PS2 30004 i padnięty laser

Zaczęty przez f5k, Maj 31, 2021, 14:02

Poprzedni wątek - Następny wątek

f5k

Witam. Pomyślałem, że nie ma sensu, by konsola stała z zepsutym laserem skoro można wymienić laser, a same ps2 coraz więcej lat mają na karku. Model lasera to ksh-400b, widzę modele 400c na allegro, ale słyszałem, że trzeba regulować coś i w ogóle, gdy się wymienia na inny model niż się miało. Ja się na tym nie znam, jeszcze chyba coś trzeba rozlutować przed, by laser chodził. Więc jak z tym jest ?

edit - interpunkcja, znaki przestankowe - hankie

xzer0

Kup 400b. Słyszałem że są lepiej wykonane od 400c. Bynajmniej z aliexpres. Sterownik lasera się zmienia programem prosto. PS2 Lens changer. Z innych porad to możesz ustawić stary laser białym kółkiem. Reguluje się tak wysokosc napędu. Nowy laser trzeba tak regulować.

Kiedyś konsola niby martwa po regulacji wstała. Miałem 2 takie konsole

f5k

@xzer0 to kupie tego b, z tego regulowania to rozumiem że bede musiał po zamontowaniu wyregulować wysokość. trudne to jest? rozumiem że kupić, wykręcić stary czytnik i zamontować ten nowy taki sam model i wtedy wyregulować?

xzer0

Rozbież górna obudowę, odkrec pokrywę napędu. Podłącz konsole, otwórz klapkę. Wysunie się i na samym końcu będzie białe kółko do regulacji wysokości. To ślimak więc się kręci w jedną stronę i wraca do 0. Wyreguluj stary laser. Jest szansa że będzie działać.

f5k

Ja rozumiem i bardzo doceniam chęć ratowania tego modelu ale ten model już w serwisie lata temu próbowali regulować lecz i to nie pomogło, zanim tam trafił to czyściłem go pare razy wiec wtedy odpuściłem i kupiłem nowego slima. Już zamówiłem tego 400b i może wtedy bedzie czytał płyty. Jak mi przyjdzie to bede próbował zamontować, oby to nie było za trudne dla takiego laika elektroniki jak ja.

f5k

O ludzie ile ja zabawy miałem z tą wymianą lasera. Najpierw rozlutować te ścieżki zabezpieczające w nowym laserze, jeden elektronik co tam sie zajmują różnymi sprzętami w ogóle nie miał zielonego pojęcia o co chodzi, zerwał za to czarną plastikową obwódkę i musiałem przełożyć starą z padniętego lasera. Kto inny musiał mi to rozlutować ale sie udało, potem niefortunnie przy rozkręcaniu ps2 zerwałem pasek od przycisków power/eject i tym razem bez serwisanta sie nie obyło, zrobił, zapłaciłem i teraz działa wszystko choć laser jakoś cienko czyta wypalone płyty choć to nic nowego dla mnie. Jednak jest lepiej niż przed wymianą lasera.