Playstation2 w 2017 roku warto?

Zaczęty przez Blu, Czerwiec 09, 2017, 10:57

Poprzedni wątek - Następny wątek

Blu

Założyłem konto z trywialnego powodu. Mianowicie, zastanawiam się czy kupno playstation2 ma w obecnych czasach sens.

Pamiętam kiedy w 2001 roku, jako nastolatek z wypiekami na twarzy oglądałem program gameone, a później hyper.

Ps2 było marzeniem każdego dzieciaka. Konsola mocniejsza niż psx, z grami z super, jak na tamte czasy grafiką kusiła.

Jednak pierwszą konsolą stacjonarną jaka do mnie trafiła, nie licząc pegasuzów, była kostka, wyprodukowana przez Nintendo, Gamecube. Kupiłem ją w 2006 roku, a potem zamieniłem w 2008 na ps2.

Po roku sprzedałem czarnulę i kupiłem xboxa, psp i ds, by po kolejnych 12 miesiącach wszystkie sprzedać i zamówić 360. Na niej grałem do 2014 roku. W między czasie, w 2011 kupiłem 3DS i Wii.

W 2014, sprzedałem platformy i zastąpiłem je ps3, WiiU i psvita.

W styczniu 2016 pozbyłem się konsol i sięgnąłem po xone, by w listopadzie go sprzedać.

Na ps2 ograłem takie tytuły jak:

wszystkie odsłony Grand Theft Auto, Kung Fu Panda, tekken 5, Singstary, God of War 1,2, Soul Calibur 2, Klonoa 2.

Personę 3 i 4 przeszedłem na Psvita.

Wydaje się mi że przeoczyłem kilka istotnych tytułów.

WiiU, dla mnie okazała się najsłabszą konsolą z jaką miałem do czynienia. Pozbyłem się jej po miesiącu. Właściwie po genialnym Mario 3D World, nie miałem w co grać. New Mario okazało się grą kiepską. Kupowałem grę na premierę i potem się przy niej nudziłem. Hyrule Warriors, Pikmin, ZombiU i inne nie spełniły moich oczekiwań. Od tamtego czasu ukazały się 4 gry, które mnie zainteresowały.

Ps3, niesłychanie spodobała się mi The Last of Us, multiplatformy poznałem na Xboxie 360, a jeśli chodzi o exclusivy,
nie licząc przygód Joela i Eli, to mi do gustu przypadły bardziej produkcje Microsoftu. Fable, Gearsy, Forza > Gran Turismo, Uncharted, Infamous.

Heavy Rain, Beyond, Killzone były w moim odczuciu przeciętne. Z kolei GOW był cieniem samego siebie, znacznie bardziej lubiłem produkcje wydane na ps2 i psp.

Xone, poza Wiedźminem nie miałem na nim w co grać. Forza 6 okazała się dla mnie totalną porażką. Grałem w 2,3,4, Horizon i świetnie się bawiłem. 6 odsłona mnie nudziła.

Nowego Tomb Raidera przechodziłem na siłę. Ten z 2013 był lepszy. Lista zapowiedzi mnie nie kontentowała, więc konsolę sprzedałem.

Ostatnio odezwała się we mnie chęć pogrania i zacząłem rozważać powrót do ps2.

Z jednej strony konsola jest już stara i pewnie niewarta uwagi, lecz z innej, zostało na niej wydanych wiele udanych gier, których jest znacznie więcej niż na 3 czy 4.

Poza tym takie GTA SA, mimo roku produkcji lubię o wiele bardziej niż 5, którą po przejściu fabuły głównej i paru wątków pobocznych szybko odłożyłem. Wróciłem do niej po 2 latach, lecz przerwałem w niecałej połowie, odechciało się mi w trakcie.

GTA SA przeszedłem 6 razy.

Pewnie z innymi starszymi grami jest podobnie? Sporo czytałem o serii Gran Turismo. Wielu graczy uważa że najlepszą odsłoną jest 2,3 i 4. To prawda, że starsze symulatory przewyższają młodszych? Wiem, że każdy ma swój gust, jednak naprawdę sporo ludzi twierdzi, że starsze Gran Turismo są lepsze.

Podsumowując, polecicie ps2, czy lepiej coś innego?

Posiadam telewizor lcd  LG - 32 cale, powinien być ok dla ps2?

hankie

Wiem, że długo mnie nie było - ale wydaje mi się, że podobny temat odnośnie 'sensu kupna PSXa' umarł :)?

Jeśli nie jestem trollem to jako miłośnik Sony napiszę - IMHO - KUP! Tanie to jak barszcz, gry także - wręcz kupujesz na siatki. Wpisz sobie w YouTube np 'best PS2 games' i zobacz ile pereł Ci wyskoczy.

Kup, spróbuj, jeśli nie kupisz drogo - a będziesz chciał sprzedać, to nie stracisz.

makumator

Z tego, co czytam, to na PS2 przeoczyłeś 300-400 bardzo dobrych gier.

Pobieżnie, diagnozuję u Ciebie klasyczne zmęczenie materiału i rozpaczliwą chęć powrotu do 'bycia graczem'.

Czy warto? A masz luźne ~200zł? Bo tyle kosztuje sprawna PS2 z kartą, padem + kilka-kilkadziesiąt fajnych gier (zależnie od tytułu). Jak masz - to czemu nie.

....ale nie nastawiaj się, że stara magia odżyje w pierwotnej formie, a Ty z krystalizującymi się na bieżąco łzami wzruszenia znowu będziesz przemierzał kolorowe krainy Lunatii z Lolo i Popo wyjąc w zachwycie, albo spocony i podniecony po sesji na siłce w San Andreas będziesz podziwiał w lustrze wyżyłowane, klockowe bicki. To już nigdy nie wróci, a jeżeli nie znajdujesz przyjemności w tytułach typu Nier Automata, to zalecam okład z kilku miesięcznej/letniej przerwy od grania w ogóle (ewentualnie injekcje z owocówek i towerów na roboczej komórce) - zawsze pomaga.

hankie

Cytat: makumator w Czerwiec 09, 2017, 11:11
Z tego, co czytam, to na PS2 przeoczyłeś 300-400 bardzo dobrych gier.

Pobieżnie, diagnozuję u Ciebie klasyczne zmęczenie materiału i rozpaczliwą chęć powrotu do 'bycia graczem'.

Czy warto? A masz luźne ~200zł? Bo tyle kosztuje sprawna PS2 z kartą, padem + kilka-kilkadziesiąt fajnych gier (zależnie od tytułu). Jak masz - to czemu nie.

....ale nie nastawiaj się, że stara magia odżyje w pierwotnej formie, a Ty z krystalizującymi się na bieżąco łzami wzruszenia znowu będziesz przemierzał kolorowe krainy Lunatii z Lolo i Popo wyjąc w zachwycie, albo spocony i podniecony po sesji na siłce w San Andreas będziesz podziwiał w lustrze wyżyłowane, klockowe bicki. To już nigdy nie wróci (...)

Właśnie podkreśliłeś ten typ emocji z jakimi się w dużej części stykamy. Nie tyle to ognisty fun i chęć żywego grania w peesdwójkowe gry, raczej to sentyment. Ale podkreślę jeszcze jedną cechę platformy PS2 - tutaj z racji ceny mamy jeszcze aspekt odkrywania - gra w cenie parówki może dać nam niespodziewanie dużo funu :)

A masz może okazję pogiercowania u kogoś? Zobaczysz czy to Cię jeszcze jara i po kłopocie ;) W razie wu utwierdzisz się czy ta tęsknota jest silna czy to tylko przebłysk. Najgorzej by było jakbyś zbudował kolekcję, wydał tysiaka a potem się popłakał i rozsprzedawał zbiory.

Blu

Żaden z moich kolegów nie miał nigdy jakiejkolwiek platformy do grania, poza pc :)

Przejrzałem allegro i ceny gier są przystępne.

Twierdzicie, że to sentyment?

Pamiętam jak w 2001 roku pojawiło się Gran Turismo 3. Marzyłem aby w to zagrać. Obecnie, gra stała się retro i grafika jest słaba, tylko pytanie czy gdybym włączył tę grę to czułbym się jak dziecko, które gra w tę słynną, niedawno wydaną produkcją, a może to tylko moje wizje? :P W każdym razie uniknęliście odpowiedzi o serii GT, starsze lepsze?

alf

Jak dla mnie Gran Turismo zatrzymalo sie na GT 4.
Do tej czesci obserwowalem rozwój serii i powiewy nowosci.

Potem jak zobaczylem 5 i 6 na ps3 to mialem wrazenie ze to to samo tylko odgrzany kotlet. Podobno nawet modele aut wzieli z gt 4  ???

hankie

Cytat: Blu w Czerwiec 09, 2017, 11:56
W każdym razie uniknęliście odpowiedzi o serii GT, starsze lepsze?

Powiem szczerze, że aż takim analitykiem jeśłi chodzi o model jazdy, czy 'odczucia fizyczne pojazdu' nie jestem. Dla mnie ogrom każdej GT był imponujący, model jazdy był dla mnie wystarczający (nie jestem pro) - i w zasadzie oprócz technikaliów AV, aut, to w zasadzie była ewolucja serii. Może Koledzy odnośnie czystego gameplayu się wypowiedzą..

VectroV

W każdym razie uniknęliście odpowiedzi o serii GT, starsze lepsze?

W mojej opinii - tak.

Tak naprawdę to co szkodzi spróbować? PS2 na dzisiejszy dzień kosztuje tyle co nic, a gry w cenie dwóch browarów same się proszą o zakup. Chyba, że masz określony budżet to rozumiem.

Mówiąc szczerze to stare konsole to głównie sentyment. A gry? Każdy lubi co innego i dla każdego będą inne uczucia z nią związane. Ale to tylko moje zdanie :)

Tak właściwie to jak już się temat rozkręcił to zachęcam do przywitania się tutaj: http://strefapsx.pl/forum/strona-i-forum/przedstaw-sie/375/
Fajnie że wpadłeś :)
Inspekteur der Bundespolizei Herr Kamil aus Posen

makumator

Gran Turismo 3 (...)pytanie czy gdybym włączył tę grę to czułbym się jak dziecko, które gra w tę słynną, niedawno wydaną produkcją, a może to tylko moje wizje?

Nie ma opcji, żebyś poczuł się jak dziecko. Co najwyżej dorosły, który znowu chce się poczuć jak dziecko, bo go naszło. Nawet dam Ci gwarancję mojej pieczątki z ziemniaka, że każda taka sesja skończy się:

Cytat: Blu w Czerwiec 09, 2017, 10:57
(...) lecz przerwałem w niecałej połowie, odechciało się mi w trakcie.

hankie

Jak już myślisz Kolego o poświęceniu i tak pieniędzy - może na początek mniejszych - to spraw sobie np gołą slimkę i kilka gierek. Popykasz, zobaczysz - bo niestety @makumator może mieć rację. Może być, że masz ciśnienie, potem nakupujesz i po miechu nudy i kurz.

Blu

hankie

Jako ślepi fanboje byśmy krzyczeli - nie zastnawiaj się, bierz, PS jest najlepsze na świecieeee! :) Ja tylko zasugerowałem kupno z racji niskiej ceny. Ale jako grupa już hmm nienastolatków :) dzielimy się doświadczeniami i swoimi przeżyciami :)

Przejrzyj OLXa sobie, zastanów się czy na tą próbę chcesz w ogóle wydać kasę i jeśli masz jakieś wolne złotówki to obejrzyj co nieco. Jakbyś miał do wydania 1,5 klocka to inna sprawa. Najlepiej udać się gdzieś na przymiarkę, i jak Cię zacznie coś świerzbić to kup Plejkę, ale bez szaleństw typu kupiłem 70 gier w 2 tygodnie (choć nikt nie zabroni:) )

Blu

Po prostu mam ochotę w coś pograć. Obecna generacja mnie nie porwała, wszak WiiU i Xboxone nie zaoferowały mi nic, co by mnie poza Wiedźminem i Marianem wciągnęło.

Ps2, posiada sporo tytułów i myślę, że wśród nich znajdę perełki.

Gdybyście mieli porównać Tekkena Tag Tournament 1 do 2, która lepiej wypada? Przyznam, że grałem na ps3 w 2 i szybko mnie ta zabawa znudziła.

Trzyzet

Jeżeli nie zależy ci na grach, które wyszły na drugie Playstation, zakup sobie zamiast PS2 pierwszego Xboxa. Ma Half-Life'a 2, wszystkie znane i popularne tytuły pokroju GTA oraz NFS, które wyglądają na Xboxie dużo lepiej niż na PS2.
Bawić się będziesz tak samo a grafika, zwłaszcza rozdzielczość będą lepsze :)

Blu

Przewagą ps2 jest niewątpliwie jej rozmiar. Gabaryty klocka mnie nieco straszą. Lecz należy szczerze przyznać, że rozdziałka wypada w Xoxie korzystniej. Jeśli chodzi o gry, to nie przepadam za fpsami. Sporo tytułów ukazało się na Xboxie i to w lepszej grafice, jednak nie wszystkie. Ps2 w kwestii exów wypada korzystniej.