PS2 Slim 77004 - wyłącza się.

Zaczęty przez psycho_mantis, Grudzień 18, 2016, 11:09

Poprzedni wątek - Następny wątek

psycho_mantis

Kolejny wrak z mojej kolekcji - pamiętam tylko tyle, że dostałem go w prezencie. Była rozkręcana, wszystko wizualnie wydaje się być OK. Niestety konsola po zamknięciu pokrywy klapki przechodzi w stan czuwania, tak samo jak z zamkniętą klapką się nie włącza. Co to za problem?

xzer0

Najprawdopodobniej taśma. Sprawdź ścieżki.

psycho_mantis

mattek

Niee, jest też taśma od włącznika, łatwo ją uszkodzić.

psycho_mantis

Czy aby ta taśma naprawdę ma wpływ na to? Kiedy mam otwartą pokrywę DVD to konsola za każdym razem normalnie reaguje na przycisk POWER/RESET.

mattek

Ale możesz mieć gdzieś zwarcie pomiędzy czujnikiem klapki, a znajdującym się pod nim wyłącznikiem. W momencie zamknięcia jej, konsola dostaje sygnał jak przy wyłączeniu.

psycho_mantis

To ma sens. Zabieram się do roboty. Żeby dużo nie rozkręcać i nie szukać. Zamiennik od 75004 będzie ok? Tj. taśma + ewentualnie płytka wyłącznika.

xzer0

McMarycha

Odepnij laser i sprawdż czy problem dalej występuje. Zasilacz rozumiem masz oryginalny ?

TheDaypEX

Cytat: McMarycha w Grudzień 29, 2016, 19:38
Odepnij laser i sprawdż czy problem dalej występuje. Zasilacz rozumiem masz oryginalny ?

A co ma piernik do wiatraka? Pisał, że konsola normalnie jest uruchomiona gdy jest otwarta klapka i czujnik klapki jest zwolniony, a wyłącza się gdy ją zamyka/jest zamknięta. Tak jak napisał mattek czy xzer0 będzie uszkodzona taśma lub przycisk (albo to i to).

xzer0

Ano ma piernik do wiatraka, gdyż konsola potrzebuje większego natężenia prądu, gdy go nie ma wyłącza się. Proste? Proste! Taki rezultat uzyskamy gdy podłączymy konsolę zasilaczem z ps one.

McMarycha

psycho_mantis

Dobra wariaty. Wróciłem z sylwestra... ;) Niestety - wymiana nie pomogła! Wymieniłem i taśmę i płytkę PCB. Problem nadal ten sam! Przy otwartej klapce z ciekawości - zablokowałem czujnik ręcznie. Konsola dalej na chodzie. Domkne fizycznie klapke - STANDBY :|

EDIT
@McMarycha

Niestety możesz mieć dobre przeczucie. Postaram się to sprawdzić. Czego to wina?

McMarycha

Tam nie ma tylko jednego czujnika, trzeba zablokowac wszystkie. Jak juz to zrobisz to albo konsola się wyłączy, albo soczewka lasera zacznie się poruszać.
Ale zamiast sie bawić ręcznie po prostu odłącz i soczewkę lasera i silniczki. I sprawdź czy dalej się wyłącza. Jeżeli nie, to podłączasz same silniczki i laser odsuwasz do końca ps2, tak aby po zamknięciu klapy on wrócił do kółka.

TheDaypEX

Sprawdź ten czujnik (C) możliwe, że jest uszkodzony. Znajduję się on na samej górze po lewej od śruby trzymającej mechanizm lasera. Na 2 zdjęciu on jest zaklejony taśmą u ciebie nie powinien być. Jest to mały czarny przycisk, jeżeli wcześniejszy użytkownik używał Swap Magica mógł uszkodzić przycisk.