Playstation 2 slim restartuje się.

Zaczęty przez kwiecien94, Czerwiec 13, 2017, 13:56

Poprzedni wątek - Następny wątek

kwiecien94

Witam. Mam taki problem. Posiadam konsole playstation 2 slim z wgranym na karte pamieci Free MCBOOT 1.95. Kiedy nagram jakąś grę na płyte, to konsole po zbootowaniu jej restartuje się za każdym razem. Straciłem juz chyba z 5 płyt i z każdą jest to samo. Dodam, że nagrywanym na płytach DVD-R Verbatima.

alf

Czy przed wypaleniem gry na plyte dokonales jej patchowania za pomocą programu ESR disc patcher ? Bez tego gra nie ma szans ruszyć, bo przeróbka FREEMCBOOT zaklada ze gra jest widoczna dla konsoli tak jak film dvd. Musisz ją zatem spatchować by tak bylo.

kwiecien94

Spatchowałem na 100 % każdą z tych gier, które starałem się nagrać, także nie wiem, co może być nie tak.

alf

No to moze sprobuj manualnie odpalic gre z poziomu loadera (nie pamietam jak ta aplikacja sie tam nazywala w zestawie aplikacji ktore daje free mc boot) a nie czekac az konsola sama to zrobi. Uruchom zatem konsole bez plyty, wejdz do aplikacji ktora sluzy do ladowania gier. Włóż płytę. Naciśnij odpowiednią opcję do zabootowania gry.

Może być też tak, że masz np. złą przeróbkę (bo chyba była możliwość tak wgrania tego free mc boota by zajmowal malo miejsca na karcie ale warunkiem bylo to zeby byl wgrywany na modelu konsoli na ktorym ma byc w przyszlosci uruchamiany). Moze ktos zrobil tak, że np. wgrał tego free mc boota na ps2 FAT, dał Ci tę przerobioną kartę, a Ty próbujesz uruchamiać to na slim i już jest jakiś problem z kompatybilnością.

Trzecia rzecz którą warto sprawdzic, to to czy nagrywasz na DVD+R czy DVD-R. Zależnie od konsoli, jedne łykają najlepiej -R, inne +R. Musisz przetestować oba warianty.

Quake96

PS2 z reguły nie lubią się z płytami DVD+R. Jeśli już to DVD-R.

Resetuje się tylko na nagrywanych płytach? Oryginalne działają bez problemu? Jak tak to szukałbym problemu w FMCB. ESR może być winien. Zmień elfa i sprawdź.

Cytat: alf w Czerwiec 13, 2017, 16:03
Może być też tak, że masz np. złą przeróbkę (bo chyba była możliwość tak wgrania tego free mc boota by zajmowal malo miejsca na karcie ale warunkiem bylo to zeby byl wgrywany na modelu konsoli na ktorym ma byc w przyszlosci uruchamiany). Moze ktos zrobil tak, że np. wgrał tego free mc boota na ps2 FAT, dał Ci tę przerobioną kartę, a Ty próbujesz uruchamiać to na slim i już jest jakiś problem z kompatybilnością.

To nie ma nic do rzeczy. Skoro samo FMCB działa to znaczy, że wykonana jest prawidłowa instalacja. W przypadku niekompatybilnej instalacji FMCB w ogóle by się nie uruchomiło.

Atr3ju

Gdzieś tam wyczytałem że ludzie z fmcb 1.95 przeszli na ten starszy fmcb 1.8 i wówczas wszystko zaczęło działać.