jeśli czujesz się na siłach to przylutuj do pinów, a nie bezpośrednio. Będzie to bardziej estetyczna robota :D