Czarny ekran i nic więcej - PS2 Slim SCPH-77004

Zaczęty przez xradu, Październik 31, 2023, 02:41

Poprzedni wątek - Następny wątek

xradu

Historia jest taka. Bez włożonej karty z FMCB pojawia się tylko czarny ekran, żadnego dźwięku. Z FMCB pokazuje się ekran startowy z logiem FreeMCBoot i na tym się kończy. Procek i ogólnie różne elementy na płycie się grzeją (tak, że konsola sama z siebie wyłącza się po kilkunastu minutach [wentylatora brak]), jako że z włożoną kartą coś się pojawia na ekranie zakładam że to nie problem z wyjściem wideo. Jeśli to może pomóc, warto poinformować że tej konsoli przydarzyły się okropne rzeczy jak np. widoczny w załączniku krater za którego wyplucie na świat jest mi wstyd i którego proszę nie komentować  8) ??? C:-) Kiedy krater został wykopany konsola działała, kilka miesięcy stała sobie po czym wydrapałem (DELIKATNIE) miejsca oznaczone czerwonymi kropkami (w celu przylutowania wentylatora ale zrezygnowałem, nieważne), wyciągnąłem i wsadziłem bateryjkę no i po tym konsola już nie wstaje. Trick ze zmianą component video out nie działa. Jakieś rady, co pomierzyć co posprawdzać, co począć. Dziękuję.

xzer0

Masz nominacje do nagrody roku normalnie.

Wiem że zaczynasz ale nie poddawaj się, ja też zaczynałem od zepsucia sprzętu.

Po 1 primo musisz przylutować wiatrak. Jak nie masz kostki to na kable albo inne kostki.

Po 2 primo potrzebujesz miernik i zmierzyć i zrekonstruować ścieżki w tym kraterze. O te duże bym się nie martwił ale te malutkie

Po 3 primo sprawdź bezpieczniki

I dopiero teraz sprawdź czy działa.

Atr3ju

psmaniac

Jesteś paprok i jak nie umiesz/(nie chcesz?) się do tego przyłożyć to lepiej to zostaw w spokoju.
===================================================
Mister FPGA-The Best way to Enjoy Retrogames!
===================================================

Wawrzino

Oj tam zaraz paprok :P
Każdy się uczy, najczęściej na własnym ubitym sprzęcie się zdobywa najcenniejsze doświadczenie. Tak jak wyżej wspomniano: sprawdź bezpieczniki na płycie, do ich lokalizacji dojdziesz po zdjęciach i schematach po numerze płyty głównej.

xradu

Dzięki bardzo użytkownikom xzer0 i Wawrzino za pokrzepienie ducha i rady, działam
Co do paproka i nie umiesz/nie chcesz - no nie umiem ale chcę i dlatego właśnie napisałem tego posta i w ogóle siadłem do tej konsoli. Odpuść uszczypliwości i napisz coś pożytecznego a nie wylewasz jad.
pozdro

Trzyzet

Uuuuła, grubo ale da sie bez problemu naprawic o ile logika nie została uwalona.

Przede wszystkim dokopałes sie do warstwy masowej, trzeba ja koniecznie zabezpieczyc. W pracy nie mam czasu opisac tego co i jak ale przypomnij mi sie na PW dzisiaj o 20 to wytlumacze krok po kroku jak to naprawic.

Trzyzet

Ajajaj, jak zwykle dałem ciała, no to lecimy:

Musisz zaopatrzyć się w porządny skalpel, cienki, emaliowany drucik (może być taki do nawijania cewek), multimetr, soldermaskę UV i lampkę UV, bez tego nie ma co podejść do poprawnej naprawy.

Po pierwsze tego typu PCB składa się z wielu warstw, z tego okresu najczęściej 6 do 8. Dokopałeś się do drugiej warstwy z gigantycznymi polami masowymi i trzeba to to odsłonięte pole najpierw zabezpieczyć.
Musisz najpierw użyć skalpela do obcięcia i usunięcia tych dwóch ścieżek, które przylegają do odsłoniętego pola. Trzeba uważać aby nie naciąć skalpelem zbyt głęboko aby nie powiększyć tej dziury.
Po obcięciu przywierających/luźnych ścieżek musisz bardzo dokładnie wszystko wymyć z topnika i zabezpieczyć soldermaską nakładając bardzo cienką warstkę na pole i użyć lampki aby epoksyd zastygł. Musisz tak zrobić kilka razy aż do wyrównania tej dziury aż do powierzchni. I nie, nie możesz po prostu nalać tam bloba bo soldermaska zastyga tylko na powierzchni, stąd te cienkie warstwy.

Dopiero po tamtych czynnościach możesz przetestować czy konsola poprawnie odpali.

xradu

Okej, jaka średnica drutu? 0.1mm będzie okej czy coś większego?

xradu

Jeszcze jedno pytanko, opis soldermaski na Allegro mówi: "wymagane światło 365nm". Wiem, co znaczy wymagane ale naprawdę np. 395nm nic w żadnym wypadku nie zdziałam? Prawie już wziąłem latareczkę z takim światłem :P

Trzyzet

Tak, do tego konektora grubszego nie trzeba bo zawsze mozesz złozyc na dwa albo i cztery jak potrzebujesz. Latarka 395nm zadziała ale o wiele wolniej. Co do takiej latarki to poszukaj takiej na jednym, co najmniej poltora watowym ledzie, najpopularniejsze sa na 3W. Przy takiej mocy soldermaska zastygnie w okolo minute.