PS2 Slim SCPH-70003 – nie czyta gier – inne płyty OK

Zaczęty przez hankie, Październik 25, 2017, 11:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

hankie

Oczywiście jak to zwykle bywa – jak sobie coś kupię, to nie może być to normalne czy logiczne. Wewnętrzna chęć przygarniania klamotów, których naprawy i restoring pod koniec równa się cenie normalnego egzemplarza. Do rzeczy.

Do mojego przytułku trafiła PS2 Slim, model SCPH-70003. Nawet jej nie otwierałem jeszcze, ale rzecz jasna odpalić ustrojstwo trzeba było (sprzedający pisał, że w ogóle nie działa, nie mam pretensji).
Pali normalnie, ale odczytuje tylko:
- gry PS2 – NIE (żadnej nie odpaliłem)
- filmy DVD – TAK (całość bez problemu, nawet stare płyty po wypożyczalni)
- gry PSX – TAK (nawet stare gołe płyty, czy stare demka w biednym stanie).

Gdyby w ogóle nie ruszyło DVD to bym powiedział, że laser zdechł. Ale gierek PS2 kurka nie czyta.
Czy przychodzi Wam na myśl, gdzie mógłbym zajrzeć tak z pierwszego lepszego strzału? Moja FATka wyglądała jak ze strychu, ale laser (odpukać) żyletka.
A tu sru...

Pomożecie?

alf

Konsola przerobiona ? Jezeli tak, to może być wina modchipa. Sprawdź czy czasem jakiś kabelek mu się nie odlutował.
Jeżeli nie, to możliwe że chip po prostu się zepsuł. Zdarzyło mi się to w klonie modbo 4.0.

70003 to ten pierwszy pierwszy model slimki w którym lasery wymagały zabezpieczenia diodowego, bo zdarzało się ludziom że ot tak się przepalały. Sprawdź czy masz obecne jakieś patenty na płycie głównej w stylu wlutowane dodatkowe elementy.

hankie

No tak, moje świeżackie braki - zapomniałem o chipie :P Tak jakoś mi nie zależało na tym diwajsie to nie wziąłem pod uwagę... A fakt, zwróciłem uwagę na brak jakichkolwiek naruszeń plomby, lecz dołączone gry były tylko oryginalne stąd moje olanie.

Ehh, jeszcze zrobi mi problemów coś na co miałbym wylane ;P

Coś jeszcze ewentualnie przychodzi do głowy? Usiądę od razu z głową pełną Waszych pomysłów:)

alf

Przetestuj jeszcze czy łyka kopie zapasowe Twoich oryginalnych gier.

Sprawdź czy odpala gry z różnych regionów (PAL/NTSC).

Sprawdź "tasiemkę" która łączy głowice lasera z płytą główną oraz tasiemkę która łączy mechanizm obracający płytką. Miałem u siebie taki przypał że jak wylutowywałem wadliwy modchip to nie zauważyłem że niechcący uszkodziłem jeden z tych malutenkich przewodów w tasiemce (było to przy samym jej koncu, styk jednego z przewodów po prostu odpadł). Efekt był taki: płyta się kręciła ale konsola nie potrafiła jej odczytać.

xzer0

70003 to brytyjska. Chyba że gry masz ntsc, albo płyta podmieniona...... Ja też bym obwiniał taśmę. BTW fajny model, polecam sd moda zrobić. Aha i mogę pokazać jak rozróżnić v13 od v12

Widzisz tutaj schemat zabezpieczeń do v12 - tzn comsoft fix

Model v13 nie ma tej ścieżki którą trzeba przeciąć. Zamiast 3 punktów (3 trzeba przeciąć), są tylko 2. I na lewo od portu usb są zabezpieczenia sony. Na diagramie tam jest pustka.

Mi się udało 2 razy trafić v13 - najlepszy model. Ogólnie v12 miały plombę z tyłu konsoli tam gdzie kable av, ale mało który egzemplarz ma plombę teraz.

hankie

X czy dałbyś radę poprawić linki? Z chęcią zajrzę ;)

Zaraz otworzę konsolkę i zalukam :) Mówicie taśma? Ale jakby ona była uszkodzona to filmy DVD i gry PSX odtwarzałyby mi bez problemu? No cóż, ciekawe czy nie zobaczę zaraz chipa z dyndającym kabelkiem :P

Konsola była z jUKej raczej - bo gry mają angielskie CEXowe nalepy - więc jest to możliwe.

hankie

UPDATE:
@xzer0 - jestem pełen podziwu wiedzy - konsola ma (miała) plombę fabryczną z tyłu przy portach, która jest już nacięta - uwierzcie mi była fabryczna. Na totalną rozbiórkę koło 1 w nocy nie miałem ochoty, ale wyczyściłem choć wiatraczek z układu chłodzenia, jest ciszej.

Tak więc - wg wytycznych - to v12. Plomba fabryczna. Co prawda nie odwracałem płyty głównej, ale śrubki odkręcałem z 'fabrycznym stęknięciem', więc wątpię że ma chipa. Czy PS2 nie miała 'podwójnego' lasera? Ale kuźwa filmy DVD czyta bez zająknięcia. Konsola wewnątrz nie miała zbyt wiele kurzu, wiatraczek myślałem że będzie omszony, ale nie było tragedii.

Jest możliwość że ktoś naprawdę otworzył konsolę, zamontował chipa i po mistrzowsku ogólnie uratował plombę - ale ani śladów odklejania, totalnie nic...

alf

Głowica lasera w ps2 ma dwa potencjometry - jeden do ustawiania odczytu płyt DVD a drugi do CD, zatem chyba mozna mówić o "podwójnym laserze". Jednakze skoro działają Tobie filmy DVD, które w moim mniemaniu są większym obciążeniem dla soczewki lasera aniżeli gry, to dziwnym wydaje sie winić laser.

Co do plomby - skoro była nacięta, to znaczy że ktoś już się dostawał do środka (?). Moze wcale jej nie zrywał, tylko ostrym narzędziem naciął odpowiednio.

hankie

Dziwaczność, wiem - z tym działaniem.

Plombę sam naciąłem! I naprawdę patrząc pod lupą na naroża tej naklejki, brak jakichkolwiek zmarszczek i otarć - śmiem twierdzić że była tam od nowości... Po weekendzie rozbiórka totalna, na razie nie śmiem dopuszczać możliwości wymiany lasera :P

xzer0

No więc dobra. Musisz upewnić się co do zabezpieczeń. Tutaj masz wszystko co mam, możesz to ściągnąć z mojego google driva

https://drive.google.com/file/d/0B2W5RdzOdaZnTWw4Um9vYkEyUjg/view?usp=sharing

Wchodzisz w V12>commsoft v4 i tam musi być schemat montażu. Jak wszystkie punkty będą się pokrywać to v12.

Ogólnie ta konsola nie może być przerobiona bo padnie, trzeba koniecznie zabezpieczenia dołożyć. Polecam summ0ne i comsoft v4. Diodowy nie jest tak skuteczny i założysz go tylko jak na rezystorach masz wartość 303. Co do summ0ne to montuje się rezystor, zależnie od zastosowanych w konsoli tylko na trackingu. Focus męczy laser... A co do fixów na płytkach jak comsoft. Pierwszy był matrix fix dalej na bazie matrixa rozwijano comsofty. Finalna wersja comsofta to v4. Łatwo można ją wykonać, jak będziesz chciał to mogę sam to zrobić dla Ciebie.  Aha comsofty i inne palą lasery spu3170. To wszystko.

hankie

OK - by usystematyzować - jeśli mam Laser spu3170 to i tak fixa nie zamontuję, tak?
Ogólnie fix jest do chipa potrzebny, dobrze kumam? Ale jak chipa nie będzie? Co oprócz tasiemek byłoby podejrzane? Dziwi mnie strasznie, że w ogóle filmy on odtwarza, gier już niet.
Może już by nie wróżyć - po weekendzie wezmę płytę główną w ręce, potem na otwartej konsolce odpalę gierki ori, kopię ori i zobaczę jak tam mechanizm rusza. Na teraz słyszę, że kręci płytą ale nie ładuje gry.

BTW - czy może Diagnose w opcjach odpalić? Pamiętam coś, że z menu się zmienia opcję a potem bez resetu czasem odpali trudną grę.

xzer0

Na spu nie zamontujesz comsofta i innych zabezpieczeń opartych o układ programowalny. Czyli zostają tylko diody i rezystor. Ale spu to ten dziwny laser jak na foto

A czemu nie ma odczytu to nie wiem. Najlepiej mieć drugą konsolę na przekładkę. Ogólnie na oryginałach można grać bez zabezpieczeń, ale i tak bym się pokusił minimum o summ0ne, czyli o ten rezystorek.