Slim 75004 nie czyta płyt DVD, czy warto inwestować?

Zaczęty przez KekMeh, Marzec 27, 2023, 19:06

Poprzedni wątek - Następny wątek

KekMeh

Witam. Posiadam PS2 Slim SCPH-75004. Obecnie ogrywam na nim gry na FMCB (przez kabel internetowy z kompa), ponieważ konsola ta nie czyta płyt DVD (płyty te są odczytywane bezproblemowo na innym PS2 slim, chyba nawet na takim samym modelu a jak nie ten sam to SCPH-70004). Płyty CD czyta bez zarzutu (testowane na wypalonej płycie z muzyką). Jest to najprawdopodobniej wina zdychającego lasera. I mam następujące pytanie: czy warto inwestować? Konsolę kupiłem za 180 zł (dużo za dużo jak za egzemplarz który nie czyta gier), jeśli będzie trzeba wymienić laser, to w serwisie zgaduje, że ok. 200-300 zł (jeśli się mylę to proszę mnie poprawić) no i bateria CMOS jest martwa, to już mogę sam wymienić (koszt kilka złotych). Zastanawiam się, czy nie lepiej i taniej byłoby sprzedać tą konsolę i kupić inną. Jeśli miałbym kupić inną, to SCPH-90004 ze względu na wbudowany zasilacz bo trochę bez sensu latać z tą cegłą a konsolę często przenoszę. A więc, czekam na wasze zdanie.

KekMeh

Cytat: KekMeh w Marzec 27, 2023, 19:06
Jeśli miałbym kupić inną, to SCPH-90004
Jeśli nie znalazłbym jakiegoś sensownego SCPH-90004, to szukałbym SCPH-70004. W internecie wyczytałem, że w SCPH-75004 był inny laser, zmieniony podobno dla cięcia kosztów i uważany przez niektórych za mniej niezawodny i sprawiający problemy z niektórymi starszymi grami na PS2. Więc chyba jednak coś w tym jest.

Damian

Kup 70004 i wyślij do @xzer0 na SD moda. A tą sprzedaj.

KekMeh

Nie chcę się bawić w mody, chciałbym utrzymać konsolę w oryginalnym stanie.

KekMeh

A i jeszcze co oznacza tą cyrfa na końcu modelu? Np. SCPH-70001, SCPH-70003, SCPH-70004 itd.

mariusz391

Cytat: KekMeh w Marzec 27, 2023, 19:50A i jeszcze co oznacza tą cyrfa na końcu modelu? Np. SCPH-70001, SCPH-70003, SCPH-70004 itd.
Region konsoli czyli w tym przypadku USA/UK/PAL
A co do pytania to nie wiem czy ogólnie inwestowanie w slimy ma sens w tym wypadku. Mi już wystarczyło że cholerna taśma lasera w SCPH 90004 porysowała mi jedną z moich gier, a to standardowa przypadłość w tych modelach. Do tego pamiętaj że na SCPH 90004 nie uruchomisz standardowego FreeMcBoot, zostaje ci tylko FunTuna.
Jak już chcesz konsole do odpalania płyt to tylko PS2 Fat, slimy zostawić do ,,kopii zapasowych''

KekMeh

Co do rysowania płyt, to można podkleić taśmę od lasera taśmą dwustronną tak aby jednocześnie się nie urwała i nie rysowała płyt. Fata raczej nie chcę, jak coś się zepsuje to trzeba dużo rozkręcać. Jeśli już to chyba poszukam sprawnego 70004

xzer0

Kup sobie router usb z aliexpres za 40zl zamiast lasera i kraj przez miniaturowy dysk sieciowy. Na yt na kanale retropierdolnik masz poradnik

JT

Skoro noszenie zasilacza to problem, to noszenie pudełek z grami to tym bardziej problem. Także napęd DVD najlepiej olać i odpalać gry albo z mx4sio albo mini routerka i do tego model 90k z funtuną.
PS2MR