Dziwny dźwięk podczas uruchamiania ps2

Zaczęty przez st00leyeczka, Październik 05, 2017, 23:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

st00leyeczka

Siemanko, odkopałem moją ps2 z szafy. Niestety, podczas uruchamiania się gry na konsoli następuje dwukrotnie niepokojący dzwięk buczenia i włącza się ekran menu playstation (tak jakby konsola nie czytała gry). Po kilku chwilach na ekranie menu buczenie ustaje, laser zaczyna normalnie działać i wczytuje grę.

Czy macie może pojęcie która z części może być do wymiany w konsolce? czy problem może leżeć w laserze, silniczku obkręcającym płytę, prowadnicy która przemieszcza laser czy może jeszcze coś innego?
Czy ktoś miał podobny problem?

Mój oryginalny pad również nie działa, nie odpowiada ani jeden przycisk oprócz przyciska "start". Wymieniać płytkę?

Pozdrawiam!

hankie

A może po prostu wentylator po latach postoju zaczyna pracę na sucho? Jak to buczenie ustaje potem? Lekko barbarzyński sposób - włącz konsolę ale wiatrak zatrzymaj przedtem paluchem na moment, zobaczysz czy to on. Jakby wiatraczek można wymienić na nowy z allegro, albo odratować:
http://strefapsx.pl/forum/pc-sega-xbox/kacik-pctowy/msg18435/#msg18435

Odnośnie pada - może to po prostu wina kabla? Bezkosztowo zacząłbym od rozebrania padziora i jego wyczyszczenie. Wacik - izopropanol i płytkę też machnąć - stary kurz, syfy i pot sprzed kilku lat mogły zrobić robotę.

Zresztą - ciekawe ile sprzęt przeleżał - ciesz się, że odpala i działa, ale potem rozbiórka i śmigasz na nówkę ;)

PS Twój nick jest przeoryginalny :> Wpadaj do wątku powitalnego i napisz coś o sobie.

st00leyeczka

Dziękuję za odpowiedź, nie sądzę aby to była sprawa wentylatora (czy nie powinien buczeć cały czas jeżeli jest wadliwy?). Buczenie (brzmi jakby metal pocierał o metal) trwa dwu lub trzy krotnie. Wydaje mi się, że jest to specyficzny problem ponieważ płyta z grą nie jest w ogólę odczytywana gdy słychać dźwięk buczenia (odpala się wtedy menu playstation), dopiero po chwili laser załapuje i wczytuje grę wyłączając jednocześnie menu,

Trzyzet

Ale żeś anon nickiem dowalił xDDDDDDDDDDDDD

Jest szansa że mechanizm napędu/lasera, no tego dziadostwa co płyty czyta szlag trafił. Ale zobacz najpierw czy to nie wentylator.

hankie

Można też potem dokładnie rozebrać mechanizm napędu lasera, wyczyścić i nasmarować ruchome 'mechaniczne' elementy smarem silikonowym, albo teflon-silikon. Może blokuje czymś napęd, który potem zaskakuje i jednak wczytuje po czasie - wtedy to buczenie to ruch silniczka, albo siłowanie się napędu na prowadnicach.

Ale i tak czeka rozbieranko konsolki ;) Ale opłaca się i z tutorialami dasz radę:)