PS2 Problem z czytaniem płyt (cd i dvd dl )

Zaczęty przez spqr, Styczeń 17, 2017, 10:32

Poprzedni wątek - Następny wątek

spqr

Niedawno zakupiłem konsolę PS2 slim. Konsola okazała się posiadać chip Modbo ( nie wiem czy jest to istotne przy moim problemie ale na wszelki wypadek podaję ). Wszystko było ok do czasu aż zachciałem pograć w gry z PSX. Nie będę ukrywał, że był to jeden z głównych powodów zakupienia ps2. Konsola czyta bezproblemowo płyty DVD. Jednak kiedy wkładam płytę DVD DOUBLE LAYER bądź też płytę CD i to nie ważne czy płyta CD z grą na PSX czy z grą na PS2 Pojawia się informacja PLEASE INSERT PLAY STATION FORMAT DISC. Płyty z muzyką na CD działają ok. Podejrzewam więc ( mogę się mylić ), że laser jest OK. W końcu czyta płyty DVD. Natomiast tak jak powiedziałem - gry na CD nieważne czy PSX czy PS2 są niewykrywane. Identycznie wygląda sytuacja z płytami DVD double layer. Po włożeniu płyty pojawia się wyżej wymieniony komunikat i płyta przestaje się obracać. Czy jest to wina Chipu który blokuje czytanie tych płyt? czy jest to wina lasera? A może coś jeszcze innego? Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Wyżej opisałem problem a tutaj dam dodatkowe informacje co już próbowałem by problem zwalczyć bo być może te informacje komuś kto zechciał by pomoc okażą się przydatne.

testy zostały wykonane na oryginalnych grach ale również porobiłem ich kopie zapasowe by sprawdzić czy to coś zmieni. Zwykłe płyty DVD czytają się jeśli zostały nagrane na dysku plus + natomiast te nagrane na minusach - czytają się w kratkę. Raz tak a raz nie. Płyty DVD DL i CD nie czytają się wcalę. Pojawią się zapewne każdemu znajomy ekranik z purpurowym dymkiem i komunikatem o włożeniu dysku w odpowiednim formacie. Płyty jak mniemam nagrałem też w odpowiednim formacie ( iso a nie ecm ). Zauważyłem również, że po testach z płytami CD i DVD DL konsola przestaje czytać też zwykłe DVD które wcześniej nie sprawiały jej problemów ( sytuację tę rozwiązuje restart konsoli ) próbowałem kilku sztuczek znalezionych w internecie takich jak dociskanie klapki w czytniku jak i zmiana prędkości napędu oraz wygładzania tesktur w ustawieniach konsoli. Samej konsoli nigdy jeszcze nie otwierałem a słyszałem jeszcze o metodzie przestawienia czegoś w klapce od napędu co teoretycznie powinno sprawić, że konsola zacznie czytać gry z PSX. Nie próbowałem tego jednak jeszcze ponieważ nie będę ukrywał, że konsoli boję się troche otwierać ale PRZEDE WSZYSTKIM problem ten nie pojawia się tylko przy grach na PSX ale również w grach w formacie PS2 tyle, że nagranych na CD a nie na DVD  ( 4x4 evo ) jak i również przy grach na DVD DL ( god of war ) DLatego też moje podejrzenia padają na czip. Czy to możliwe, że Modbo chip blokuje czytanie z tych nośników? Czy poprostu laser siada albo pada cała konsola? Z góry bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

hankie

O dziwo (odpukać) oprócz przejściowych problemów z Szarakiem nie miałem problemów z laserem w konsoli - tymbardziej w PS2. Jednak jeśli słabo gry na DL czyta (nawet ori) to już laser świeci słabiej. Także w przypadku 'czyta CD a nie czyta DVD' i odwrotnie - większość niestety celuje w laserek.

EDIT: Z tego pamiętam (tylko raz do czyszczenia swoją slimkę kiedyś otwierałem) wysokość lasera można zmienić za pomocą 2 śrubek z 'podkładkami' na których laser siedział, lecz wydawało mi się to bardziej mozolne niż 'zębatka' z PS2). Ale niech bardziej w PS2 dłubiący wypełnią.

alf

Opcje są dwie:

1) laser na wykończeniu
2) wadliwy modchip

Jezeli to wersja slim konsoli, to najtaniej bedzie kupic na razie nową głowicę lasera bo to koszt chyba 30, max 40zl. Wymienić i sprawdzić czy pomogło.

Jezeli nie pomoze, to znaczy ze masz do chrzanu modchip.

Mialem pol roku temu taką sytuację. Kupilem ps2 slim przerobioną. Na ekranie startowym przedstawial sie chip modbo z oprogramowaniem matrix infinity czy cos takiego. Kopie ktore dostalem od sprzedajacego dzialaly OK. Niestety mi sie zachcialo odpalac tez wszystkie gry z PSX (kopie i oryginaly). I tu sie pojawil problem jak u Ciebie, konsola calkowicie je odrzucala.

Na zagranicznych forach sugerowali by wejsc do menu chipa (nalezy przytrzymac [] + /\ przy bootowaniu konsoli) i sprawdzic ustawienia modchipa (czy ma włączone odpalanie płyt z psx i płyt DL). Wszedłem, pozmieniałem jakieś opcje bootowania gier psx i plyt DL, zapisałem ustawienia w chipie, zrestartowałem konsole i... Konsola przestała czytać cokolwiek.

W necie wyczytalem ze to wina chińskiej podróby chipa (tak, nawet wśród chipów są "zamienniki"), które palą się przy próbie zmiany ich ustawień. Byłem wściekły.

Swój problem rozwiązałem kupując chipa modbo 760, który wygląda jak ten tutaj: http://www.it7.pl/plytka-elektroniczna-p-718.html
Wywaliłem stary modchip i na jego miejsce wlutowałem ten modbo 760 i moja konsola zaczela odpalać wszystko - gry ps2 na dvd, dvd DL, CD, płyty psx oryginalne i kopie. Ba! Można nawet zmieniać opcje modchipa i nic mu sie nie dzieje. Ja np. wyłączyłem sobie jego logo przy starcie bo wole widziec oryginalne Sony :)

spqr

Szczerze to mam nadzieję, że to problem lasera a nie chipa. Co prawda wymiana lasera jest droższa ale z tym sobie poradzę za to z samodzielnym lutowaniem czipa już gorzej. Mi też się ten chip wydaje jakiś podejrzany. Widzę, że jednoznaczne określenie problemu jest raczej niemożliwe, więc prawdopodobnie po prostu kupię nowy laser a jeśli to nie pomoże to wezmę się za chipa. Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi.

alf

Yup wymiana modchipa to dosc sporo pracy w porównaniu z wymianą laserka która jest prostsza.

Jezeli jednak problemem okaze sie modchip, to wal smialo moze cos pomozemy tutaj.

hankie

Stary motyw - potencjometry na 2 laserki można kręcić, ale to już raczej odpust ostateczności.

spqr

To już za wysokie progi na moje nogi. BTW Próbowalem wejść w menu chipa wciskając kwadrat i trójkąt podczas bootowania konsoli ale to nic nie daje.

Quake96

Cytat: makumator w Styczeń 17, 2017, 11:04
Cytat: spqr w Styczeń 17, 2017, 10:32
to wina lasera

Nie powiedziane, że od razu wina lasera.

Spróbuj uruchomić jakąś grę na CD odpalając konsolę i resetując ją 2, albo 3 razy. Mój chip w FATcie ma coś takiego, że PSXowych gier nie zabootuje bez podwójnego resetu.

alf

Cytat: spqr w Styczeń 17, 2017, 12:34
To już za wysokie progi na moje nogi. BTW Próbowalem wejść w menu chipa wciskając kwadrat i trójkąt podczas bootowania konsoli ale to nic nie daje.

Ah bo ja sie pomylilem - kombinacja klawiszy to trójkąt i kółko.
Nalezy przytrzymac oba, a nastepnie uruchomic konsole z wcisnietymi.
Powinno zadzialac jezeli masz chip modbo lub pokrewny. Jezeli masz ripper to musisz wygooglowac.

!!! UWAŻAJ !!!, zmiana opcji a nastepnie ich zapamietanie i wyjscie moze spowodowac permanentne uszkodzenie modchipa jezeli jest to chinski klon!!!

spqr

Po wejściu w menu chipa okazuje się: wersja 1.93 a obsluga DVD DL jest na ON więc powinno dzialać.. może to jednak laser. Opcja z wlożeniem plyty PSX i kilkukrotnym resetowaniem konsoli nie zmienia niczego.

AHA jeszcze jedno. Czasami po wlożeniu DVD DL pojawia się czarny ekran i niewielki bialy napis UNABLE TO READ DISC jeśli to coś zmienia w sprawie...a wątpie.

alf

Obawiam sie ze ten napis "Unable to read disc" moze wskazywac na slabiutki juz laser.