Pad Esperanza EG106

Zaczęty przez lukasgta, Grudzień 31, 2018, 21:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

lukasgta

Szanowni Forumowicze
Po ośmiu latach chciałem odpalić swoją czarnulkę. Tytuł jaki był w czytniku to mgs3:se. Zdziwiłem się bo po odpaleniu gierki snake sam zaczął iść w lewo. Zmartwiłem się bo już przeczuwałem, że będzię problem lub problemy(a miałem pograć sobię w święta :(). Poczytałem na forach, że naprawienie ds2 jest dla ekspertów więc odpuściłem(nie działa góra,lewo,l1,l2).
Zamówiłem pada z tematu wątku. Lecz otrzymałem kolejny cios. Pad działa jak należy(wibrację trochę mniej wyczuwalne niż na ds2) aczkolwiek gdy jest podłączony do konsoli to karta pamięci(sony 8mb oryginał) nie jest wykrywana prze konsolę. Gdy tylko odłączę pad karta pojawia się w menu głównym konsoli.
Proszę o pomoc lub jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem.

alf

Wyrzuć tego co masz za okno i kup oryginalny pad ds2. Na rynku wtórnym jest ich od groma. Sporo z nich jest w dobrym stanie.

lukasgta

Tylko mam wątpliwość aby nie powtórzyła się historia mojego pada(tzn. po 18 latach wiązki w ,,taśmie" przestają łączyć). Do którego roku produkowano pady ds2. Jak można rozpoznać przybliżoną datę produkcji pada?

alf

Musiałeś mieć pecha z tymi wiązkami, moje pady ds2 działają do dziś. Zaryzykowałbym, tym bardziej ze oryginalny ds2 dostaniesz już za 20 - 30 PLN. Nie mam pojecia czy idzie odczytać datę produkcji pada (podejrzewam, że nie).

NPol41

A nie jest tak że po modelu pada (wygrawerowanym z tyłu) można wywnioskować lata jego produkcji?

SALADYN

Cytat: NPol41 w Styczeń 01, 2019, 15:03
A nie jest tak że po modelu pada (wygrawerowanym z tyłu) można wywnioskować lata jego produkcji?
Niby można ale po co skoro większe znaczenie ma przebieg pada a nie to kiedy go wyprodukowali.

lukasgta, najlepiej posłuchaj alfa i znajdź zadbaną używkę w zaufanym sklepie albo zainteresuj się taką przejściówką.

https://strefapsx.pl/jak-podlaczyc-dualshock3-dualshock4-do-psx-ps2/

lukasgta

Mam nadzieję, że osoby testujące ten adapter save'wowały gry(ps2) i wszystko działało. Mam pytanie jak z wytrzymałością ds3 i ds4(ewentualnie który lepszy?[wytrzymalszy?].

Atr3ju

DS3 tylko oryginalne bierz. Moje mają po 7 - 8 lat, gałki oryginalne chodzą bardzo poprawnie i nadal są w dobrym stanie technicznym, bateria trzyma średnio 5 godzin non stopa. Pierwsze modele DS3 były najtrwalsze czyli te bez A czy A1 na końcu modelu na naklejce.

Stall

Zdecydowanie zainwestuj w oryginalnego DualShocka. O ile konsola jest sprawna, to z takiego pada będziesz najbardziej zadowolony.
Sam mam Esperanzę Warriora, i nadaje się to tylko do gier PS1 na dpadzie, anologi są do niczego.

Trzyzet

Cytat: lukasgta w Grudzień 31, 2018, 23:12
Tylko mam wątpliwość aby nie powtórzyła się historia mojego pada(tzn. po 18 latach wiązki w ,,taśmie" przestają łączyć).

Te żyły wewnątrz korodują od jednego punktu w obydwie strony. Coś jak korodowanie kabli antenowych z uszkodzoną izolacją.

JT

Cytat: lukasgta w Styczeń 02, 2019, 23:05
Mam nadzieję, że osoby testujące ten adapter save'wowały gry(ps2) i wszystko działało. Mam pytanie jak z wytrzymałością ds3 i ds4(ewentualnie który lepszy?[wytrzymalszy?].
Mam ten adapter chyba z 1,5 roku i działa świetnie w połączeniu z DS3, bo tylko z tym padem będziesz miał analogowe przyciski (DS4 ich nie posiada). DS3 ma dużo lepsze analogi, DS4 ma za to normalne spusty, ale to i tak w nielicznych grach się przyda, a sam pad ma słabą baterię, także częściej będzie używany na kablu.
PS2MR

lukasgta

Cytat: Atr3ju w Styczeń 02, 2019, 23:41DS3 tylko oryginalne bierz.
Na allegro widzę ds3 oryginalne 32,49-39,99[nowe oryginalne], czy taka ,,niska" cena jest mozliwa?

Atr3ju

Nie, za używke oryginalną zapłacisz jakoś 70 - 80 zł i najlepiej bierz te modele bez A czy A1 czy tam B. Te modele z literą są już odchudzane, pewnie gorsze elementy na pcb itp.

Stall

@lukasgta
Uważaj przy kupnie DS3, żebyś nie trafił na podróbkę. Sporo tego na allegro i na pierwszy rzut oka wyglądają legitnie.

lukasgta

Kupiłem adapter Brook'a i ds3. O dziwo pad z nazwy tematu też działa(już nie znika karta pamięci). Jestem bardzo zadowolony chociaż retrogaming(jeżeli można to tak nazwać) słono kosztuje.