Tak mnie naszła wena na temat, który zapewne niejednego z nas dotyczy. Na jakie sprzęty do grania kolekcjonujesz gry...a na jakie masz tylko na chwile, żeby przejść i puścić dalej w obrót

Ja osobiście mam totalny sentyment do cartów. Jeśli w moje posiadanie wpada cart z grą, która chce przejść, bądź do której mam sentyment, to nie ma bata żeby opuściła moją kolekcje.
Mam tez ogólny sentyment do konsol Segi, SNK, Nintendo i pierwszego PSX.
Na co zbieram gry:1) SNES
- Uwielbiam i ubustwiam te konsole. Uwielbiam RPG Squaresoftu i Enixa na te konsole. Nie mam parcia na kompletne gry z kartonem, jak wpadnie sam Cart, to także zostaje w kolekcji. Oczywiście jednak, jak wpadnie komplet, to mam banana na ryju przez długi czas, i czesto ciesze nim oko

Nic, co wpadło raz do kolekcji, nie opusciło jej.
2) NES
- Za moich czasów był pegasus. Niemniej z nesem miałem styczność u kuzynki. Majac u siebie odpowiednik tej konsoli w postaci pegasusa, i braku swiadomosci skad u niej takie cudo na duze carty, nie mialem mozliwosci pragnienia posiadac NES'a. Jak juz dorosłem, zacząłem zarabiac, bardziej sie uswiadomilem w temacie pegasusa i nesa, to uznalem, ze chce zbierac oryginalne nesowe/famicomowe gry, w ktorych bibliotece jest 100% tego co pamietam z pegasusa

3) Sega Dreamcast
- Uwielbiam Sege, klimat Arcade Segi, a Dreamcast daje mi to w 100% w kazdej grze.
4) Nintendo GameCube
- Nie ma może wielu gier, ale każda, ktora chce/chcialem miec, byla w jakis sposob innowacyjna badz trzymala wysoki poziom.
5) Sega Saturn
Podobnie jak Dreamcast, 100% Arcade + bardzo dobre gry RPG.
6) Neo Geo Pocket
- Arcade czystą gębą prosto od mistrzów w wydaniu mini

7) PSX
- Sentyment, maaaaasa RPG zaraz po SNES i pierwszy Silent Hill

8 ) PS2
- Moze nie az taki sentyment, ale godne kontynuacje pozycji z PSX i kilka nowych produkcji.
9) GB/GBC/GBA/NDS/3DS
- Swietne przenosne konsole Nintendo, wspierajace carty do ktorych mam sentyment, a takze swietne pozycje Nintendo.
10) Mega Drive/Mega CD/Sega CD
- Sega, 100% Arcade + Carty

11) Nintendo Wii
- Ostatnia konsola Nintendo bez dennych Remasterow, bez 100% nastawienia na Online i z pasja w postaci genialnych kontynuacji i innowacyjności.
12) Xbox Classic
- hm...Conker Live Reloaded, Ninja Gaiden, DOA 3...a takze lepsze porty gier z PS2. Co wiecej trzeba ?
13) N64
- Carty, Innowacyjnosc Nintendo i dupiaty pad

14)PSV
- Ostatnia konsola Sony, na ktora gry nie sa przesiąkniete DLC, uaktualnieniami, dodatkami, łatkami i innym gównem, przez ktory produkt na plycie jest totalnie niekompletny...no i Carty
Na co gier nie kolekcjonuje i kolekcjonowac nie zamierzam...przejde i leca dalej:1) X360
- Nastawienie na spolecznosc Online. Praktyczne olewanie singla, grania kanapowego. DLC. Aktualizacje. Niedorobione i niedokonczone wersje fizyczne gier na nosnikach. Platne dodatki, wogole jakies dodatki do gry, ktora juz kupilem. Nastawienie 100% casual i masówa. HD edycje gier, na ktorych tworca zarabia poraz enty nic nie robiac. Zero innowacyjnosci w samych grach. Brak klimatu. Krotka zywotnosc konsoli.
2) PS3
- To samo co X360 + jeszcze wiecej trzepania kasy na tych samych grach w edycji HD. Totalne nastawienie na online w samej rozgrywce, dodatkach, uzupelnieniach gier, naprawianiu zjebanych gier itp.itd
3) PS4
- To samo co z PS3/X360 i jeszcze wiecej...smiech to przypisywanie dodatkowych padow do dodatkowych kont ktore musze robic, zeby pograc z kims.
4) XONE
- To samo co powyższe...casual, online, masówka i komercja 100%. Niszczenie niszowej spolecznosi graczy i robienie z tego trendu, gdzie najlepiej uspoleczniac wszystko na FB/Twitterze i innym gownie...oraz tworzyc symulatory tanca towarzyskiego , bo to sie sprzedaje najlepiej

5) WiiU
- Pierwsza konsola Nintendo, gdzie w grach nie czuje klimatu Nintendo. 100% nastawienia na Online, aktualizacje gier, dokupowanie dodatkow, zamiast jak zwykle zawrzec je w finalnej grze na nosniku jak to zawsze robili. Sytuacja z Mario Kartem 8 mnie rozpi***lia....kup trasy, eventy, czesci...wogole kup wszystko...Nintendo stalo sie masowka jak Sony i Microsoft... :/
A co u was

?