Aktualności

Na jakie sprzęty do grania zbierasz gry ? :)

Yuki · 10666

Offline Yuki

dnia: Marca 23, 2016, 10:57:31
Tak mnie naszła wena na temat, który zapewne niejednego z nas dotyczy. Na jakie sprzęty do grania kolekcjonujesz gry...a na jakie masz tylko na chwile, żeby przejść i puścić dalej w obrót :)

Ja osobiście mam totalny sentyment do cartów. Jeśli w moje posiadanie wpada cart z grą, która chce przejść, bądź do której mam sentyment, to nie ma bata żeby opuściła moją kolekcje.

Mam tez ogólny sentyment do konsol Segi, SNK, Nintendo i pierwszego PSX.

Na co zbieram gry:

1) SNES
- Uwielbiam i ubustwiam te konsole. Uwielbiam RPG Squaresoftu i Enixa na te konsole. Nie mam parcia na kompletne gry z kartonem, jak wpadnie sam Cart, to także zostaje w kolekcji. Oczywiście jednak, jak wpadnie komplet, to mam banana na ryju przez długi czas, i czesto ciesze nim oko :) Nic, co wpadło raz do kolekcji, nie opusciło jej.

2) NES
- Za moich czasów był pegasus. Niemniej z nesem miałem styczność u kuzynki. Majac u siebie odpowiednik tej konsoli w postaci pegasusa, i braku swiadomosci skad u niej takie cudo na duze carty, nie mialem mozliwosci pragnienia posiadac NES'a. Jak juz dorosłem, zacząłem zarabiac, bardziej sie uswiadomilem w temacie pegasusa i nesa, to uznalem, ze chce zbierac oryginalne nesowe/famicomowe gry, w ktorych bibliotece jest 100% tego co pamietam z pegasusa :)

3) Sega Dreamcast
- Uwielbiam Sege, klimat Arcade Segi, a Dreamcast daje mi to w 100% w kazdej grze.

4) Nintendo GameCube
- Nie ma może wielu gier, ale każda, ktora chce/chcialem miec, byla w jakis sposob innowacyjna badz trzymala wysoki poziom.

5) Sega Saturn
Podobnie jak Dreamcast, 100% Arcade + bardzo dobre gry RPG.

6) Neo Geo Pocket
- Arcade czystą gębą prosto od mistrzów w wydaniu mini :)

7) PSX
- Sentyment, maaaaasa RPG zaraz po SNES i pierwszy Silent Hill :)

8 ) PS2
- Moze nie az taki sentyment, ale godne kontynuacje pozycji z PSX i kilka nowych produkcji.

9) GB/GBC/GBA/NDS/3DS
- Swietne przenosne konsole Nintendo, wspierajace carty do ktorych mam sentyment, a takze swietne pozycje Nintendo.

10) Mega Drive/Mega CD/Sega CD
- Sega, 100% Arcade + Carty :)

11) Nintendo Wii
- Ostatnia konsola Nintendo bez dennych Remasterow, bez 100% nastawienia na Online i z pasja w postaci genialnych kontynuacji i innowacyjności.

12) Xbox Classic
- hm...Conker Live Reloaded, Ninja Gaiden, DOA 3...a takze lepsze porty gier z PS2. Co wiecej trzeba ?

13) N64
- Carty, Innowacyjnosc Nintendo i dupiaty pad :P

14)PSV
- Ostatnia konsola Sony, na ktora gry nie sa przesiąkniete DLC, uaktualnieniami, dodatkami, łatkami i innym gównem, przez ktory produkt na plycie jest totalnie niekompletny...no i Carty :)

Na co gier nie kolekcjonuje i kolekcjonowac nie zamierzam...przejde i leca dalej:

1) X360
- Nastawienie na spolecznosc Online. Praktyczne olewanie singla, grania kanapowego. DLC. Aktualizacje. Niedorobione i niedokonczone wersje fizyczne gier na nosnikach. Platne dodatki, wogole jakies dodatki do gry, ktora juz kupilem. Nastawienie 100% casual i masówa.  HD edycje gier, na ktorych tworca zarabia poraz enty nic nie robiac. Zero innowacyjnosci w samych grach. Brak klimatu. Krotka zywotnosc konsoli.

2) PS3
- To samo co X360 + jeszcze wiecej trzepania kasy na tych samych grach w edycji HD. Totalne nastawienie na online w samej rozgrywce, dodatkach, uzupelnieniach gier, naprawianiu zjebanych gier itp.itd

3) PS4
- To samo co z PS3/X360 i jeszcze wiecej...smiech to przypisywanie dodatkowych padow do dodatkowych kont ktore musze robic, zeby pograc z kims.

4) XONE
- To samo co powyższe...casual, online, masówka i komercja 100%. Niszczenie niszowej spolecznosi graczy i robienie z tego trendu, gdzie najlepiej uspoleczniac wszystko na FB/Twitterze i innym gownie...oraz tworzyc symulatory tanca towarzyskiego , bo to sie sprzedaje najlepiej :)

5) WiiU
- Pierwsza konsola Nintendo, gdzie w grach nie czuje klimatu Nintendo. 100% nastawienia na Online, aktualizacje gier, dokupowanie dodatkow, zamiast jak zwykle zawrzec je w finalnej grze na nosniku jak to zawsze robili. Sytuacja z Mario Kartem 8 mnie rozpi***lia....kup trasy, eventy, czesci...wogole kup wszystko...Nintendo stalo sie masowka jak Sony i Microsoft... :/

A co u was :) ?

« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2016, 11:04:24 wysłana przez Yuki »

Offline G-R-Z-E-C-H

Odpowiedź #1 dnia: Marca 23, 2016, 11:53:19
Ja zbieram tylko i wyłącznie gry na stacjonarne platformy Sony. PSX był konsolą w której się zakochałem od pierwszego wejrzenia i tak mi już zostało. Naturalnym krokiem wydawało się później kupienie kolejnych sprzętów z tej stajni.
Handheld'y omijam na razie szerokim łukiem bo w przeciwnym wypadku narobiłbym sobie masę kłopotów - pokusa grania w sytuacjach nieodpowiednich byłaby zbyt duża;)
Co do twoich "przeciw" grom na PS3 i PS4...tak to niestety teraz wygląda :-\ Zresztą jak słusznie zauważyłeś nie tylko na PlayStation. Nam, graczom pozostaje to zaakceptować albo grać w retro.
« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2016, 14:47:19 wysłana przez G-R-Z-E-C-H »

Offline klaude

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 0
Odpowiedź #2 dnia: Marca 23, 2016, 12:00:31
Yuki:

Ja jako tako nie zbieram gier, ale chciałbym stanąć w obronie X360. Jasne że online płatny, ale na pewno jest mniej aktualizacji niż na PS3. Nie mogę się zgodzić z zarzutem braku kanapowego grania, chociaż z exclusivami tu jak na lekarstwo w wybrane tytuły świetnie się gra na dedykowanym padzie (oprócz bijatyk przez dupiatego d-pada). Mogę to z czystym sumieniem stwierdzić grając ostatnio w Tomb Raidera i Castle of Illusion Starring Mickey Mouse (swoją drogą świetny, niedoceniony platformer). Wiadomo że odczucia subiektywne, więc szanuję Twoje zdanie.

Czy celowo pominąłeś PSP?

Offline Yuki

Odpowiedź #3 dnia: Marca 23, 2016, 12:09:54
Nie...ale na psp jakos nic kompletnie mnie nie rusza i nosnik w postaci plyty w konsoli przenosnej to tragedia. Loadingi, zwiechy, trzeszczenie, glosne dzialanie...a sama trwałość nosnikow to tez tragizm sam w sobie.

Mam PSP przerobione, i gram na nim glownie w gry z PSX oraz emulacje Arcade CPS1/CPS2/NeoGeo

Na szczescie przy PSV poszli po rozum do glowy i zrobili carty :)
« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2016, 12:12:31 wysłana przez Yuki »

Online TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 77
  • Item Collector
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #4 dnia: Marca 23, 2016, 14:41:28
kolekcja:

1.PSX & PS2-około 800 tytułów (głównie NTSC-J)
2.Sega Saturn-około 100 tytułów NTSC-J
3.Sony PS2-75 gier w tym 40 NTSC-J
4.Dreamcast 15 gier same NTSC-J i NTSCU
5.X-BoX 360 30 gier same najlepsze tytuły (Blue Dragon,Kameo,trylogia Gears)
6.PS3 wyprzedaje kolekcje zostało mi 7 gier
7.NEO-GEO CD-10gier
8.Panasonic 3DO - 15 gier

i ze 200 gier ktore sa bez wartosci dla mnie na PC
i full set CDA
od zimy planuję,wrocic w klimaty 16 bitowe i zbierac jap gry na megadrive i superfamicom
« Ostatnia zmiana: Listopada 30, 2016, 14:48:12 wysłana przez TheUrien84 »

TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Offline mattek

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 15
  • Mistrz masarski!
  • PSN ID: Toonsil
  • Steam ID: Toonsil
Odpowiedź #5 dnia: Marca 23, 2016, 15:33:31
Zbieranie gier kosztuje pieniądze, a ja większy przypływ gotówki mam rzadko, dlatego już dawno ograniczyłem się do jednej platformy - PlayStation 3. Jest to mój główny, i właściwie jedyny sprzęt do grania, którego aktualnie używam. Dlatego też zaopatruję się co jakiś czas w jeden lub dwa tytuły ze swojej osobistej listy pożądanych pozycji. Takiemu postępowaniu sprzyja również fakt, iż rynek używek na PS3 jest przesycony większością pozycji, co doprowadziło do naprawdę niskich cen. Masę świetnych gier idzie dostać do 30zł i taki limit sobie ustaliłem (z delikatnym nagięciem rzecz jasna).
Doszedłem kiedyś do wniosku, że mocne zbieranie sprzętów oraz softu nie jest dla mnie - to zbyt drogie hobby. W rezultacie tego Dreamcast, Saturn, DS czy GB siedzą sobie spokojnie w pudełkach, czekając na lepsze czasy. Niemniej jednak, nie pozbędę się ich, a na pewno nie dwóch pierwszych. Zbyt mocno o nich zawsze marzyłem, a komplety w boxach są urocze :)

Online TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 77
  • Item Collector
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #6 dnia: Marca 23, 2016, 16:19:32
na nową generację też mam wyjebkę na całej linii,dziś kupiłem 1 grę odkąd posiadam PS4(a posiadałem ją już 3dni przed oficjalna jej premierą) na ten zaszczyt (nie)zasłużył SFV tylko dlatego kupiłem,że jestem długoletnim fanem serii,ale za to,że wydali 60%gry jako pełnoprawna kontynuacja mega zawód

TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Offline Yuki

Odpowiedź #7 dnia: Marca 23, 2016, 16:46:34
Za to ja chyba sprzątne z regału i sprzedam na sklepie zalegające na szafce X360 i PS4, na ktorych gra wogole mnie nie ciagnie. PS3 zostawie sobie z dwoch powodow:

1) Bardzo dobry odtwarzacz filmow Blu-Ray
2) Odtwarzacz gier PSX (PAL) w lepszej jakosci grafiki niz PS2

Offline SALADYN

Odpowiedź #8 dnia: Marca 23, 2016, 17:31:37
Nie mogę się już doczekać kiedy PS3/X360 stanie się "retro" i otworzą się oczy tym wszystkim malkontentom że jednak te sprzęty i gry miały sporo do zaoferowania pomimo swoich wad które przecież ma każda generacja. Musi jednak jeszcze sporo wody w Wiśle upłynąć żeby tak się stało.

W każdym razie ja się nie ograniczam do danego okresu wydawniczego, konsoli, marki czy starych nowych trendów. Liczą się gry które sprawiły mi frajdę lub opowiedziały jakąś ciekawą historię a takich tytułów jest mnóstwo. Zbieram więc to co mnie ciekawi i na co pozwala mi dostępność i możliwości finansowe.
« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2016, 17:33:12 wysłana przez SALADYN »

Offline d o o m

• Sierżant
  • *
    • Reputacja: 1
Odpowiedź #9 dnia: Marca 23, 2016, 18:38:28
Głownie PS2 bo to konsola mojej generacji. Około 150 tytulow, w tym Project Zero, Ring of Red, Time Crisis 3 w bundlu z pistoletem, Haunting Ground, SotC, Okami, Persona 4 i jakies inne rarytaski. Lubie zbierac wszystkie tytuly z fajnym klimatem albo pomyslem na siebie, nawet jesli gra to niewypal.

Poza tym 30 tytulow PSP i rowno 19 na PSX (tutaj zamierzam sie skupic na najlepszych tytulach). Obecnie zbieram forse na New 3DS XL, bede tez zbierac gry na DSa (poki co mam tylko demo Metroida ::) ). Kiedys pewnie tez Wii z grami na GC (mam Metroidy i Star Fox Adventure). Ale absolutnym marzeniem sa tytuly na GameBoye w oryginalnych pudelkach - przesliczne byly te gry. No i GB Micro Famicon Edition <333
« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2016, 18:40:23 wysłana przez d o o m »

Pij piwo, obserwuj gości.

Offline Yuki

Odpowiedź #10 dnia: Marca 24, 2016, 08:31:34
Jak PS3 i X360 bedzie retro....to taki naprzykład SNES, NES czy Dreamcast staną się prawdziwym rodzynkiem :)

Offline Quake96

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 90
  • SCEE™
  • Odznaczenia Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku. Odznaka za pierwsze miejsce w liczbie ukończonych gier w 2023 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
  • PSN ID: OGAR_niety
Odpowiedź #11 dnia: Marca 24, 2016, 12:46:39
Ja zbieram gry głównie na platformę na której aktualnie gram. Nie jestem typem kolekcjonera, więc zwyczajnie jeśli kupuję jakąś grę to żeby w nią zagrać a nie kisić na półce w ramach moich zbiorów. Kilka miesięcy temu kupiłem PS2 z 8 grami, ale zimowy okres zadziałał tak, że nim się obejrzałem to miałem już 31 gier. Nie dawno przesiadłem się w końcu na kolejną generację (PS3) i to na nią obecnie kupuję gry.

Choć nie powiem, że jeśli trafiłaby się okazjonalnie jakaś odpowiadająca mi gierka na inną z posiadanych platform i nie miałbym akurat innych wydatków to też bym nie pogardził. Bo tak sam z siebie to już nie latam tak za grami, no chyba że tak jak pisałem chcę akurat pograć na jakiejś konsoli i szukam czegoś nowego.

Offline Janusz

• The boss
  • Administrator
  • Marszałek
  • *
    • Reputacja: 121
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 28 gier w 2022 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
    • strefapsx.pl
Odpowiedź #12 dnia: Marca 24, 2016, 13:55:05
Osobiście nie kupuję gier na każdy sprzęt, który mam z kilku względów, ale najważniejszy z nich to finanse i ograniczony czas jaki poświęcam na granie. Mam sporo konsol na które mam po jednej grze, a to z racji tego, że bardziej interesuje mnie sam sprzęt aniżeli gry, ale oczywiście są wyjątki.

1) PSX

Z wiadomych względów na pierwszym miejscu. Pomału dobijam do 200 pozycji i to chyba jedyna platforma na której mi się marzy full set jeśli chodzi o gry w PAL. Do tej pory kupuję gry do których mam duży sentyment lub jakieś okazje cenowe, których coraz mniej. Niewiele mam gier przypadkowych w kolekcji i to mnie cieszy, choć i takie się znajdują.

2) PS3

Poza PSXem to moja ostatnio podstawowa platforma do gier. Wbrew temu co tu ktoś napisał naprawdę przyjemna konsola z masą topowych i ciekawych tytułów, online i dodatki mnie raczej nie interesują podobnie jak Move Przekonałem się też do remasterów HD na ten system bo mam w niższej cenie grę w spoko jakości, którą nieraz ciężko wyrwać na macierzysty system.

3) Nintendo Wii

Ostatni konsolka mi się trochę kurzy, ale to od niej zaczynałem powrót do grania. Mam większość gier, które chciałem mieć i brakuje mi jeszcze kilku by skompletować wszystko co mnie interesuje na ten system.

4) PSP

Wbrew większości jakoś nigdy nie mogłem się przekonać do hadheldów Nintendo, a PSP mnie kupiło od razu. Na ten sprzęt jest masa świetnych gier, topowe pozycje, ciekawe niszowe gierki, super kompilacje, fajnie wydane gierki. Ogólnie same plusy. Nie skupuję jakoś masowo tytułów, a zwykle wybieram te które mnie naprawdę interesują.

Na tych systemach się skupiam, choć mam po kilka gierek i na inne konsole. Odpuściłem zakupy na NESa i SNESa i kiedyś pozbyłem się większości gier z racji braku czasu na ogrywanie ich. Gry na kartridżach mają to do siebie, że jak się przysiądzie to trzeba grać i grać, aż się skończy, a ja rzadko ostatnio zasiadam na długie godziny do konsoli. Zwykle gram ratalnie więc postanowiłem pozbyć się w to co i tak nie gram. Sprzedałem też gry na GC, zostawiłem sobie za to kilka na N64, z racji tego że to kolega PSXa i ma kilka świetnych gier w które chce się grać.

W przyszłości być może zacznę zbierać gry na PS2 bo powoli się do tego zbieram, więc jak widać poza Wii moje serce zostaje z Sony. 

Offline Classic_gamer

• Starszy szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
  • Sony & Nintendo & Arcade 8-128 bit
Odpowiedź #13 dnia: Marca 24, 2016, 13:59:29
Ja już jakiś czas temu odpuściłem generacje ps3/x360 i skupiłem się tylko na retro. Kupię grę na każdą konsole retro jeżeli będzie to okazja, ale głównie skupiam się póki co na czterech platformach: PSX, Gamecube, N64, Gameboy :)

Piorytetem są dla mnie gry na N64, jeżeli cart jest w boxie, wezmę właściwie każdą grę, która pojawia się w znośnej cenie. Gamecube i PSX raczej słabo przybywa w kolekcji, ale również na tych konsolach najczęściej gram.

Jeżeli chodzi o aspekt kolekcjonerski to ja zawsze kochałem japońskie wydania cartów i płyt, szczególnie na wszelkie Nintendo. Carty to dla mnie kawał plastiku magi, zawsze dają mi poczucie właściwego klimatu.

« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2016, 14:04:22 wysłana przez Classic Gamer »

SMF spam blocked by CleanTalk