problem z DVD w FAT 30004

Zaczęty przez susior, Październik 18, 2024, 12:37

Poprzedni wątek - Następny wątek

susior

kupilem ostatnio faciora, mam zamiar kupic network adapter i zrobic moda, ale postanowilem sprobowac odratowac laser. sprzedajacy pisal, ze przestala czytac plyty dvd, zaczal regulowac laser potemcjometrem i go zepsul. okazalo sie ze nadal mozna go przekrecic, ale paznokciami. konsola plyty dvd czyta raz na 10 prob, raz wywala czerwony ekran o nieoryginalnej plycie, raz wyrzuca do browsera i po kliknieciu krzyzyka na plycie wraca spowrotem, i po wielu probach uda jej sie wlaczyc gre. dodam tez, ze ma ona wlutowanego modchipa, czy moze byc to jego wina? sprzedajacy pisal, ze wypalone gry mu dzialaly ale tez mial co jakis czas czerwony ekran, ja mam go non stop na wypalonej grze, chyba ze zle na nagralem. czy warto sprobowac odlutowac chwilo modchipa, czy to na pewno laser?

alf

To wszystko co opisałeś brzmi jak zużyty laser, który ktoś troszke podratował kręcąc potencjometrem. Miałem identyczne objawy na moim FAT w którym laser uległ zużyciu.

Możliwe, że u sprzedającego troszke lepiej działały nagrywane nośniki ponieważ nagrywał inną (lepszą) nagrywarką na innych (lepszych) płytach. Ale skoro i tak dostawał czerwone ekrany to znaczy że laser i tak jest zużyty.

Co do modchipa - jest cień szansy, że to on jest winien. Może jakieś połączenie uległo pogorszeniu (zimny lut, albo kabelek się poluzował).
Ja bym zaczął od podmiany lasera na inny sprawny (to chyba troche łatwiejsze niż odlutowywanie modchipa by potem znowu go lutować jak sie okaże że to jednak nie on).

xzer0

Kup nowy láser i skalibruj go przez uart programem pmap. Chip zostaw.

alf

Cytat: xzer0 w Październik 18, 2024, 13:19
Kup nowy laser i skalibruj go przez uart programem pmap. Chip zostaw.

Chyba opisywałeś kiedyś te kalibracje na forum. Jeżeli tak, to daj link do swojego tematu.

Ta kalibracja przez uart myslisz ze jest obowiązkowa? To sporo zachodu jak ktos robi to pierwszy raz, ale podejrzewam ze da najlepsze wyniki.

Mimo wszystko dla laika tak aby zrobić 'w miare dobrze' nie wystarczyloby sobie pokrecic potencjometrem po troszku i próbować znaleźć najlepsze położenie?

susior

Cytat: alf w Październik 18, 2024, 12:56
To wszystko co opisałeś brzmi jak zużyty laser, który ktoś troszke podratował kręcąc potencjometrem. Miałem identyczne objawy na moim FAT w którym laser uległ zużyciu.

Możliwe, że u sprzedającego troszke lepiej działały nagrywane nośniki ponieważ nagrywał inną (lepszą) nagrywarką na innych (lepszych) płytach. Ale skoro i tak dostawał czerwone ekrany to znaczy że laser i tak jest zużyty.

Co do modchipa - jest cień szansy, że to on jest winien. Może jakieś połączenie uległo pogorszeniu (zimny lut, albo kabelek się poluzował).
Ja bym zaczął od podmiany lasera na inny sprawny (to chyba troche łatwiejsze niż odlutowywanie modchipa by potem znowu go lutować jak sie okaże że to jednak nie on).

nie wiem czy oplaca mi sie kupowac nowy laser, po prostu w tej cenie kupie ten caly network adapter i wrzuce sobie freehddboot. ale dzieki za pomoc

susior

Cytat: alf w Październik 18, 2024, 12:56Co do modchipa - jest cień szansy, że to on jest winien. Może jakieś połączenie uległo pogorszeniu (zimny lut, albo kabelek się poluzował).
co do tego, jeszcze pytanie. bo przy wkladaniu wypalonych plyt przy kazdej probie uruchomienia ich wlacza sie czerwony ekran, nie mam zadnych innych problemow i nie udalo mi sie odpalic wypalonej plyty. mozliwe, ze zle ja wypalilem ale czy moze byc cos zle z samym chipem? jak czulem wczesniej, to nagrzewal sie troche po tym jak konsola popracowala

xzer0

susior

nie mam aktualnie zdjec, a nie ma mnie w domu wiec nie mam jak rozebrac konsoli. to jest aktualnie jedyne zdjecie jakie mam, co ciekawe nie pokazuje sie nic przy uruchamianiu konsoli, nie znalazlem tez tak samo wygladajacego chipa w internecie

xzer0

Duo to staroć. Być może wymaga kombinacji klawiszy aby odpalić dvd

12step

Ja bym wypalił dvd z tym patchem, co odpala bez modchipa i spróbował wyłączyć modchip i odpalić.
ore ore szabadabada amore

susior

rozebralem konsole, zauwazylem ze pin Z z modchipa nie jest do niczego przylutowany, tylko lata sobie luzem. odlutowalem go calkiem, i konsola odpala gry prawie za kazdym razem. czasem wywala czerwony ekran, ale po wlozeniu plyty na nowo odpala sie bez problemu. gdy odlutowalem zasilanie oraz - od modchipa, konsola odpala sie ale nie daje obrazu. mozliwe ze modchip sie poddal ze starosci? czy moze cos gdzies jest zle zlutowane?

susior

tu znalazlem schemat podlaczenia modchipa

susior

Cytat: 12step w Październik 20, 2024, 15:15
Ja bym wypalił dvd z tym patchem, co odpala bez modchipa i spróbował wyłączyć modchip i odpalić.
wiesz gdzie moglbym go znalezc?

12step

ore ore szabadabada amore

susior

Cytat: 12step w Październik 20, 2024, 17:54
Strasznie dawno to robiłem, ale wydaje się, ze to jest to: https://www.psx-place.com/resources/esr-by-ffgriever.680/
potrzebuje do tego miec wgrany fmcb? czy moge to zrobic dzieki samemu modchipowi? i dodatkowo czy przez to moglbym zainstalowac fmcb?