PS2 39003, KHS-400R, Modbo 760. Problem z odczytem CD, DVD czyta każde.

Zaczęty przez Paweł, Grudzień 07, 2023, 14:16

Poprzedni wątek - Następny wątek

Paweł

Witajcie.
Mam dość dziwny problem z moim PS2.
Płyty DVD odczytuje dosłownie każde. Musi być to naprawdę jakiś totalny noname i mocno porysowany, a konsola i tak jest w stanie dojść do momentu logo PS2 i najwyżej wywali do browsera lub jest ciemny ekran. Oczywiście nie gram na takich płytach, nie katuje lasera trzymam je raczej jako testowe. Jedynie przy DVD9 kilka razy stuknie laserem na początku, ale zawsze tyle samo razy, widocznie tak chyba ma być.

Problem występuje natomiast przy CD. Najczęściej przy grach PSX (niestety nie posiadam oryginałów, próbowałem różne marki i różne prędkości), ale czasem też przy audio-cd (oryginalne).
Co ciekawe nigdy nie zdarza się to przy oryginalnej grze PS2 na CD (Virtual Tennis 2).
Problem polega na tym, że konsola nie może rozpoznać za każdym razem płyty, czasem rozpozna od razu, czasem za 3-,a czasem za 10-tym razem. Gdy nie może rozpoznać, to słychać stukanie soczewki lasera, płyta się kręci.
Jednak gdy uda się jej rozpoznać płytę to nie ważne jaka, może być i porysowana a gra działa płynnie.

Pytanie, czy to laser mówi dobranoc, czy jednak problem jest gdzie indziej, wszak gdy już się uda rozpoznać płytę, to dalej działa bez zarzutu. Może to wina modbo (jest raczej oryginalne, bo nie psuje się przy zapisywaniu ustawień).
No i dziwne, że to CD ma problem, przeważnie to DVD siada, wszak zdecydowanie to na tym formacie gra się o wiele częściej na PS2, a w dodatku gęstość zapisu to właśnie na DVD jest większa i to tu jako pierwsze moim zdaniem pojawiają się problemy.
Laser był czyszczony, pod szkłem powiększającym. Nie ma żadnych zacieków, kurzu, plam.

zenq

U mnie tez siadlo cd a dvd smiga. Moze kumpel od ktorego kupilem duzo gral kiedys na ripach ;-)
Na poczatku problem jak u Ciebie, jak juz zlapal to szlo, potem padlo na amen.
Z tym, ze u mnie to slimka 75xxx ale tez z oryginalnym modbo.

Paweł

Dzięki za odpowiedź. Oczywiście czekam na dalsze. Pozostaje mi się więc cieszyć, że to, do czego głównie została stworzona (gry PS2)  działa.
Kusi podregulować laser potkiem, ale to może go tylko jeszcze tylko bardziej dobić w imię zasady "lepsze wrogiem dobrego".
@zenq Czyli mówisz, że będzie już tylko gorzej?

Dzisiaj będę miał oryginalną grę PSX (ciekawe, w jakim stanie będzie płyta), to sprawdzę.

Przepraszam, że post, pod postem, ale nigdzie nie widzę opcji edytuj.

Janusz

Nie przejmuj się, jak trzeba coś napisać to trzeba :) Edycja się odblokuje wraz z wyższą rangą, czyli od 50 wiadomości.

xzer0

Warto pokręcić białym kółkiem, dalej przeczyscić laser od środka. Sprawdzić prowadnice i na końcu można laser podkręcić. Są 2 potencjometry jeden od CD drugi od dvd. Ogólnie modbo760 w ps2 fat to słaba opcja. Syfiasty chip. Podróba podroby z bazaru. Do slim się to montowało.

Paweł

W sumie można spróbować, wszak to nieinwazyjna metoda i można wrócić do poprzedniego punktu. Podobno tym kółkiem kręci się tylko w jedną stronę i po osiągnięciu wartości granicznej przeskakuje ponownie na najniższy punkt.
Tylko, to kółko działa również na DVD, a skoro ono działa dobrze, to nie chciałbym tej funkcji popsuć.
A co do modbo to nie wiem. Swego czasu niemal wszyscy je mieli i chwalili. Było bardzo popularne. Z tego, co wiem, to i podróby modbo się trafiały.
Jakby nie było moim zdaniem modbo to najlepsza opcja. No ok, może też FMCB, ale to już trzeba się bawić w patche, itp. Ale jest to najmniej inwazyjna metoda.
Z modbo to nawet god of war przekopiowany z oryginału działa, nic nie trzeba się bawić, a podobno w płytach DL trzeba było kilka sztuczek, a tu kopia 1:1 jak zwykła płyta i działa.

Vin324pl

Podepnę się pod temat bo mam problem z 50004 gdzie DVD czyta błyskawicznie a CD (psx) żadnej. Jest opcja że uszkodził się LA6508 czy wtedy nic by nie czytała ?

xzer0

Vin324pl

Taki konwerter się nada ?
https://allegro.pl/oferta/konwerter-usb-rs232-uart-ft232rl-ftdi-programator-9923899869

Edit, wymieniłem laser na 400c i Lenschanger zrobił robotę, czyta wszystkie płyty

xzer0

Ten będzie git. UART często działa cuda. Miałem konsolę co chciała czytać a nie mogła. Mieliła, męczyła się i nic. Na idealnych płytach też. Po skalibrowaniu wróciła do życia. Lasery co są kompletną padaką się nie uratuje ale takie przypadki gdzie CD nie działa albo dziwnie mieli a nie czyta to jak najbardziej. Uwalony laser poddaje się od razu. W fatach to tylko działa, tam się elektronikę kalibruje ręcznie i później precyzyjnie ustawia wysokość lasera.