PS 2 SCPH-30004 czarny ekran na AV i hdmi, brak sygnału

Zaczęty przez zetx12, Luty 02, 2021, 13:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

zetx12

Witam wszystkich!

Długo szukałem w internecie ale jakoś nie mogę znaleźć rozwiązania problemu.

Jakiś czas temu odkopałem swoją konsolę PS 2 SCPH-30004 z kablem AV. Niestety po podłączeniu do TV przez oryginalny kabel AV sony nie ma sygnału video i audio. Próbowałem z adapterem hdmi i zmianą ustawień obrazu na ślepo ale też bez skutku. Przeczyściłem wszystkie styki alkohole izopropylowym i dalej nic.

Ma ktoś jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić? Czy płyta główna na śmietnik? Sugestie proszę pisać w prostym języku  ;)

P.S. W konsoli wymieniłem laser (bo go uszkodziłem), uchwyt laser i nasmarowałem prowadnice. Teraz pod względem mechanicznym działa bez problemu.

Dzięki za pomoc!

xzer0

zetx12

Nie znalazłem tylko PS5. Wszystkie bezpieczniki sprawdziłem multimetrem i każdy dawał sygnał dźwiękowy.

płyta główna BH-010

xzer0

To sprawdź układ BA od pracy lasera. Możliwe że jest zjarany.

zetx12

mam BA6664FM i BA5815FM. Jak je sprawdzić multimetrem czy są sprawne?

mattek

A może warto sprawdzić inny telewizor? Nowe TV nie muszą widzieć stosunkowo niskiej rozdzielczości PS2.

zetx12

Sprawdzałem na 2 tv i na obu bez rezultatów. Mógłbym jeszcze teoretycznie sprawdzić na 2 innych przez euro złącze jeśli jest szansa, że zadziała

xzer0

Sprawdź kable. I na RCA i euro. BA5815FM sprawdź. Weź multimetr, jeden tester do masy drugi do każdej nóżki. Tam gdzie jest masa gdzie jej być nie powinno to masz uszkodzenie