PS2 Slim 75004 - płyty potrzebują "rozpędzenia" ręcznego

Zaczęty przez KekMeh, Luty 15, 2025, 16:42

Poprzedni wątek - Następny wątek

KekMeh

Witam. Moja PS2 ma problem z uruchomieniem płyt. Pomyślałem, żeby wyregulować potencjometry lasera (CD 1260 Ω, DVD 1010 Ω), jednak nic to nie zmieniło. Zauważyłem, że konsola ma problem z rozpędzeniem płyt, trzeba "pomóc" jej ręcznie a wtedy płyta zostanie normalnie odczytana. Wygląda to tak, że płyta jest tylko "ruszana" nawet nie na pełen obrót i tak co ok. sekundę, w końcu rozpędza się ale do zbyt niskiej prędkości, laser coś cyka i płyta w końcu staje, błąd "The disc could not be read.". Gdy "pomogę" płycie ręcznie, wejdzie ona na odpowiednie obroty i zostanie poprawnie odczytana. Obejrzałem w ten sposób film DVD, więc wykluczyłbym laser, bo chyba film by się wieszał gdyby było coś z nim nie tak. Płyty CD-R z wypaloną muzyką działają zawsze i nie trzeba im "pomagać" rozpędzić się. Czyżby silniczek napędzający płyty już nie domagał? A może podczas startu płyty napięcie na silniku jest zbyt niskie? Ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną i jak to naprawić?

Retro Chomik

Może sterownik od kontroli pracy silnika już niedomaga

KekMeh

Cytat: Vin324pl w Marzec 01, 2025, 23:36
Może sterownik od kontroli pracy silnika już niedomaga
Może, ale co z tym faktem (jeśli to jego wina) zrobić? I jak to zweryfikować?

Retro Chomik

Dróg jest kilka,
Najłatwiej wsadzić sprawny laser i jak dalej problem to wiadomo że coś na płycie głównej w konsoli szwankuje.
Trudniejsza droga - trzeba wylutowac sterownik sprawdzić z kartą katalogową czy nie ma zwarcia. Może być też jakiś kondensator lub rezystor fikniety obok sterownika i zaburza pracę.

Ps. Jak laser cyka to często soczewka się nie ogniskuje odpowiednio więc stawianym na niego

Miałem ostatnio pada dualshock 2 z nie działającym przyciskiem R2. Myślałem że taśma transmisjna padła to wymieniłem, nic nie dało. Przelutowalem sprawny Procek z innego egzemplarza - dalej to samo więc problem na płycie głównej kontlolera. A przejście z gniazda taśmy do procka jest więc problem gdzie indziej. Odpuściłem bo w tym czasie zrobię pełne spa jakiejś konsoli....

KekMeh

Cytat: Vin324pl w Marzec 02, 2025, 11:46
Ps. Jak laser cyka to często soczewka się nie ogniskuje odpowiednio więc stawianym na niego

Gdy zdarzy się, że zacznie kręcić płytą ale nadal za wolno, to laser cyka. Gdy próbuję kręcić tak, że ledwo robi pełny obrót to lasera nie słychać. Myślisz, że gdybym wymienił laser, to zacznie kręcić normalnie wszystkimi płytami?

Retro Chomik

Zacząłbym od wymiany lasera bo inne sposoby to już wymagają sprzętu i doświadczenia , gdyby to była 70003/4 to mogłoby prędzej coś paść innego

xzer0

Taśmy spraw i stan silnika. Może blokadę masz  co plyte hamuje wyłamaną?

KekMeh

Cytat: xzer0 w Marzec 02, 2025, 18:39
Taśmy spraw i stan silnika. Może blokadę masz  co plyte hamuje wyłamaną?
Taśmy na oko wyglądają w porządku, nie są naderwane, styki też nie najgorzej, mogę je przemyć spirytusem (akurat skończyła mi się ipa). Blokada hamująca jest na miejscu i spełnia swoją funkcję.

Edit: wyczyszczenie styków taśm nie pomogło.