PS2 SCPH 90004 Spadek FPS'ów

Zaczęty przez RemO, Lipiec 30, 2016, 09:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

RemO

Dzień dobry :)

Przez długi czas się nie odzywałem na strefie, trochę zabiegany byłem.

Piszę w sprawie problemu podanym tak jak w temacie, czy powyższy model (z wbudowanym zasilaczem) może gorzej odtwarzać gry od pozostałych modeli? Aktualnie mega spadek FPS zauważyłem przy Call of Duty: Finest Hour. Czy da się to jakoś naprawić i czy na wcześniejszych modelach konsoli gra działa płynniej? (jeśli ktoś miał okazję tą grę testować na innym modelu to proszę o informację).

Moje wątpliwości są uzasadnione, ponieważ podczas kupna konsoli, sprzęt testowałem na Medal of Honor Frontline i ciężko się grało, cały czas gra działała średnio na 20 FPS'ach, gdzie u mojego kolegi na slimce z zewnętrznym zasilaczem gra śmigała powyżej 30.

Proszę o informację czy u Was jest podobnie, czy muszę wymieniać konsolę :P

mattek

Kiedyś spotkałem się z sytuacją, kiedy ten model, z powodu wbudowanego zasilacza, lubił się przegrzewać. Konsola po prostu chodziła głośno. Być może coś jest na rzeczy, choć powodem może być też mniej sprawny laser.

Hohi

Mam ten sam model konsoli, którą kupiłem nową w Saturnie. Miałem identyczny problem z Finest Hour, a była to chyba trzecia gra którą uruchomiłem na tym sprzęcie, więc to raczej nie wina lasera. Samej gry przez to nie przeszedłem bo momentami to była prawdziwa katorga.

Quake96

Nie wiem czemu macie takie problemy... Toć każde PS2 ma te same parametry, a wbudowany zasilacz niewiele tutaj robi. U siebie grałem w jakiegoś Medal of Honor i działa płynnie.

RemO

no właśnie, te same parametry a spadek widać (tak jak wyżej pisałem w przypadku MoH Frontline). Też drastyczny Spadek FPS widać w GTA VCS przy tej wielkiej karuzeli, czasem potrafiło nawet spaść do dosłownie kilku FPS, ale akurat tutaj nie wiem czy to wina konsoli czy zkichanego portu na PS2

JT

Wpływ na działanie gry może mieć np.stan lasera, kiedy dłużej doczytuje to mogą powstawać lagi. Również ma też wpływ to z którego regionu jest gra, gry w NTSC działają lepiej. Kolejnym czynnikiem jest tv, dobry tv lcd potrafi znacznie poprawić płynność obrazu.
Może w modelu 90004 zasilacz się przegrzewa i traci swoją sprawność?
PS2MR

Quake96

Jakie przegrzewanie? Toć ta konsola nawet się dobrze nie zagrzeje. Grywałem całe nocki w GTA i ani razu nie miałem wspomnianych przez was problemów z tak drastycznymi spadkami płynności. Jedyne "lagi" jakie spotykałem to zwyczajnie wina optymalizacji gry a nie problemów technicznych.

RemO

konsola nie miała nigdy problemu z odczytem jakiejkolwiek płyty, nie była przerabiana, natomiast zasilacz się nie przegrzewa, owszem działa dosyć głośno, ale sądzę że tak to już jest przy tych modelach. Może faktycznie to tylko wina źle zoptymalizowanych gier.