PlayStation 2 FAT 390004 problem z płytami [Disc Error]

Zaczęty przez Hades, Kwiecień 07, 2016, 19:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

Hades

Witam

Zostałem pokierowany tu z FanPage FB Strefy PSX ws problemów z konsolą PS2 FAT. Otóż, kupiłem konsolę jako złom za 20zł, gość uważał, że konsola nie działa po upadku, chociaż nic poza przodem szuflady nie było pęknięte ani też uszkodzone z zewnątrz. Były też plomby na śrubach świadczące, że nie była otwierana i przerabiana - chociaż o dziwo dostałem z kompletem płyty DVD z pirackimi grami i zasilacz (niby do tego modelu) który faktycznie był od PS2 Slim... pomijam to.

Konsole rozebrałem, wyczyściłem, nasmarowałem prowadnice, odświeżyłem soczewkę lasera itd. Buda została wyszorowana bo chyba z 50 letni syf na niej był. Po tym włączyłem, laser odezwał się, wszystko ok... i na tym koniec.

Po dwóch tygodniach szukania materiałów o tym co jak i czemu - bo lubię grzebać w elektronice - udało mi się min dzięki temu filmikowi ustawić położenie lasera dzięki czemu konsola zaczęła czytać płyty CD i oryginalne gry z PSX. Wszystko chodzi jak nalezy, wczytuje, grac można.

Problem nadal istnieje z czytaniem płyt DVD i płyt formatu PS2... i tu może ktos mi podpowie co i jak można by jeszcze zrobić, bo brakło mi pomysłów :/

Kolejny problem - konsola po uruchomieniu gry z PSX podłączona pod component pokazuje menu PS2, uruchamia się płyta z logiem PSX, pokazują się pierdoły o legalności itd... i bam - obrazu nie ma. Nie wiem o co chodzi?! W tle słychać dźwięk, wszystko niby się tam 'dzieje' tylko nie widać obrazu - może to wina tego, że gry z PSX są 'za stare' i ne mogą być wyświetlane przez component chociaż... to dla mnie bzdura. Jak podłacze kabel standardowy jaki dawali do PSX i PS2 (oraz PS3) obraz jest, dźwięk jest - no ale jakość obrazu... szkoda mówić.

Pomógł by ktoś z tym?

Posiadam TV Samsung, model UE37D5500 do którego potrzebna jest taka wtyczka (mam ją) aby podłączyć component.

xzer0

Jak już kręciłeś białym kółkiem do ustawiania wysokości lasera to nie wiele więcej da się zrobić. Możesz teraz rozebrać laser i wyczyścić optykę od środka. Najpierw radzę sprawdzić ile ohm ma potencjometr od DVD, wtedy się wszystko okaże. Jak coś to z Chin możesz sobie kupić kolejny za 25zł z darmową przesyłką. Co do tv to ps2, gdy uruchamiasz grę z psx przechodzi w tryb psx, a jak wiadomo psx obsługuje co najwyżej euro scart.

Janusz

PSX z Componentem, więc jedyne rozwiązanie żeby to jakoś wyglądało to kabel RGB.

Hades

Dzięki za informację, może faktycznie optykę jeszcze wyczyszczę o ile nic nie rozwalę w tym temacie... Natomiast do do braku obrazu, niestety nie mam ani euro złacza w TV tylko HDMI od zaje...nia, USB i owy wtyk do componentu, może jakies przejściówki jeszcze zastosować? Chociaż chyba tu już nie znajdę za dużo rozwiązań...

mattek

Może masz jakiś magiczny port, który po zastosowaniu przejściówki wyprowadzi Ci klasyczne AV? Pokaż tył telewizora, a nóż coś się tam jeszcze znajduje.

Janusz

Nawet "a nuż" ;) Sam się po czasie dowiedziałem więc warto uświadamiać :)

@mattek ma rację ciężko sobie wyobrazić by któreś z gniazd nie było pod AV. Osobiście też mam taką przejściówkę jak ty do Component i też dodatkowo właśnie inną do AV w swoim telewizorze.

Skate6788

Playstation SCPH-9002/7502 + DS1 + SCPH-1180.
Playstation 2 SCPH-90002 + DS2.
PSP-2003/2004.

Hades

Cytat: Skate6788 w Kwiecień 07, 2016, 23:44
http://www.samsung.com/pl/consumer/tv-av/tv/hd/UE37D5500RWXXH
Według strony producenta ten telewizor ma wyjście euro.

Szczerze przyznam, że to ten model ale... no u licha nie ma tam 20m kwadratowych obudowy abym nie mogł znaleźć złącza które nie jest wielkości microUSB :/ TV wisi na ścianie, jak mi syn da chwile spokoju to ogarnę to jeszcze raz z tyłu, ale... no qtwa...

---------------------------

No dobrze, sprawdziłem i... no jak na załączonym obrazku, mam tylko coś małego o nazwie EXT (RGB) i Euro nie ma...

arkl1t3

Cytat: Hades w Kwiecień 07, 2016, 19:10
Witam

Posiadam TV Samsung, model UE37D5500 do którego potrzebna jest taka wtyczka (mam ją) aby podłączyć component.

Masz zlacze scart, tylko musisz miec adapter ktory byl z tv, mam ten sam telewizor no prawie bo model UE32D5000 , przy wtyczkach od anteny i lan masz mala wtyczke i tam podpinasz cos takiego

Cytat: Hades w Kwiecień 08, 2016, 07:47

No dobrze, sprawdziłem i... no jak na załączonym obrazku, mam tylko coś małego o nazwie EXT (RGB) i Euro nie ma...

i to jest wlasnie scart w tym telewizorze dokladnie tam podpinasz ta przejsciowke.

ten telewizor przez to ze jest bardzo szczuply (fajna zaleta) ma zminiaturyzowane stare zlacza i trzeba uzywac tych adapterow

mattek

@Bodzio
Ojojoj, taki błąd, jak to się stało :D

Nie powiem, że problematyczne są czasem takie telewizory. Już nie pierwszy raz spotykam się z sytuacją, że w celu podłączenia czegokolwiek korzystającego ze starszego standardu, należy użyć jakichś fikuśnych przejściowek, których używa tylko dany producent .

Damian

Gry z PSX na PS2 działają przez component. Tyle że nie każdy TV ogarnia tak niską rozdzielczość przezeń.

Hades

No to jestem w czarnej d...ie, bo moja żona wyrzuciła z kartonem przejściówki na component, stąd też kupiłem na Allegro aby podłaczyć PS2... i tą na Euro :/ Szukałem na Allego i nei ma tego, a z Amazon nie chce mi się płacić 2x za przesyłkę...

Niestety, TV nie chce pokazać mi na component grafiki z PSX, mimo prób wielu, nic nie wykombinowałem. Chciało by się właczyć gry stare co by nieco lepiej wyglądały a tu niet.

Ktoś się orientuje, czy ten będzie odpowiedni? Bo są i za 70zł... http://allegro.pl/show_item.php?item=6107952832

xzer0

A to nie jest przypadkiem końcówka ładowarki od starych telefonów samsunga? Jeśli tak to za 70zł zrobisz 10 takich.

Skate6788

xzer0 wątpię, taki kabel od telefonu jest na bazie USB czyli samo przesyłanie pamięci i ładowania.

Hades Ta przejściówka powinna pasować i spełniać działanie, chodź na 100% pewny nie jestem 12zł to w sumie duże ryzyko nie jest.
Playstation SCPH-9002/7502 + DS1 + SCPH-1180.
Playstation 2 SCPH-90002 + DS2.
PSP-2003/2004.

arkl1t3

Hades moja przejsciowka wyglada identycznie poza jednym drobiazgiem, mam o wiele wiekszy filtr ferytonowy ale to nie ma roznicy