PS2 - specyficzny radiator na płycie głównej

Zaczęty przez gumislav, Grudzień 15, 2015, 21:44

Poprzedni wątek - Następny wątek

gumislav

Zgodnie z naklejką na mojej konsoli FAT posiadam model 39004. Przeglądając filmiki i zdjęcia z czyszczenia i rozbierania tego modelu dostępne w Internecie zauważam, że żaden z nich nie ma takiego dziwacznego radiatora jak u mnie. Czy to jest rzeczywiście 39004?
Dodam jeszcze, że te radiatory są przyklejone do procesora za pośrednictwem jakiejś gumowej taśmy.

A tutaj napęd. Laser też jakiś inny niż na filmikach.

Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

G-R-Z-E-C-H

Ten laser to zamiennik. Ale nie ma się co dziwić. Mało fat'ek zachowało do teraz oryginalne.

xzer0

Wszystko w normie. Takie radiatory były montowane w 39004 i chyba w 35004 też, nie pamiętam jak było w 50004. Laser jest produkcji SANYO, fabrycznie montowano lasery tej firmy w konsolach. Najwięcej SANYO było w ostatnich fatach 50004, a dokładnie modelu HD7- który uchodzi za najlepszy. Niestety twój to inny model. Warto też zaznaczyć że 50004 były najgorsze pod względem awaryjności sterownika lasera, przerobione konsole jarały lasery, nieprzerobione zresztą też.

Schizo

Co do tej gumowej taśmy to jest to termopad/thermopad i raz na jakiś czas warto go sobie wymienić, bo trafi on swoje właściwości. Jest on odpowiedzialny za odprowadzanie ciepła i stosowany jest zazwyczaj tam, gdzie nie można użyć normalnej pasty termo-przewodzącej.
Mój kanał na Twitch: https://twitch.tv/lubiestaregry