SCPH-77004 Problem z odczytem

Zaczęty przez Pley, Listopad 10, 2015, 13:54

Poprzedni wątek - Następny wątek

Pley

Cześć. Nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie...

Czy w/w model PS2 faktycznie nie jest w stanie odtworzyć gier w standardzie DVD-9 ? Czy to oznacza, że muszę kupić inny model aby móc zagrać w świeżo zakupione przez siebie God of War i GoW 2 ?

Bardzo proszę o pomoc w temacie bo jestem totalnie zielony.

EDIT: Gdzieś wyczytałem aby wejść w "Browser" i ustawić na ON jakieś "Diagnosis". Po ustawieniu tego udało mi się raz załączyć GoW 1, zapisałem po chwili (zapis trwał bardzo długo) i gdy wyłaczyłem Plejkę i chciałem załączyć GoW 2 tym samym sposobem, to już się nie udało...

GoW 1 też już nie chce się tak załączyć. O co chodzi? Co to diagnosis daje, że raz się udało odpalić grę?
Gracz lubi grać :)

gumislav

Kolego, znawcą tematu PS2 nie jestem, ale wydaje mi się, a nawet jestem o tym niemal przekonany, że każda oryginalna gra na PS2 powinna bez problemu działać na każdym sprawnym PS2, bez względu na model (pierwszy czy ostatni). Sam miałem PS2 slim oryginalny GoW śmigał sprawnie. Czy problem masz tylko z tymi dwiema grami? Czy jesteś przekonany, że twoja konsola jest sprawna technicznie?
Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

Pley

Też wychodziłem z założenia, że konsola powinna odtworzyć gry bez problemu, ale różne cuda idzie wyczytać.

Konsole mam od niedawna, ale miałem okazje na niej przetestować (jestem w posiadaniu) Mortal Kombat, NFS Pro Street, Ghost Recon, Spiderman 2 i LOTR.

W tej nawet chwili gram w Ratchet & Clank, które u siostrzeńca miało problemy z cutscenkami (ścinały), a u mnie chodzi jak bajka.

Czyli reasumując- z normalnymi DVD nie ma problemów i działa jak marzenie...

GoW dostałem dziś, gry są oryginalne na pewno, PAL i stan nośników to 5+. Dziwne, że raz udało mi się odpalić jedynkę, a potem już nic. Czy to może być wina lasera? Może go przeczyścić? Co oprócz spirytusu nadaje się do czyszczenia lasera?

Hycuś

Benzyna ekstrakcyjna i szmatka do wycierania okularów.

gumislav

Mnie również wydaje się, że powodem problemów z odczytem wspomnianych gier będzie zanieczyszczona soczewka lasera. Pozostaje mieć nadzieję, że nie szwankuje sam laser. Nie wiem jak sprawa wygląda w przypadku PS2 slim, ale w PSX można jeszcze "przedmuchać" przestrzeń między soczewką a laserem sprzężonym powietrzem (co prawda przez bardzo małą szczeliną, ale jednak). Jeśli da radę, to też bym tego spróbował.
Ponadto, przyjrzyj się płycie przy delikatnym sztucznym świetle. Na oko płyta może wydawać się nieporysowana, ale może być na niej np. jakaś transparentna plama albo jakieś głębokie odciśniecie (jak od ziarnka piasku).
Zobacz też, czy na żadnej z płyt nie ma prześwitu, tj. czy wierzchnia warstwa płyty (ta z nadrukiem) nie ma jakiejś rysy - wówczas bywa, że promień lasera nie ma się od czego odbić, choć spód może wyglądać idealnie.
Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

Janusz

Uważaj z tym czyszczeniem soczewki i póki co spróbuj jakoś przedmuchać czy coś bo skoro inne gry działają to dziwne, że te akurat w stanie +5 nie. Nieraz ja soczewki się porusza to jeszcze gorzej może być.

Tak czy siak, każde PS2 powinno czytać wszystkie gry, więc coś jest na rzeczy.

Chudy

Cytat: Hycuś w Listopad 10, 2015, 16:53
Benzyna ekstrakcyjna i szmatka do wycierania okularów.

Pierwszy raz słyszę o czyszczeniu jakiejkolwiek optyki benzyną ekstrakcyjną. Mnie uczono, że można użyć alkoholu izopropylowego lub płynów dedykowanych do pielęgnacji obiektywów fotograficznych, pozostałe ciecze mogą spowodować uszkodzenie (zmatowienie) soczewki, szczególnie jeśli jest ona plastikowa. Przetestowałeś Hycuś ten sposób?

Janusz

Benzynę odradzam! Już ślina lepsza, a najlepiej izopropanol.

Damian

Cytat: Pley w Listopad 10, 2015, 13:54
Czy w/w model PS2 faktycznie nie jest w stanie odtworzyć gier w standardzie DVD-9 ? Czy to oznacza, że muszę kupić inny model aby móc zagrać w świeżo zakupione przez siebie God of War i GoW 2 ?

EDIT: Gdzieś wyczytałem aby wejść w "Browser" i ustawić na ON jakieś "Diagnosis". Po ustawieniu tego udało mi się raz załączyć GoW 1, zapisałem po chwili (zapis trwał bardzo długo) i gdy wyłaczyłem Plejkę i chciałem załączyć GoW 2 tym samym sposobem, to już się nie udało...

GoW 1 też już nie chce się tak załączyć. O co chodzi? Co to diagnosis daje, że raz się udało odpalić grę?

Moja 77004 bez problemu uruchamia DVD9. Przy próbie uruchomienia pokazuje jakiś błąd ? Czy po prostu rusza płytę i po chwili staje ?

eloiasia1

Zobacz moze czy konsola ma jeszcze plombe gwarancyjna, jesli byla otwierana to z tymi modelami jest duze podejzenie, ze ktos mogl wymienic laser i go poprostu odpowiednio niezkalibrowac, a te plytki sa nagrywane na dwoch warstwach i odpowiedni bios do laseru jest konieczny.

Pley

Konsola ma plombę, więc zakładam, że nikt nic nie grzebał.

Zgodnie z radą przeczyściłem laser delikatnie z użyciem spirytusu salicylowego- nic innego nie miałem.
Oba GoW odpalają teraz od strzała.

Dziękuje bardzo za pomoc ! Coś tak czułem, że gadanie o tym, że różne modele mogą nie odtwarzać DVD-9 to jakaś bzdura, ale wolałem zasięgnąć opinii doświadczonych Sonowców :D.

retron67

pewnie,że bzdura każdy model czyta dvd 9,polecam jak wyżej ślinę(bardzo dobre właściwosci czyszczące odkarzające,warunek musi być czysta ;))

Pley

dezak, już prawie miesiąc temu zauważyłem, że to ściema- w poście poprzedzającym Twoją wypowiedź dziękuje za pomoc, bo GoW odpalał od strzała po przeczyszczeniu lasera ;).