PS2 model 30004 załącza się z opóźnieniem

Zaczęty przez OMMMM, Kwiecień 11, 2023, 00:00

Poprzedni wątek - Następny wątek

OMMMM

Witajcie potrzebuję porady w sprawie grubaska model 30004 problem jest taki po podłączeniu zasilania i włączeniu przyciskiem konsola czasem odpala normalnie a czasem brak obrazu i dźwięku ale wszystko się kręci wentylator tacka laser ok wystarczy poczekaj kilka może kilkanaście sekund i pojawia się obraz oraz wraca dźwięk ale żeby było ciekawiej brak ekranu powitalnego tylko  cisza i czarny ekran i nagle pyk menu konsoli się pojawia oczywiście po takim uruchomieniu można normalnie grać sprawdzałem różne kable różne tv i efekt identyczny konsola nie przerabiana mie lutowania jedynie w laserze było grzebane przez poprzednich właścicieli szkoda mi jej jako dawcy na części bo jest w bardzo ładnym stanie i chciałem ja naprawić ale sami widzicie zachowanie jest dziwne bo w sumie włącza się za każdym razem ale niekiedy trzeba troszkę poczekać niewiem jak to ugryźć ??
Elektronik z zapleczem służę pomocą jak trzeba

Atr3ju

Spróbowałbym na początek zmienić zasilacz na sprawny z innej FATki.

mattek

Też zacząłbym od zasilacza. Opisywany problem najbardziej kojarzy mi się z kondensatorami nietrzymającymi nominalnej pojemności. Podobne objawy dają komputery z taką właśnie usterką.